Preşedintele Ucrainei vrea stare de urgenţă. Primăria Kiev a fost ocupată. 100.000 de protestatari vor în UE

Pe străzile Kievului sunt 100.000 de protestatari, numulţumiţi că guvernul lor a refuzat asociarea la UE. 100 de poliţişti sunt în spital. Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, est eîn şedinţă cu colaboratorii săi apropiaţi are loc duminică, în afara capitalei, ca să vadă dacă va decreta starea de urgenţă din cauza amplelor proteste proeuropene şi antiguvernamentale care au loc în Kiev. Manifestanţii au preluat controlul sediului primăriei Kievului, duminică, în timpul protestelor din capitală.
Economica.net - Dum, 01 dec. 2013, 16:22
Preşedintele Ucrainei vrea stare de urgenţă. Primăria Kiev a fost ocupată. 100.000 de protestatari vor în UE

Opoziţia ucraineană şi-a intensificat protestele de stradă, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, iar acesta i-a convocat într-o reuniune de urgenţă pe colaboratorii săi apropiaţi, duminică, în afara capitalei. Scopul şedinşei este analizarea posibilităţii de a decreta starea de urgenţă din cauza amplelor proteste proeuropene şi antiguvernamentale care au loc în Kiev, potrivit Mediafax

Manifestanţii au preluat controlul sediului primăriei Kievului, duminică, în timpul protestelor din capitală, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei din capitala ucraineană, relatează AFP.

„Oficialii din cadrul forţelor de ordine discută cu cetăţenii care au preluat controlul sediului primăriei. Ei le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească clădirea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Olga Bilik, citată de Mediafax.

„Este foarte probabil ca de mâine să se instituie starea de urgenţă, dar nu s-a luat încă o decizie”, a relatat postul RBK-Ukraini. Reuniunea are loc la reşedinţa de la ţară a preşedintelui ucrainean, după cum a precizat agenţia Itar-Tass, citatpă de Agerpres.

AFP transmite, pe baza unui comunicat de presă al poliţiei, că uriaşul miting de la Kiev s-a soldat deja cu rănirea a cinci poliţişti, care au fost loviţi de buldozerul folosit de demonstranţi pentru a se apropia de sediul preşedinţiei.

Opoziţia ucraineană a făcut apel la o grevă generală, duminică, în faţa a cel puţin 100.000 de manifestanţi reuniţi în centrul Kievului, potrivit AFP.

„Rămânem aici, vom instala corturi. Începând de astăzi începe greva generală”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Oleg Tiagnibok, în faţa mulţimii.

Marile proteste

Cel puţin 100.000 de persoane, potrivit estimărilor AFP, s-au reunit în cursul după-amiezii în piaţa din centrul oraşului, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, alegeri anticipate şi reluara procesului de apropiere de UE, întrerupt săptămâna trecută.

„Revoluţie!”, „Ruşine!”, „Kiev, trezeşte-te!”, „Ucraina este Europa”, strigau manifestanţii, arborând drapele ucrainene şi europene după ce s-au reunit în apropiere de monumentul poetului ucrainean Taras Şevcenko, un erou naţional, de unde a început marşul lor.

După ce au împins gardurile metalice instalate cu o zi înainte pentru a împiedica accesul în Piaţa Independenţei, manifestanţii s-au reunit în acest loc simbolic pentru „revoluţia portocalie” din 2004, de unde mulţi dintre ei au fost înlăturaţi violent de forţele de ordine sâmbătă dimineaţa.

Aproximativ 100 de poliţişti ucraineni au fost răniţi, duminică, în confruntările din cadrul manifestaţiei opoziţiei de la Kiev, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de AFP şi Mediafax.

„Aproximativ 100 de poliţişti, cu răni diverse”, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Kiev, Olga Bilik, afirmând că unii poliţişti au traumatisme craniene.

Principalii lideri ai opoziţiei, în special fostul campion mondial de box Vitali Kliciko şi Arseni Iaţeniuk, un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, se aflau la conducerea manifestaţiei.

Justiţia a interzis, sâmbătă seara, până la 7 ianuarie manifestaţiile din Piaţa Independenţei şi în principalele puncte strategice din capitală, unde se află clădiri guvernamentale.

Ministrul de Interne, Iuri Zaharcenko, a avertizat manifestanţii împotriva oricăror degenerări.

„Nu vreau să antrenăm societatea în aceste evenimente. În ce direcţie? Dezordine? Poliţia nu va putea să nu reacţioneze”, a declarat ministrul, care a fost acuzat de opoziţie că a ordonat intervenţia violentă de sâmbătă dimineaţa.

Opoziţia ucraineană le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze în număr mare pentru a cere demisia lui Viktor Ianukovici şi a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.

Într-o scrisoare citită sâmbătă de fiica sa, Evghenia, Iulia Timoşenko, a cărei eliberare a fost cerută în zadar de UE, a făcut apel la „înlăturarea” puterii actuale prin manifestaţii.

Opoziţia, care îi reproşează preşedintelui că a întors spatele UE şi a înăsprit regimul, a mobilizat deja zeci de mii de persoane la Kiev, în urmă cu o săptămână.

Reuniunea de duminică reprezintă un test pentru capacităţile opoziţiei de a mobiliza masele.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...