Prima companie românească de investiţii vrea să ajungă la active de 50 mil. euro, doar din obligaţiuni emise de IMM

Compania de investiţii Certinvest IMM îşi propune să ajungă la active de 30-50 de milioane de euro, în următorii trei ani. Portofoliul companiei va fi format exclusiv din obligaţiuni emise de IMM-urile din România, au anunţat marţi, reprezentanţii companiei, la un seminar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania abia a fost înfiinţată şi va lansa o ofertă publică de acţiuni la BVB de cinci milioane de euro.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 nov. 2014, 19:12
Prima companie românească de investiţii vrea să ajungă la active de 50 mil. euro, doar din obligaţiuni emise de IMM

Compania de investiţii Certinvest IMM a fost înfiinţată în luna noiembrie, de cel mai mare administrator independent de investiţii român, SAI Certinvest, ca o platformă alternativă de finanţare, specializată în finanţarea IMM-urilor. Compania va contribui la finanţarea IMM exclusiv prin achiziţia emisiunilor de obligaţiuni realizate de acestea.

Sunt vizate “companii antreprenoriale, cu o dinamică bună a afacerii, din domenii atractive ale economiei româneşti, precum energia, sectorul financiar, comerţul, sectorul medical şi cel de IT”, a declarat preşedintele executiv al Certinvest, Horia Gustă, marţi seara, la un seminar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Printre primele companii care s-ar putea califica pentru această iniţiativă s-ar putea număra un distribuitor de vinuri premium, o firmă de închiriere de maşini pentru transporturi financiare, furnizori din domeniul energiei, sau o companie de leasing operaţional cu portofolii de peste 500 de maşini, a mai spus  Horia Gustă.

Certinvest IMM îşi propune să ajungă la active de 30-50 de milioane de euro, în următorii trei ani, după plasamente în obligaţiuni emise de IMM-urile din România. Deocamdată, însă, va lansa o ofertă publică de acţiuni (IPO), prin care încearcă să atragă echivalentul a cinci milioane de euro, pentru finanţarea achiziţiilor de obligaţiuni, care urmează să fie emise de IMM-uri. IPO Certinvest IMM ar putea avea loc în decembrie, în funcţie de momentul primirii avizelor de la ASF.

De asemeni, Certinvest IMM a propus BVB un parteneriat pentru dezvoltarea pieţei obligaţiunilor corporative, parteneriat care să se concretizeze în  listarea emisiunilor de obligaţiuni corporative (emisiuni de peste 200.000 de euro) în cadrul unei secţiuni special dezvoltate, a Bursei.

Compania îşi mai doreşte să atragă, ulterior, şi finanţări de la BERD, IFC şi Fondul European de Investiţii.

“Credem că acest proiect va atrage şi un partener internaţional strategic, precum BERD, IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale), sau Fondul European de Investiţii”, a mai spus Horia Gustă.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori strategici din România. A devenit activă şi în dezvoltarea pieţei de capital din România, a participat la toate marile oferte publice din ultima perioadă, iar recent a devenit şi acţionar al BVB.

Criteriile BERD pentru investiţii de capital, atât pentru companii listate cât şi pentru companii nelistate, vizează investiţii între cinci şi 100 milioane de euro, deţineri minoritare, preferabil de 25-35%. Sunt preferate majorările de capital, iar orizontul investiţional este de 4-6 ani, a menţionat Dragoş Iliescu, bancher principal la BERD.

Certinvest este a şasea cea mai mare societate românească de administrare a investiţiilor (SAI) şi cea mai mare care este independentă de un grup bancar. Are în administrare active de aproape 250 de milioane de lei, în mai multe fonduri de investiţii deschise (mutuale) sau închise, ca şi în portofolii administrate personalizat.

Certinvest IMM va fi prima companie de investiţii românească, care îşi expune propriul capital pentru plasamente. Celelalte companii de investiţii înregistrate în România lucrează cu banii firmelor mamă din afara ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de energie electrică în piața de contracte bilaterale, testând practic......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...