Primul top al câştigurilor din dividende de anul viitor. Acţiunile energetice sunt cele mai profitabile

Cele cinci mari companii energetice de stat ar putea oferi cele mai mari rate ale câştigurilor din dividende, dintre companiile cele mai importante listate la Bursă, potrivit primelor estimări din rapoartele analiştilor de la Prime Transaction şi Tradeville, trimise la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 18 nov. 2014, 22:02
Primul top al câştigurilor din dividende de anul viitor. Acţiunile energetice sunt cele mai profitabile

Dividendele pe care le-ar putea oferi, în 2015, companiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)  din profiturile obţinute 2014, „depăşesc cu mult ratele dobânzilor la plasamentele bancare”, iar dobânzile „se situează pe o puternică tendinţă descendentă în ultimii ani, odată cu politica de relaxare  monetară adoptată de BNR”, spune un raport al casei de brokeraj Prime Transaction, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Topul celor mai mari cinci plătitori de dividende este ocupat  numai de companiile energetice, în care Statul Român este cel mai mare acţionar. Companiile de stat sunt obligate prin lege să distribuie sub formă de dividende peste 50% din profitul net şi, de obicei, rata de alocare este mult mai mare.

Astfel, în fruntea clasamentului se află acţiunile Transelectrica (TEL), operatorul monopolui de stat al transportului de electricitate prin magistralele naţionale.  Achiziţia acţiunilor TEL în această perioadă are şanse foarte mari să aducă investitorilor un randament al dividendului brut de 13,1%, de peste trei ori mai mare decât dobânda pentru un depozit bancar, potrivit estimării Prime Transaction. Dividendul brut estimat de Prime Transaction este de 3,82 lei / acţiune, la o rată de alocare de 80% dintr-un profit net probabil pe 2014 de 350 de milioane de lei.

Analiştii de la Tradeville estimează un dividend brut la TGN de 3,7 lei / acţiune, şi un randament al dividendelor de 13,8%.

Randamentul dividendului este raportul dintre dividend şi preţu lla care a fost cumpărată acţiunea. Eventualele diferenţe dintre estimări provin nu numai din valoarea diferită a dividendului, ci şi din cauza zilelor diferite în care a fost ales preţul de cumpărare.  

Transelectrica (TEL) se afla pentru al doilea an consecutiv în fruntea clasamentului după randamentul dividendului, „ca urmare a îmbunătăţirii puternice a profitabilităţii companiei în perioada 2013-2014. Pentru anul în curs, ne aşteptăm ca TEL să raporteze cel mai mare profit din istoria companiei de la listarea la BVB, de aproximativ 350 milioane lei”, scriu analiştii Prime Transaction în raportul lor.

„Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creştere spectaculoasă c u 120% a a profitului pe primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, confirmând că rezultatele solide de anul trecut nu reprezintă un eveniment izolat şi că TEL se transformă în sfârşit într-o companie cu profituri stabil eşi previzibile”, constată analşiştii de la Tradeville.

Conpet Ploieşti (COTE)

Pe locul secund în Topul Prime Transaction este Conpet Ploiesti (COTE), care transportă ţiţei, dar şi produse petroliere printr-o reţea naţională de conducte. Randamentul brut al dividendului situandu-se usor peste 10%. Recent, acţiunile COTE au căpătat un potenţial de lichiditate mai mare după ce Fondul Proprietatea (FP) a vândut 23,6% din titlruile deţinute.

Proporţia acţiunilor aflate în circulaţie liberă (free float) a crescut până la 35%. Analiştii Tradeville nu  s-au lăsat impresionaţi de  o eventuală creştere a lichidităţii şi nu au inclus COTE în topul lor.

Gazele

Pe locurile trei şi patru se află Transgaz (TGN), transportatorul naţional de gaze naturale, şi Romgaz (SNG), care acoperă 50% din producţia naţională de gaze naturale.
Dividendul brut este de 23,5 lei /acţiune TGN  în estimarea  Prime Transaction şi de 25 de lei /acţiune conform Tradeville. Estimările conduc la randamente de 9,6%, respectiv 10,5%.

La Romgaz estimările de dividend brut sunt de peste 3,2 lei / acţiune SNG după Prime, respectiv de 3 lei / acţiune, conform Tradeville. stimările conduc la randamente de 9,6%, respectiv 8,7%.

Prime Transaction a luat în calcul rate de distribuţie a profitului în dividende de 60%, respectiv 90%, pentru cei doi emitenţi, pe „fondul  înregistrării în perioada 2011 – 2013 a unei tendinţe descendente a ratei de distribuţie a dividendului (de la 92% în 2011 la 61% în 2013) în cazul TGN, în timp ce SNG a acordat investitorilor dividende în proporţie de 99% din profitul net înregistrat în 2013”.

