Privatizarea anului. Primele pariuri pe preţul acţiunilor Electrica la Bursă

LISTARE ELECTRICA. Brokerii fac deja primele estimări ale câştigurilor pe care le-ar putea avea investitorii care cumpără acţiuni Electrica la preţ redus, potrivit analizelor şi informaţiilor obţinute de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 iun. 2014, 21:17
Privatizarea anului. Primele pariuri pe preţul acţiunilor Electrica la Bursă

Analiştii casei de brokeraj Tradeville cred că „oferta Electrica este o bună ocazie speculativă pentru investitori, la prețul de 11 lei/acțiune”, care este cu 13% peste preţul ţintă pe care l-au identificat pentru următoarele 12 luni.

Analiștii Tradeville au estimat „un preț țintă de 12,41 lei, care ar putea fi atins în următoarele 12 luni de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pornind de la dividendele pe care Electrica le-ar putea acorda în următorii ani. Astfel că, la prețul minim de subscriere de 11 lei, oferta Electrica este o bună ocazie speculativă”, se spune într-o analiză trimisă la redacţia ECONOMICA.NET.

Oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor Electrica se va derula între 16 şi 25 iunie, iar compania cere între 11 şi 13,5 lei / acţiune. În primele cinci zile investitorii vor beneficia de un discount de 5% faţă de preţul final stabilit la închiderea ofertei. Acesta ar trebui să fie de 11,58 lei /acţiune, pentru ca preţul de cumpărare cu reducere să fie de 11 lei.

Alţi analişti consultaţi de ECONOMICA.NET ajung cu preţul ţintă dincolo de 14 lei / acţiune, iar alţii estimează că preţul de adjudecare al ofertei va fi mai mare de 12 lei. „Este probabil ca preţul final al ofertei să se plaseze între 12,5 şi 13 lei/ acţiune”, a declarat Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities.

Achiziţia acţiunilor Electrica la un preţ mai mic în IPO şi vânzarea lor ulterior în piaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea aduce profituri speculative considerabile, dacă premisele sunt îndeplinite.

Mai trebuie să ţină seama că intermediarii IPO vor avea la dispoziţie 4,75% din banii obţinuţi de Electrica prin Ofertă, ca să cumpere din piaţă acţiuni ale companiei, pentru a preîntâmpina scăderea lor. Aceste operaţiuni de stabilizarevor dura însă doar o lună şi nu vor urmări creşterea preţului de piaţă peste preţul maxim din ofertă.

Citeşte şi:

Discount de 5% în prima săptămână în oferta Electrica. Se derulează în perioada 16 – 25 iunie

Investitorii mici vor subscrie acţiunile Electrica la preţul maxim, dar vor plăti preţul final oficial

Privatizarea anului: Statul vinde Electrica cu 11, maxim 13,5 lei pe acţiune. Vrea 2 mld. lei pe 51% din firmă

Analiştii Tradeville  estimează preţul ţintă în funcţie de rezultatele viitoare probabile ale companiei.

Astfel, profitul operațional al Electrica urmează să avanseze cu circa 125%, iar profitul net să urce cu 98%, „pe fondul avansului treptat al veniturilor, cu 19%, până în 2018″, potrivit estimărilor Tradeville. Societatea ar urma să înregistreze, în 2014, un profit operațional de 430 milioane lei, la venituri de 4,85 miliarde lei, ceea ce ar conduce la un profit net de aproape 380 milioane lei.

Analiştii au folosit mai multe ipoteze: – tarifele reglementate de ANRE pentru distribuția de energie electrică cresc accelerat în 2015-2016 (pentru a compensa investițiile); – costul certificatelor verzi impuse companiei va fi transferat integral consumatorilor; – cantitățile de energie distribuită/furnizată scad cu 2% pe an ca urmare a scăderii consumului.

Astfel, analiștii Tradeville au realizat o proiecție a rezultatelor financiare ale Electrica.

Punctele tari

Electrica este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din România, cu o poziție de monopol în Transilvania și nordul Munteniei, prin cele trei filiale din grup. La nivel național are o cotă de piață de 39%.

În paralel, compania este un jucător important și pe piața furnizării energiei electrice. Cumpără energie de pe piața liberă OPCOM şi o vinde fie consumatorilor captivi, mai ales gospădăriilor,  fie companiilor care îşi pot negocia tariful, obţinând o cotă de 22% pe piaţa furnizării de electricitate la nivel național.

În 2013, două treimi din veniturile Electrica  au fost generate de segmentul de furnizare, dar analiștii Tradeville se așteaptă ca ponderea acestora să scadă în următorii ani în favoarea distribuției, grație investițiilor ambițioase (4,7 miliarde lei), pe care conducerea a anunțat că le va face în acest segment până în 2018.

„Ca orice companiei de stat, Electrica este obligată prin lege să distribuie 50% din profit sub formă de dividende, numai că managementul și-a anunțat intenția unei distribuții mai generoase, de 85% pe termen lung, ceea ce poate deveni un punct de atracție major pentru acțiunile companiei, așa cum au demonstrat celelalte companii de utilități de la BVB”, se mai spune în analiza Tradeville.

Riscuri

Pe de altă parte, „principalele riscuri care pot afecta evaluarea noastră sunt de natură operațională, respectiv ca Electrica să nu își îndeplinească planul de investiții pentru perioada de reglementare în curs, ceea ce i-ar putea aduce numai creșteri modice pentru tarifele la distribuție sau ca societatea să nu reușească să transfere către consumatori eventualele scumpiri ale energiei și certificatelor verzi de pe piața concurențială, ceea ce i-ar afecta marjele de furnizare”, a declarat  Georgiana Androne, analist Tradeville.

Avertisment

Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii investiţii ca urmare a publicării celor de mai sus.

Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii bursiere au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.

ECONOMICA.NET atrage atenţia că orice analize invocate pot avea la bază metode diferite şi că, chiar dacă doi analişti folosesc aceeaşi metodă, rezultatele pot fi diferite din cauza unor componente subiective inevitabile.

Singurii responsabili pentru asumarea unor irscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...