Pesta porcină africană, confirmată și în Ialomița

Virusul Pestei Porcine Africane a fost confirmat la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa iar gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, informează sâmbătă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Economica.net - sâm, 21 iul. 2018, 11:43
Pesta porcină africană, confirmată și în Ialomița

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gospodării şi ecarisarea carcaselor”, precizează autoritatea sanitară veterinară.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat recent, la Bruxelles, sprijin financiar concret pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate.

Conform Ministerului Agriculturii, ministrul a solicitat sprijin pentru instituirea de măsuri excepţionale care vor include compensaţii pentru animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator. De asemenea, el a precizat că ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţire, dezinfecţie, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

Petre Daea a mai subliniat, potrivit MADR, că România este în război cu pesta porcină africană pe o suprafaţă de aproape 1.400 km la graniţa de răsărit a UE.

Ministrul Agriculturii a subliniat însă că, la începutul anului 2018, focarele s-au multiplicat în aceeaşi zonă apropiată Ucrainei şi că, la un an de la confirmarea primului focar, în data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat şi în alte zone, aflate tot în vecinătatea Ucrainei, în Delta Dunării, zonă aflată sub protecţia mediului ca rezervaţie naturală.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...