Preţul angro al gazelor naturale creşte accelerat. În ianuarie 2018, este deja mai mare cu 38%

Preţul gazelor naturale tranzacţionate angro la Bursa Română de Mărfuri tot creşte, iar primele tranzacţii pentru consumul lunii ianuarie au trecut de pragul de 100 de lei/MWh.
Mihai Nicuţ - lun, 04 dec. 2017, 21:54
Preţul angro al gazelor naturale creşte accelerat. În ianuarie 2018, este deja mai mare cu 38%

Preţul mediu ponderat al gazelor naturale tranzacţionate la Bursa Română de Mărfuri (BRM), cea mai lichidă platformă de vânzare a gazelor din România, a fost de 89 de lei/MWh, pentru gazele livrate în această lună, potrivit datelor disponibile pe site-ul BRM.

Acesta este preţ angro, fără taxe sau servicii (distribuţie, transport) incluse şi reprezintă practic preţul de piaţă al mărfii-gaz.

Preţul este cu 13,7% mai mare decât preţul mediu ponderat calculat de BRM pentru livrările din luna anterioară, noiembrie (78,63 lei), lucru care poate fi parţial explicat şi prin condiţiile meteo: decembrie este prima lună de iarnă, consumul creşte foarte mult, iar cererea mai mare poate influenţa preţul.
Consumul de gaze tranzacţionat pe BRM, din care a rezultat preţul mediu ponderat în luna decembrie 2017 a fost de 362.000 MWh. Luna trecută, consumul a fost de 437.000 MWh.

Citeşte şi:
România plăteşte printre cele mai mari preţuri din Europa pentru gazul rusesc

BRM a calculat şi un preţ mediu ponderat al gazelor tranzacţionare angro pentru consumul din luna ianuarie a anului 2018 pe baza tranzacţiilor făcute deja, şi, dacă nu vor apărea cumva tranzacţii suplimentare care să schimbe tendinţa, preţul mediu aferent primei luni a anului viitor va ieşi mult mai mare.

Potrivit datelor BRM, preţul mediu ponderat în ianuarie 2018 a fost de 105 lei/MWh, şi este cu 38% mai mare faţă de nivelul din aceeaşi lună a anului trecut. Este drept că acesta este preţul mediu ponderat în urma tranzacţionării a doar 95.000 MW de gaze natural, dar este un indiciu că, cel puţin pentru tranzacţiile de pe piaţa liberă, gazul este cu siguranţă mai scump decât acum un an.

Puteţi vedea, mai jos, evoluţia preţului mediu ponderat al gazelor tranzacţionate la BRM:

 

În anul 2016, consumul de gaze al României s-a ridicat la 124 de milioane MWh de gaze, dintre care peste 40% a fost consumul populaţiei (al cărei preţ final este încă reglementat) şi circa 14% consum al producătorilor de energie termică pentru populaţie.

Preţul de achiziţie al gazelor naturale a fost liberalizat în acest an, dar preţul final plătit de populaţie este reglementat de ANRE până în anul 2021.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...