Preţurile mari din piaţă şi reglementările ANRE pun cruce dezvoltării pieţei concurenţiale de energie electrică. Ce trebuie să ştie consumatorii

Creşterea preţurilor la energia electrică în piaţă, coroborată cu legislaţia privind preţurile reglementate face ca, în acest moment, schimbarea contractului de furnizare şi intrarea pe piaţa concurenţială de energie să fie dezavantajoasă.
Mihai Nicuţ - mie, 07 nov. 2018, 19:50
Preţurile mari din piaţă şi reglementările ANRE pun cruce dezvoltării pieţei concurenţiale de energie electrică. Ce trebuie să ştie consumatorii

Niciuna dintre ofertele de energie electrică în regim de piaţă concurenţială de pe comparatorul de preţuri actualizat pus la dispoziţie de ANRE nu este mai bună decât ceea ce plătesc consumatorii casnici care au rămas pe contractele de serviciu universal şi primesc energia elerctrică de la furnizorul de ultimă instanţă (FUI).

Concret, în cazul Bucureştiului, o factură pentru 150 kWh pe lună (consumul mediu din Bucureşti) este de 86 de lei, pentru clienţii care primesc energia în regim de serviciu universal de la Enel Energie Muntenia. Nici o altă ofertă nu este mai bună, şi vom explica mai jos de ce.

Astfel, potrivit datelor din comparator, cele mai bune oferte, pentru zona Muntenia, adică Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, vin de la CEZ şi E.On. Am ales ofertele pe un an, cu toate tarifele incluse şi consum nediferenţiat pe zone orare. Dacă aţi semna un contract de piaţă concurenţială cu CEZ, aţi plăti 94 de lei pe lună pentru cei 150kWh consumaţi, iar oferta E.On înseamnă o factură de 95 de lei pe lună, pentru acelaşi consum.

De ce e mai scump

Motivele simple sunt două: preţurile la achiziţia de energie şi mecansimul de reglementare a preţurilor pentru serviciul universal.

În ultimele luni, preţurile din piaţa de energie, adică locul de unde cumpăra furnizorii energia pentru consumatorii lor, au crescut într-un ritm alert, pe toate pieţele.
Preţul mediu de închidere al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în luna septembrie, de 276 de lei/MWh, în creştere cu 13,7% faţă de cel înregistrat în luna precedentă şi cu aproape 40% peste cel înregistrat în septembrie 2017, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică şi Gaze (OPCOM). Cifrele pe octombrie nu sunt încă centralizate, dar ne aşteptăm la o uşoară scădere.

Tot în septembrie, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB) cu licitaţie extinsă (LE), preţul energiei contractate, dar cu livrare ulterioară, a fost de 260 de lei/MWh.

În aceste condiţii, este clar că pentru piaţa concurenţială furnizorii nu mai pot păstra, pentru ofertele noi, preţurile vechi, mai mici decât cele de pe reglementat, cu care au câştigat în trecut clienţi. Spre exemplu, Enel, liderul detaşat al pieţei concurenţiale pentru casnici avea la finalul anului trecut o ofertă în care componenta de energie era de doar 18 bani kWh (adică 180 de lei MWh) plus abonament de 16 bani pe zi, preţ pe care nu îl mai poate susţine acum în noile oferte, date fiind preţurile mai mari la care trebuie să cumpere energia din piaţă, în condiţiile în care contractele cu clienţii sunt cu preţ ferm timp de cel puţin un an.
Pentru Muntenia, Enel are acum o ofertă pentru concurenţial în care component de preţ de energie este de 38 de bani (fără componenta de abonament).

Pe de altă parte, preţurile nu cresc încă pentru cei care au rămas la reglementat, pentru că actualul cadru de reglementare stabilit de ANRE permite doar ajustarea anuală. Aşadar, preţurile pentru casnicii alimentaţi în regim de serviciu universal vor fi modificate abia începând de la 1 iulie 2019, în ciuda faptului că cei patru FUI pot înregistra în acest timp costuri mai mari cu achiziţia de energie. Aceste costuri vor fi recunoscute şi, ulterior trecute în factură, abia din iulie 2019, fiind aşteptată atunci o creştere semnificativă. Doar în condiţii excepţionale, ANRE poate aviza o creştere de tarife pentru cei alimentaţi în regim de serviciu universal mai devreme, iar oficialii autorităţii au spus că nu este cazul, exact dupa zilele la care preţurile ajunseseră şi la 500 de lei MWh, în vârf de consum, pe piaţa spot.

Ce e de făcut

Aşadar, cel puţin pentru cei din Bucureşti, în cazul în care nu primiţi o ofertă promoţională (adică cea în care preţul componentei de energie să fie mai mic de 0,24 lei/kWh şi în care să nu existe componentă de abonament zilnic) nu merită să semnaţi acum vreun contract de furnizare de energie pe piaţa concurenţială. O puteţi face însă imediat după data de 1 iulie, când cel mai probabil preţurile avizate atunci de ANRE pentru serviciul universal vor fi mai mari decât ce vă oferă furnizorii pe piaţa concurenţială.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...