Piaţa vede surprize plăcute de la OMV Petrom şi Electrica. Au cele mai mari şanse să influenţeze bursa

OMV Petrom (SNP) şi Electrica (EL)  au cele mai mari şanse să influenţeze pozitiv bursa odată cu raportarea rezultatelor lor pe primul semestru din 2014. Altfel, pierderile de care se teme Erste (respectiv BCR) sunt semne rele. Pe de altă parte, însă, „cine a mers bine în primul trimestru, merge mai departe la fel”, potrivit analiştilor şi managerilor de investiţii consultaţi de ECONOMICA.NET .
Adrian N. Ionescu - lun, 21 iul. 2014, 21:06
Piaţa vede surprize plăcute de la OMV Petrom şi Electrica. Au cele mai mari şanse să influenţeze bursa

„După anunţul Erste Bank privind aşteptările legate de rezultatele financiare ale grupului, probabilitatea unor surprize negative din partea băncilor listate la BVB este ridicată”, răspunde Dragoş Manolescu, directorul de investiţii al societăţii de administrare a investiţiilor OTP  Asset Management, la întrebările ECONOMICA.NET.

Managerii de investiţii sunt suspicioşi pentru că de profitul sau pierderile băncilor depinde şi capacitatea lor de a finanţa companiile. Unii se feresc să facă estimări până nu văd „măcar estimările analiştilor cu privire la rezultate, spre sfârşitul lunii”. Altfel, au aşteptări „în principiu pozitive”, ca directorul de investiţii al Certinvest, Răzvan Rusu.

Pe de altă parte, „cine a mers bine în primul trimestru, poate să fi mers şi mai departe la fel”, crede Mihai Căruntu, şeful echipei de analişti de piaţă de capital de la BCR.

„Surprize plăcute ar putea să ne facă  OMV Petrom (SNP) şi Electrica (EL) şi de aceea, cele mai aşteptate raportări de rezultate la şase luni sunt cele ale lor. SNP  ar putea surprinde piaţa cu rezultate mai bune decât cele previzibile conform bugetului său conservator. Electrica este la prima sa raportare de când este în piaţă”, ne-a spus Mihai Căruntu.

În rest, analistul se aşteaptă la rezultate foarte bune la Transgaz (TGN) şi la Transelectrica (TEL). „Aşa cum au fost şi la trei luni, deci nu ne-ar surprinde. Cât despre SIF-uri şi FP –  raportările lor nu au nici o miză. Fac profit doar dacă vând din portofoliu”, a adăugat Mihai Căruntu. Dividendele pe care le au de încasat vor figura, totuşi, în conturile lor de profit şi pierderi, cu toate că nu sunt decât nilte creanţe.

Oricât de bune ar fi rezultatele companiilor româneşti, cotaţiile lor sunt influenţate decisiv de mediul de pe  marile pieţe externe.

„Impactul raportărilor financiare asupra cotaţiilor companiilor listate la BVB depinde în mare măsură şi de evoluţiile principalelor pieţe bursiere. Perioada de vară este caracterizată de lichiditate mai scazută decât media anuală şi ne aşteptăm la corecţii (negative, n.r.) fireşti pentru principalii indici bursieri, în perioada imediat următoare.  

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...