Peste 42.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de fumat. Cheltuim 1,2 mld. lei pe an ca să tratăm fumătorii

Peste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, boli endocrine, TBC, potrivit studiului "Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study", realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation - University of Washington, dat publicităţii în anul 2014. În jur de 1,2 miliarde de lei au fost cheltuiţi în sistemul public de sănătate românesc, în anul 2012, pentru tratamentul bolilor cauzate de fumat. 
Economica.net - mie, 27 ian. 2016, 11:43
Peste 42.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de fumat. Cheltuim 1,2 mld. lei pe an ca să tratăm fumătorii

În România sunt aproape 5 milioane de fumători.

În anul 2012, relativ la care avem cele mai recente date disponibile, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în creştere cu 9,6% faţă de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008, se arată într-o statistică a Ministerului Sănătăţii (MS).  
Mai mult, 55% dintre decesele bolilor respiratorii cronice şi 19% dintre decesele prin boli cardiovasculare ale românilor sunt atribuite fumatului, se arată în statistica MS.

În 2012, sistemul public de sănătate din România a plătit 1,2 miliarde lei pentru afecţiunile cauzate de fumat. Sursele de finanţare a sistemului sanitar au fost Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, susţinut cu contribuţiile asiguraţilor, şi bugetul Ministerului Sănătăţii, constituit din fonduri din bugetul de stat şi din venituri proprii, aşa-zisa ‘taxă pe viciu’, a spus Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru controlul tutunului, la prezentarea studiului de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate, în octombrie 2014.

1.89 milioane de români au fost internaţi în spital, în anul 2012, din cauza bolilor atribuibile fumatului. Dintre aceştia, 550.142 de pacienţi au avut boli cauzate direct de fumat, arată studiul de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sănătate.

Profilul fumătorilor români

Cei mai mulţi dintre ei au între 25 şi 44 de ani, locuiesc la oraş şi sunt bărbaţi. Cel mai puţin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbaţii cu studii superioare şi femeile cu educaţie primară, arată studiul realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation.

Unul din patru tineri care au sub 15 ani fumează zilnic

Cei mai mulți fumători (43,1%) au început să fumeze la vârste cuprinse între 17 şi 19 ani, în timp ce un procent semnficativ mai mic (18%) de fumători au început să fumeze după vârsta de 20 de ani.
Majoritatea celor care au început să fumeze înainte să împlinească 15 ani locuiesc în mediul rural, potrivit studiului realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation. 

‘Principalul motiv pentru care copiii şi adolescenţii încep să fumeze este faptul că adulţii fumează. Indiferent că e vorba de persoane publice pe care tinerii îi admiră, de părinţi şi profesori care, fumând, nu mai au autoritatea şi legitimitatea de a le interzice să fumeze, formarea ca adulţi se face prin copierea obiceiurilor celor maturi. De aceea acţiunile de descurajare a debutului fumatului trebuie făcute de specialişti care, pe lângă cunoaşterea metodelor de comunicare dovedite a fi eficiente, trebuie să fie ei înşişi nefumători”, a declarat în 2015 medicul Teodora Ciolompea, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Institutul ‘Marius Nasta’, cu ocazia prezentării rezultatelor unui studiu despre efectele fumatului în România, scrie Agerpres.

Aproape toţi românii intervievaţi ştiu că fumatul cauzează cancer pulmonar, dar continuă să fumeze

98,3% dintre respondenţi cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, în timp ce 94,6% dintre ei sunt de părere că dependența de nicotină provoacă alte tipuri de cancere, arată studiul „Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study”.
Aproape 90% dintre românii intervievaţi ştiu că fumatul este responsabil pentru declanşarea atacului vascular-cerebral și a infarctului.
Pierderea masei osoase, naşterea prematură și disfuncția erectilă se numără printre afecțiunile de care românii sunt cel mai puțini conștienti că sunt provocate de fumat.

40% dintre români, expuşi la fumatul pasiv

Circa 40% dintre adulţii români spun că sunt expuşi fumatului pasiv la domiciliu, iar 27,6% dintre adulţi sunt expuşi fumatului pasiv la locul de muncă, potrivit studiului „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale din România cu privire la consumul de tutun în 2015”, dat publicităţii de experţi în domeniul combaterii fumatului din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, scrie Agerpres.

Cât cheltuie românii pe ţigări

Mai mult de o treime dintre români cheltuiesc lunar pentru ţigări peste 300 lei, arată sondajul realizat de Institutul Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’.

Potrivit medicului pneumolog Magdalena Ciobanu, cea care a prezentat studiul, doar jumătate dintre medici sfătuiesc pacienţii să renunţe la fumat. Mai mult de jumătate dintre fumătorii care au fost la medic în ultimul an au afirmat că acesta nu i-a încurajat să renunţe, a precizat ea.

O treime dintre fumători afirmă că au încercat să se lase de fumat în ultimul an.

Respondenţii au indicat televiziunea drept cel mai vizibil mijloc de comunicare a mesajelor împotriva fumatului, urmată de ziare/reviste şi internet. Totodată, în opinia subiecţilor cercetării, cel mai vizibil mijloc de promovare a ţigărilor este reclama din magazine.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...