Premieră în România: Tehnologia LED a bătut toate celelalte surse de iluminat, în 2017. Cât cîştigaţi la factură dacă schimbaţi becurile din casă

Schimbarea becurilor clasice cu cele LED aduce economii substanţiale în factura de energie electrică, chiar şi în România, unde preţurile la energia vândută consumatorilor casnici sunt printre cele mai mici din Europa. Cât câştigaţi la factură şi la ce trebuie să vă uitaţi.
Economica.net - joi, 11 ian. 2018, 22:01
Premieră în România: Tehnologia LED a bătut toate celelalte surse de iluminat, în 2017. Cât cîştigaţi la factură dacă schimbaţi becurile din casă

Dacă înlocuiţi un bec clasic, cu incandescenţă, de 60W, cu un bec cu tehnologie LED, de 10W, care emite aproape acelaşi flux luminos, economisiţi 6 euro într-un an, la o durată de folosire de trei ore pe zi, potrivit datelor dintr-un infografic prezentat recent de Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene.

Economia este valabilă luând în calcul preţul energiei aferent unui consum anual cuprins între 2.500 şi 5.000 kWh pe an (deci peste 200 de kWh consum mediu lunar), potrivit datelor Eurostat.

Socotind preţul mediu din UE al energiei aferente acestei tranşe de consum, economia medie realizată de un european care schimbă becul în condiţiile enunţate mai sus este de 10,2 euro. Cel mai mult ar economisi un danez (15,25 euro pe an), şi cel mai puţin un bulgar (4,78 euro), situaţie perfect explicabilă prin faptul că unii plătesc cele mai mari preţuri la energie, iar ceilalţi pe cele mai mici. Evident, cu cât preţul energiei este mai mare, cu atât economia este mai importantă.

Dacă am extinde calculul la schimbarea becurilor din toată casa, economia devine, evident, şi mai mare. Astfel, şase becuri LED de 10 W fiecare puse în locul a şase becuri cu incandescenţă de 60 W, vă aduc o economie de 36 de euro într-un an, adică 165 de lei, ceea ce ar putea însemna echivalentul unei facturi lunare de energie electrică.

55% din toate sursele de iluminat vândute în România au fost LED

Şi consumatorii din România încep să conştientizeze avantajele tehnologiei LED. Anul 2017 a fost primul an în care, în România, vânzările de LED-uri au depăşit vânzările tuturor celorlalte tipuri. Potrivit unui comunicat de la finalul anului trecut al firmei ELBI Electric & Lighting, 55% din sursele de iluminat vândute în România în anul 2017 sunt prevăzute cu tehnologie LED. Potrivit propriilor estimări, ELBI Electric & Lighting este lider naţional în distribuţia produselor electrice în România.

„Există o creștere a cererii de produse eco-friendly, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De exemplu, față de becurile incandescente, LED-urile consumă cu până la 80% mai puțin curent electric. Produc astfel economii considerabile pe termen lung, au performanțe foarte bune, o gamă de culori a luminii practic nelimitată și nu conțin materiale periculoase. Tehnologia de iluminat cu LED a făcut progrese majore în ultimii ani astfel încât să poată emite lumina cât mai apropiată de cea naturală”, spun cei de la ELBI.

„Per total categorie, corpurile tehnice de iluminat cu tehnologie LED integrate (destinate proiectelor de iluminat business to business) au cea mai mare creștere în volum. Reprezentanții ELBI estimează că această tendință este susținută de creșterea numărului de proiecte de iluminat stradal, industrial, chiar și a celor generate de instituții publice și private (clădiri de birouri, săli de sport etc), în toate aceste cazuri opțiunea pentru optimizarea consumului și reducerea facturii la energie electrică fiind printre prioritățile beneficiarilor. Alegerea acestei tehnologii (LED) pentru proiecte de mai mare anvergură este încă limitată de valoarea inițială de achiziție”, mai arată compania.

„Valoarea inițială a investiției în sisteme de iluminat cu corpuri tehnice LED este una încă mare, de aceea chiar dacă mai mulți doresc să cumpere, nu au toți bugetele necesare. Vestea bună apare odată cu amortizarea investiției și economiile din factura de energie electrică care justifică preferința pentru această tehnologie. Astfel, un sistem de iluminat LED necesar echipării unui magazin se amortizează în 2-3 ani, în timp ce pentru proiectele mai vaste perioada poate fi de 2-5 ani”, declara Vasile Tiorean, directorul general al ELBI.

Într-adevăr, un bec cu tehnologie LED este, încă, de câteva ori mai scump decât un bec cu incandescenţă şi rămâne tot mai scump decât becurile halogen sau cele cu gaz. Însă, durata de viaţă este mult mai lungă, iar, adăugând şi economia de energie, în final economiile sunt importante.

Spre exemplu, un flux luminos de 800 de lumeni este emis de un bec cu incandescenţă de 60W, care are însă o durată de viaţă de doar 1 an. Un bec halogen emite aceeaşi lumină la un consum de 43 de waţi, dar becul se va arde în 1-3 ani, iar dacă vorbim despre un bec CFL, e nevoie de unul de 14 W, a cărui durată de viaţă este de 6-10 ani. Pentru aceeaşi „cantitate” de lumină, este nevoie de un bec LED de 13 W, a cărui durată de viaţă este însă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, potrivit datelor ELBI.

Vedeţi mai jos un infografic cu diferenţele între sursele de iluminat

Te-ar mai putea interesa și
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B....
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...