Pentru fiecare miliard de euro împrumutat, România plăteşte cu 3 milioane mai mult decât acum o lună

Împrumuturile statului se scumpesc, leul a slăbit în faţa euro, Ministerul Finanţelor nu mai găseşte bani ieftini pe piaţa locală, iar analiştii avertizează asupra deteriorării încrederii investitorilor faţă de România.
Economica.net - Dum, 05 feb. 2017, 21:51
Pentru fiecare miliard de euro împrumutat, România plăteşte cu 3 milioane mai mult decât acum o lună

Este un bilanţ succint, din perspectiva pieţelor financiare, al primei luni care s-a scurs de la învestirea Guvernului Grindeanu. Bugetul pe 2017 îşi croieşte încă drum prin procedurile parlamentare.

„Evoluţiie recente de pe piaţa internă, aprobarea Ordonanţei de Urgenţă controversate privind infracţiunile de corupţie şi protestele masive, au rezultat într-un sentiment negativ din partea investitorilor faţă de activele în leu românesc (titlurile de stat şi cursul de schimb)”, notează analiştii grupului austriac Raiffeisen într-un buletin de investiţii.

Tensiunile de pe scena politică şi protestele masive au provocat, miercuri, deprecierea leului cu 1% într-o singură zi faţă de euro, cea mai abruptă scădere din ultimii doi ani, care a adus moneda românească pe minus faţă de sfârşitul anului trecut. Leul a revenit uşor în următoarele două şedinţe, însă nu a mai ajuns la nivelul anterior zilei de miercuri.

Între timp, agenţia S&P Global Ratings a avertizat, potrivit Bloomberg, că problemele interne riscă să afecteze încrederea investitorilor şi să frâneze creşterea economică.

Randamentul eurobondurilor româneşti în euro, cu maturitatea în 2028, a ajuns pe 1 februarie la 2,8%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, în creştere cu 11% faţă de cotaţia de 2,52% din 5 ianuarie, ziua învestirii guvernului Grindeanu.

Nici titlurile în lei nu se simt mai bine. Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale în lei cu maturitatea la 10 ani au avansat cu peste 10%, de la 3,48% în 5 ianuarie la 3,8% vineri, 3 februarie.

MFP nu a reuşit, joi, să plaseze o emisiune de obligaţiuni de stat pe 2 ani în valoare de 600 de milioane de lei. Băncile au transmis oferte în sumă de 560,5 milioane de lei, însă Ministerul le-a respins în totalitate. Statul avea programată şi o sesiune suplimentară pentru vineri, în valoare de 90 de milioane de lei care, însă, în acest condiţii, nu va mai avea loc.

MFP a planificat împrumuturi de 4,215 miliarde de lei de la băncile comerciale în februarie 2017, din care 3,9 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...