„Transgaz (TGN) îşi revine în forţă după ce eşecul proiectului Nabucco i-a afectat profitabilitatea anul trecut. Profitul pe primul semestru a crescut cu 118%. Ambele companii de utilităţi sunt încă subevaluate din perspectiva raportului profit / preţ pe acţiune”, potrivit Tradeville.

La rândul său, Romgaz (SNG) are o „rezervă de cash de trei miliarde de lei, care îi permite să plătească un dividend mare. Este adevărat că liberalizarea preţurilor gazelor a fost îngheţată în a doua parte a anului 2014, fapt care ar putea afecta negativ cotaţiile SNG, însă ne aşteptăm ca procesul să fie reluat în 2015, iar efectul asupra dividendului următor să fie doar marginal”, spun analiştii Tradeville .  

Electrica (EL)

Achiziţia de acţiuni ale celui mai mare furnizor de electricitate din România, Electrica (EL), ar putea aduce investitorilor un câştig brut cu 7% mai mare decât plasamentul, potrivit Prime Transaction. „Este de aşteptat ca  Electrica să distribuie 85% din profitul net pe acest, conform intenţiilor conducerii companiei, prezentate în prospectul de listare”, spune Prime T.

Dividendul brut ar putea fi de  0,813 lei/ acţiune conformPrime şi de  0,72 lei / acţiune, conform Tradeville.
„Deşi profitul pe primul semestru a scăzut cu 6%, acest lucru se datorează mai degrabă transferului către stat a unor investiţii. Profitul operaţional a crescut cu 14%”, potrivit Tradeville.   

OMV Petrom, Nuclearelectrica

OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN) şi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea oferi investitorilor randamente brute de peste 5%, potrivit Prime Transaction. Estimarea a lua în calcul o rată de distribuire prin dividende a profitului net de 40% la SNP, de 81% în cazul SNN şi de 95% în cazul BVB.

„De la SNP şi SNN pot fi aşteptate rezultate mai mici cu 30%, respectiv cu 65%, în acest an, fapt ce se va răsfrânge negativ şi în dividendele oferite de companii acţionarilor, în timp ce profitabilitatea BVB se va îmbunătăţi semnificativ faţă de anul precendent”, estimează Prime Transaction.

Tradeville estimează o reducere a profitului cu 20% ca urmare a scăderii volumuii de afaceri, a cotaţiilor petrolului şi având în vedere necesităţile de investiţii pentru dezvoltarea perimeterlor din Marea Neagră.

Totuşi, „atractivitatea SNP nu constă neapărat în valoarea dividendului, ci în potenţialul de dezvoltare umplicat de rezervele de gaze şi petrol din platoul continental al Mări Negre, la care Petrom are acces împreună cu Petrom”, amintesc analiştii de la Tradeviile. Estimarea lor de dividend brut este de 0,0246 RON / actiune, ceea ce înseamnă un randament brut de  5,63%. Cifrele Prime Transaction sunt aproape identice.

Alte financiare

În cazul Fondului Proprietatea (FP) „ne aşteptăm la continuarea politicii adoptate în 2014, care prevede înlocuirea dividendului clasic cu o returnare de capital social către acţionari. Fondul Proprietatea şi-ar putea propune să distribuie acţionarilor suma neimpozabilă de 0,05 lei / acţiune prin reducerea capitalului social al FP, ca urmare a diminuării valorii nominale a acţiunii de la 0,95 lei / titlu la 0,90 lei / titlu, conform bugetului pe 2015”, estimează Prime Transaction.

Asimilând cu un dividend cota de capital distribuită de 0,05 lei / acţiune, randamentul dividendului ajunge la 5,3%, potrivit Prime T.

La rândul lor acţiunile SIF Moldova (SIF2) ar putea oferi investitorilor un randament net al dividendului de 5%, conform unei politici de dividend predictabilă, adoptata de conducerea SIF2 în 2011.

În cazul SIF Oltenia (SIF5) „am estimat un dividend brut de 0,088 lei /acţine  (randament brut de 4,9%), determinat în funcţie de rata de distribuţie a dividendului din profitul înregistrat în 2013, de 71%, şi căştigul din perioada septembrie-octombrie 2014”.

Mai multe detalii în tabelul alăturat.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări, cercetând rezultatele companiilor şi strategiile lor, aşa cum rezultă din rapoartele către acţionari.

Estimările nu sunt decât repere, şi nu pot constitui sugestii  pentru anumite operaţiuni de piaţă.

Nici autorii estimărilor şi nici  ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, care trebuie luate exclusiv de investitori, în funcţie de profilele lor de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (330,7911 lei). Precedentul record a fost atins pe......
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ...
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...