Plafonarea tarifelor la RCA a împărţit piaţa asigurărilor în două în 2016, asiguraţi contra asigurători – retrospectivă

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni.
Economica.net - joi, 22 dec. 2016, 08:04
Plafonarea tarifelor la RCA a împărţit piaţa asigurărilor în două în 2016, asiguraţi contra asigurători - retrospectivă

Transportatorii auto au declanşat ample proteste încă din a doua jumătate a lui 2015, manifestări aplanate pe finalul anului prin acordul încheiat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi companiile de asigurări, prin care se stabilea plafonarea creşterii tarifelor RCA la 50% faţă de nivelul din iunie 2015.

Ulterior, însă, firmele de transport au acuzat companiile de asigurări că nu au respectat protocolul, în timp ce asigurătorii au reclamat creşterea daunalităţii pe acest segment.

În acest context, în prima parte a acestui an, Consiliul Concurenţei a realizat o investigaţie în sectorul asigurărilor auto din România în cadrul căreia a constatat că tarifele poliţelor RCA pentru transportatori au înregistrat creşteri de până la 256%, din iunie 2015 până în ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători.

‘Pentru transportul rutier de călători, datele arată creşteri ale PT (prima tehnică) cu peste 50% la societăţi de asigurare în perioada analizată, cea mai mare fiind de 256% în cazul unuia dintre asigurători’, reiese din Raportul investigaţiei privind sectorul asigurărilor auto din România realizat de Consiliul Concurenţei.

Din acelaşi document a reieşit că pentru transportul rutier de mărfuri, PT a urcat, în ianuarie 2016 faţă de iunie 2015, cu mai mult de 50% în cazul a şapte companii, din cele nouă autorizate să vândă RCA, la două dintre ele majorările fiind de de 131%, respectiv 183%.

În schimb, pentru persoane fizice, Consiliul Concurenţei a constatat creşteri mai mici de tarife, între 15% şi 50%, în perioada analizată.

Astfel, conflictul dintre operatorii de transport şi asigurători s-a reaprins şi a culminat, la finalul verii, cu noi proteste în stradă, şi anunţarea unui miting la nivel naţional, la jumătatea lunii septembrie, care ar fi urmat să paralizeze circulaţia rutieră. Reprezentanţii patronatelor din transporturile rutiere afirmau că RCA este obligatorie, iar metoda de calcul pentru preţ trebuie să fie ‘transparentă şi publică’. În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfă şi pasageri şi şase milioane de autoturisme.

‘În 2012, RCA pentru un camion costa 300 de euro, în 2013 poliţa a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 şi, în pofida sesizărilor şi dialogului cu autorităţi şi asigurători, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0 după iulie 2016’, au explicat patronatele din sector.

În acelaşi context, transportatorii rutieri au cerut Parlamentului României să îl demită pe preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, după ce, potrivit reprezentanţilor companiilor din domeniu, în ultimul an acesta ‘şi-a dovedit incompetenţa în a conduce piaţa asigurărilor din România’.

Cu o zi înainte de data protestului, însă, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind plafonarea tarifelor la RCA pentru o perioadă de şase luni, la un nivel care urma să fie stabilit de ASF în termen de 30 de zile de la intrare în vigoare a actului normativ.

‘Această Ordonanţă a fost dată având în vedere împrejurările excepţionale manifestate prin dezechilibru major între cerere şi ofertă, respectiv disfuncţionalitatea evidentă a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România. Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliul Concurenţei au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA’, se arată în comunicatul emis de Executiv după şedinţa respectivă.

În replică, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a susţinut că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevede plafonarea şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA va avea ca efect maximizarea profitului transportatorilor, în timp ce companiile de asigurări vor fi forţate să vândă la preţuri care le vor adânci pierderile pe segmentul de asigurări RCA.

Astfel, UNSAR a avertizat că impactul socio-economic negativ al acestor prevederi legislative va fi resimţit de celelalte categorii de asiguraţi, în afară de transportatori, dar şi de adevăraţii beneficiari ai poliţelor RCA, victimele accidentelor de circulaţie, precum şi de societăţile de asigurare, agenţi economici înregistraţi în România, care angajează forţă de muncă românească şi au o contribuţie semnificativă prin plata taxelor şi impozitelor către statul român.

În plus, potrivit UNSAR, îngheţarea preţului poliţelor RCA încalcă normele europene în vigoare, drept pentru care Uniunea a şi sesizat Comisia Europeană cu privire la actul normativ respectiv.

Cu toate acestea, la termenul stabilit prin Ordonanţă, ASF a anunţat tarifele maximale pe care asigurătorii au voie să le practice la RCA timp de şase luni, pe categorii de vehicule şi de clienţi. Acestea au fost avizate de Consiliul Concurenţei şi, ulterior, aprobate de Guvern prin Hotărâre.

Astfel, noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016, pentru o perioadă de şase luni.

În cazul persoanelor fizice, o primă maximă RCA de 3.087 lei ar urma să fie plătită de un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, va fi achitată de un şofer cu vârsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 – 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică va plăti între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.

În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri prima RCA variază între 885 lei şi 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei şi 7.534 lei pentru maşinile de peste 16 tone.

Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, prima RCA este cuprinsă între 982 lei pentru mai puţin de 17 locuri şi 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri.

Potrivit actului normativ, tarifele de primă maxime au fost stabilite pentru următoarele categorii de vehicule: autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum nouă locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.; autoturisme cu motoare electrice; motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fără ataş; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de mărfuri; remorci şi semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

De asemenea, tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Acum, însă, transportatorii încearcă să găsească soluţii şi pentru perioada de după ce expiră actualele tarife, având în vedere că preţurile ar putea exploda din nou.

În acest context, companiile din domeniu au cerut Guvernului şi Parlamentului iniţierea procedurilor prin care compania EximAsig România să fie autorizată de Consiliul ASF să emită poliţe RCA.

Patronatele FORT, UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită ca o companie cu capital de stat să fie autorizată pentru a emite asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie conform legislaţiei în vigoare.

Reprezentanţii patronatelor din transporturile rutiere consideră că este necesară ‘reechilibrarea pieţei de asigurări RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat, având în vedere situaţia gravă generată de modul defectuos de gestionare de către ASF a condiţiilor de emitere a poliţelor RCA precum şi de falimentarea celor două societăţi de asigurare cu capital românesc Astra Asigurări şi Carpatica ASIG’.

‘În perioada următoare, patronatele din transporturi monitorizează permanent respectarea plafonării tarifelor şi a prevederilor ordonanţei emise de Guvern în luna septembrie, urmând ca după alegerile parlamentare, FORT, UNTRR, APTE, APULUM şi ARTRI să revină în Parlament pentru construcţia noii Legi RCA, cu scopul de a prelua în lege măsurile benefice aduse prin ordonanţă, dar şi pentru introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia tarifelor RCA în viitor’, au anunţat transportatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...