PIMCO, cel mai mare fond mutual din lume, cumpără dezvoltatorul Echo Investment, care vrea să ridice un mall la Braşov

Michal Solowow, al treilea cel mai bogat polonez, îşi vinde participaţia din Echo Investment giganţilor PIMCO şi Oaktree Capital Management, informează Reuters. 
Andrada Ghira - joi, 26 mart. 2015, 22:09
PIMCO, cel mai mare fond mutual din lume, cumpără dezvoltatorul Echo Investment, care vrea să ridice un mall la Braşov

PIMCO, cel mai mare fond mutual de obligaţiuni,şi Griffin Real Estate, parte din Oaktree Capital Management, firmă de gestionare a activelor şi specializată în strategii de investiţii alternative, cumpără participaţia polonezului Solowow din compania imobiliară Echo Investment. 

Cele două fonduri vor să-şi crească participaţia în Echo Investment la 66%, şi au convenit să cumpere participaţia de 41,55% deţinută de Michal Solowow. Acordul a fost semnat pe 28 februarie 2015, iar părţile implicate în tranzacţie aşteaptă aprobarea autorităţii de concurenţă. Capitalizarea de piaţă a Echo Investment este de circa 700 de milioane de euro, iar valoarea proprietăţilor din portofoliu se ridică la 1,5 miliarde de euro. 

„Următorul pas este să facem apel la ceilalţi investitori să vândă până la 66% din Echo Investment. Nu intenţionăm să cumpărăm 100% din companie şi nici nu vrem să o delistăm„, se arată într-o declaraţie a celor două fonduri.

Cele două fonduri nu au făcut publică valoarea pe care o vor plăti pentru acţiunile lui Solowow, şi nici cât vor să ofere celorlalţi acţionari. Publicaţiile din Polonia au relatat încă de anul trecut intenţia omului de afaceri de a-şi vinde partea din Echo Investment, iar analiştii au estimat participaţia acestuia la circa 370 de milioane de euro. 

Ce face Echo Investment în România

Polonezii au cumpărat în 2007 terenul fabricii Fartec din Braşov cu 24 de milioane de euro. În 2008, anunţa construcţia unui mall de 150 de milioane de euro pe trenul de patru hectare, însă planurile au tot fost amânate. În 2012 compania a mai cumpărat două loturi de teren, cu o suprafaţă combinată de 9.000 de mp, din apropierea fostei fabricim după care au semnat cu retailerul Carrefour pentru ancora mallului Korona. Lucrările de construcţie nu au fost încă demarate.  

Miliardarul polonez mai deţine în România şi producătorul de podele stratificate Barlinek. 

De ce vinde Solowow

Michal Solowow, 52 ani, are o avere estimată de Forbes la 2 miliarde de dolari. Omul de afaceri îşi regrupează afacerile. Recent a delistat producătorul de ceramică Rovese, ale cărui operaţiuni în Rusia se clatină şi vinde compania imobiliară Echo Investment. Solowow are planuri de investiţii în industria chimică, prin extinderea producătorului Synthos, în Brazilia, unde are prevăzută o investiţie de 160 de milioane de dolari într-o nouă fabrică, totul pe fondul creşterii cererii de cauciuc în cea de-a şaptea cea mai mare economie a lumii. Synthos furnizează materie primă pentru producătorii de anvelope Michelin and Goodyear. 

Cine sunt marile fonduri care cumpără Echo Investment 

PIMCO este cel mai mare fond mutual de obligaţiuni din lume, cu active globale în administrare de 1,2 trilioane de dolari. Fondul mai administrează şi active de 400 de miliarde de dolari ale Allianz.  

În 2013, firma de private-equity Oaktree Capital Management a cumpărat Griffin Group, care investise în ultimii ani circa un miliard de euro în proprietăţi imobiliare din Polonia. Oaktree Capital Management avea la sfârşitul lui 2014 active în administrare în valoare de 90,8 miliarde de dolari. 

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...