Pescuitul sturionilor din Dunăre, interzis încă 5 ani – WWF

Prohibiţia totală la sturioni a fost extinsă, la finalul lunii aprilie 2016, pentru încă cinci ani, interdicţie ce se aplică în continuare pentru toate cele cinci specii de sturioni din Dunăre - cegă, morun, nisetru, păstrugă şi viză, se arată într-un comunicat al WWF-România. Prohibiţia se aplică, de asemenea, pentru vânzarea de produse, cum ar fi carne şi caviar, provenite de la sturionii sălbatici din Dunăre.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 09:53
Pescuitul sturionilor din Dunăre, interzis încă 5 ani - WWF

Pescuitul sturionilor a fost interzis pentru prima oară în România în 2006, pentru o perioadă de 10 ani.

Pentru a contribui la conservarea sturionilor, WWF a implementat, în perioada iulie 2012 – septembrie 2015, în România, Bulgaria şi Austria un proiect în valoare de 770.836 euro, ‘Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării’. Acesta a abordat problema pescuitului excesiv, principala ameninţare directă pentru supravieţuirea ultimelor populaţii sălbatice viabile de sturioni din Dunăre, fiind adresat atât pescarilor, autorităţilor, dar şi companiilor producătoare de caviar şi consumatorilor.

‘Este nevoie de aplicarea consistentă a legii şi de măsuri complementare. De crearea unor mecanisme prin care pescarii să fie susţinuţi pentru a obţine venituri din surse alternative şi prin care să fie implicaţi în activităţile de conservare, de protejare a habitatelor, în special a celor de reproducere. Este nevoie de programe adecvate de repopulare şi de programe de monitorizare a populaţiilor şi a efectelor măsurilor de conservare’, a spus Cristina Munteanu, manager proiecte ape dulci la WWF România.

Agenţia Executivă pentru Pescuit şi Acvacultură din Bulgaria a introdus o nouă interdicţie de cinci ani cu privire la pescuitul de sturioni în partea bulgară a Dunării şi a Mării Negre, o prelungire a prohibiţiei introdusă în anul 2011. Aceasta interzice capturarea sturionilor care încă se găsesc, iar cei capturaţi în mod accidental trebuie eliberaţi imediat. WWF Bulgaria a desfăşurat pe parcursul ultimilor doi ani un program de repopulare, eliberând în Dunăre peste 50.000 de exemplare de cegă pure din punct de vedere genetic.

Pescuitul sturionilor este interzis şi în celelalte ţări de pe coasta Mării Negre. Turcia a interzis pescuitul sturionilor sub 10 kilograme încă din 1958, iar din 1996 a fost interzis total pescuitul sturionilor. Interdicţia este în vigoare şi în Ucraina din 1996, iar în Georgia din 1967. În Rusia există interdicţia de a pescui moruni în Marea Azov încă din 1985, iar din 2005 este interzis pescuitul tuturor speciilor de sturioni, inclusiv din Marea Neagră. În plus, Rusia doreşte să extindă interdicţia şi pentru Marea Caspică.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES). Acest lucru înseamnă că sturionii şi produsele provenite de la aceştia trebuie să fie însoţite de documentele CITES în comerţul internaţional şi tot caviarul trebuie să poarte etichete CITES. Chiar dacă etichetarea nu este necesară pentru caviarul produs în SUA, produsul adus pe piaţa din Uniunea Europeană trebuie să aibă etichetă CITES.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...