Previziuni Saxo Bank pentru 2016: 100 de dolari pe barilul de petrol şi creşterea rublei ruseşti cu 20%

O scurtă întoarcere la 100 de dolari barilul de petrol din cauza problemelor OPEC şi creşterea rublei ruseşti cu 20 la sută până la finalul lui 2016 se numără printre 'Previziunile Scandaloase' publicate miercuri de Saxo Bank pentru anul care urmează.
Economica.net - mie, 16 dec. 2015, 09:33
Previziuni Saxo Bank pentru 2016: 100 de dolari pe barilul de petrol şi creşterea rublei ruseşti cu 20%

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, organizarea olimpiadei va ajuta în forţă redresarea pieţei emergente din Brazilia, iar argintul va ieşi de sub dominaţia aurului pentru a creşte cu 33 la sută.

‘Ne apropiem de finalul paraliziei de paradigmă ce a dominat reacţia politică la criza financiară globală. Relaxarea cantitativă şi alte forme de intervenţie au eşuat. China este în tranziţie, iar tensiunile geopolitice sunt mai complexe ca niciodată. Costul marginal al banilor creşte, la fel şi volatilitatea şi incertitudinea. În acest context am stabilit previziunile acestui an. Previziunile Scandaloase ale Saxo Bank rămân un exerciţiu în găsirea a zece idei relativ controversate şi fără legătură între ele care şi-ar putea răsturna universul investiţiilor. Este un moment plin de satisfacţii să vezi cum previziunile controversate stârnesc imaginaţia clienţilor şi alimentează o dezbatere continuă; exact acest proces al dezbaterilor şi al gândirii anti-turmă este cel care se află la baza tradiţiei de acum stabilite a Saxo de a încerca să atragă atenţia asupra lucrurilor de neînţeles’, a declarat Steen Jakobsen, economist şef la Saxo Bank.

Conform analizei, problemele OPEC vor determina o scurtă întoarcere la 100 de dolari/barilul de petrol.

‘Preţul de coş al ţiţeiului OPEC scade la cel mai mic nivel din 2009 încoace, iar neliniştea membrilor mai bogaţi sau mai puţin bogaţi ai cartelului în legătură cu strategia ‘furnizează-şi-condu’ continuă să crească. Mult-aşteptatul semn al unei încetiniri accentuate în producţia non-OPEC pare că începe să pâlpâie. Încurajat în mod corespunzător, OPEC prinde piaţa la vârf cu o ajustare în scădere la rezultat. Preţul determină o redresare rapidă, investitorii îngrămădindu-se să revină pe piaţă de pe poziţia long – aducând din nou preţuri de 100 de dolari/baril la orizont’, se arată în analiză.

În ceea ce priveşte Fed-ul agresiv, acesta va fi martorul unei scăderi a obligaţiunilor corporative globale.

‘Finalul lui 2016 o va prinde pe şefa Fed, Janet Yellen, lansându-se pe un drum agresiv cu o serie de creşteri ale dobânzii, determinând o lichidare enormă pe toate pieţele importante de obligaţiuni, pe măsură ce randamentele încep să crească. Pe măsură ce tranşele din bilanţurile de bancă şi ale brokerilor alocate tranzacţionării cu obligaţiuni şi a formării de piaţă aproape au dispărut, una din părţile vitale ale unei pieţe funcţionale pur şi simplu nu e acolo. Realizarea acestui fapt are loc prea târziu, iar întreaga parte a cumpărătorilor intră în panică şi vinde unilateral, pe măsură ce modelele de risc foarte avansat se clatină spre o alertă simetrică de cod roşu’, susţin specialiştii Saxo Bank.

Nu în ultimul rând, fenomenul El Nino va declanşa creşterea inflaţiei.

‘El Nino de anul viitor va fi cel mai puternic, conform tuturor datelor, şi va genera deficite de umiditate în multe zone din Asia de Sud Est şi secetă în Australia. Randamentele mai scăzute la toate materiile prime agricole vor restricţiona proviziile într-un moment în care cererea este încă în creştere datorită expansiunii economice globale. Rezultatul va fi o creştere de 40% a Bloomberg Agriculture Spot Index, aducând o presiune inflaţionistă de care e mare nevoie. Totodată, se pare că inegalitatea va fi cea care va râde la urmă în faţa luxului. Confruntată cu o inegalitate în creştere şi şomaj peste 10 la sută, Europa ia în considerare introducerea unui venit de bază universal pentru a se asigura că toţi cetăţenii îşi vor permite satisfacerea nevoilor de bază. Într-o societate mai egalitară în care alte valori sunt promovate, cererea pentru bunurile de lux scade brusc – sectorul intră în colaps’, se mai spune în analiză.

Saxo Bank menţionează, totodată, că Europa are un surplus masiv de cont curent, iar inflaţia mai scăzută ar trebui, după logica macroeconomică, să însemne o monedă mai puternică, nu mai slabă. Cursa spre un nivel scăzut a trecut printr-un ciclu complet, acest lucru însemnând că ne-am întors la un dolar mai slab ca rezultat direct la politicii SUA în ce priveşte dobânzile.

Saxo Bank este specialistul în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiţionale prin Saxo Privatbank, în anumite pieţe. Fondată în 1992 şi având sediul central în Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţi în cele 25 de reprezentanţe de pe cinci continente.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...