Peste 300 de sindicalişti din ELCEN au protestat în faţa Primăriei Capitalei

Peste 300 de salariaţii membri de sindicat din cadrul ELCEN au protestat miercuri, timp de o oră şi jumătate, în faţa Primăriei Capitalei, reclamând faptul că Municipalitatea şi RADET nu plătesc energia termică livrată de ELCEN, fapt ce a generat acumularea unor datorii totale de peste 3,6 miliarde de lei.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 12:22
Peste 300 de sindicalişti din ELCEN au protestat în faţa Primăriei Capitalei

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că motivele protestului nu sunt întemeiate, deoarece PMB a ‘achitat în integralitate plata legală, adică subvenţia către RADET’.

‘Acum mingea este în curtea Guvernului, noi am informat premierul şi miniştrii de resort. Executivul trebuie să creeze cadrul legal prin care PMB să poată să plătească parte din datoria istorică, cea care va fi considerată eligibilă, adică adevărată’, a precizat Firea.

Ea a reamintit că a avut o serie de întrevederi cu ministrul Energiei şi conducerea ELCEN, menţionând totodată că joi se va întâlni cu vicepremierul Vasile Dîncu.

‘Faptul că angajaţii ELCEN au supărări – eu cred că aici nemulţumirea lor este îndreptăţită, dar trebuie să se adreseze conducerii ELCEN, managementului defectuos de ani de zile, în care au luat foarte mulţi bani ca şi credit de la bănci, nejustificat, în care nu s-au plătit dările la stat, iar ANAF, bineînţeles, acum vine şi cere banii. Nu s-au plătit toate facturile către Distrigaz, Romgaz şi Transgaz. Aceste fapte economice – spun eu – incorecte nu pot fi imputate PMB’, a subliniat Firea.

Ea a menţionat că în aceste zile PMB a achitat subvenţia de 13 milioane de lei în contul RADET, urmând ca 60% din această sumă să fie direcţionată către ELCEN. Firea a subliniat că nici fostul Consiliu General nu a fost de acord ca ”datoria istorică” de 258 de milioane de lei să fie introdusă în contabilitatea Primăriei, deoarece ‘nu exista o bază legală pentru aşa ceva’.

‘În acest moment, bugetul Primăriei Capitalei are o coloană în care este prevăzută suma expresă pentru subvenţie. Pentru a se deschide o altă coloană bugetară pentru datoria istorică, considerată eligibilă, deci corectă, ar trebui ca Guvernul să dea ori o hotărâre de Guvern, cum s-a mai întâmplat în anii trecuţi, sau o ordonanţă de urgenţă care să îşi producă efectele imediat, dar care să ajungă în Parlament’, a spus edilul şef al Capitalei.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Termoelectrica (FST), Voicu Mihail, a declarat că ‘subfinanţarea cronică’ a dus la situaţia în care ELCEN a ajuns să aibă conturile blocate. După o întâlnire cu reprezentanţi ai Primăriei, el a precizat că oficialii PMB şi-a exprimat deschiderea şi au susţinut că doresc să găsească soluţii, dar au reliefat necesitatea pentru sprijinul altor instituţii precum MDRAP sau Ministerul Finanţelor.

‘Faptul că Primăria şi Consiliul General au menţinut un tarif foarte jos pentru RADET le-a creat probleme financiare are s-au răsfrânt şi asupra ELCEN. Sunt multe pârghii care stau în mâna Primăriei, realitatea este că ELCEN astăzi încasează factura pentru energie termică la luna decembrie 2013. Sunt practic 32 de luni de când ELCEN nu a încasat banii pe energia termică livrată’, a spus el.

Voicu Mihail a mai precizat că solicitarea ELCEN a fost ca Primăria să identifice soluţii legale pentru a vira ‘şi altceva în afară de subvenţie’.

‘E vorba de o sumă de 250 de milioane aferentă unui protocol neonorat de primarul Oprescu din anul 2008, un rest, şi e vorba de 715 milioane, o compensare la creşterea preţului la combustibil. Toate aceste sume se referă la ani din urmă – 2008, 2011. ELCEN nu a încasat aceste sume, a înregistrat la rândul lui datorii, care s-au multiplicat în cascadă, cu dobânzi şi penalităţi. Astăzi, ELCEN în contabilitate are de încasat pe relaţia RADET – Primărie 3,6 miliarde de lei, dar totodată are datorii la rândul său de circa 1,8 miliarde. Riscăm să fim executaţi siliţi de furnizorii de gaze, de ANAF’, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Lazea: România ocupă o poziţie macroeconomică periferică în OCDE. Trei mituri urbane au adus ţara în această situaţie
Lazea: România ocupă o poziţie macroeconomică periferică în OCDE. Trei mituri urbane au adus ţara în această situaţie
România ocupă o poziţie macroeconomică periferică în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), de vină fiind trei mituri urbane care au dus ţara în această situaţie,......
Digitalizarea sistemului bancar creează noi riscuri, susţine o autoritate globală de reglementare
Digitalizarea sistemului bancar creează noi riscuri, susţine o autoritate globală de reglementare
Digitalizarea şi intrarea giganţilor din domeniul tehnologiei (Big Tech) în finanţe creează vulnerabilităţi şi amplifică ...
Cărbunele nu se predă: CE Oltenia a ieșit la vânzare de energie electrică în piață și a vândut tot, dar la preț mai mic
Cărbunele nu se predă: CE Oltenia a ieșit la vânzare de energie electrică în piață și a vândut tot, dar la preț mai mic
Complexul Energetic Oltenia, care a rămas singurul producător semnificativ de energie electrică pe bază de cărbune, ...
Goldman Sachs vede un potențial de creștere a prețului aurului la peste 3.000 de dolari uncia până la sfârșitul anului, pe fondul riscurilor geopolitice
Goldman Sachs vede un potențial de creștere a prețului aurului la peste 3.000 de dolari uncia până la sfârșitul anului, ...
Strategii de la Goldman Sachs cred că există și mai mult spațiu de creștere pentru metalul perceput ca investiție de ...