Electrocasnicele româneşti sfidează concurenţa chineză – profit solid la Electroargeş

Gloria de altădată a electrocasnicelor româneşti, Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), vrea să evite dependenţa de vânzările de aspiratoare sub alte mărci şi a declanşat o campanie de recâştigare a consumatorului autohton pentru produsele româneşti. Încearcă să speculeze supraîncărcarea producătorilor asiatici, potrivit declaraţiilor oficialilor companiei, date pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 01 sept. 2014, 21:00
Electrocasnicele româneşti sfidează concurenţa chineză - profit solid la Electroargeş

Profitul companiei va creşte cu 10% în acest an faţă de 2013 şi, mai departe, suntem gata să ne diversificăm oferta cu produse pentru industria auto. De asemeni vom oferi şi produsele noastre tradiţionale, precum ventilatoarele sau uneltele electrice, care au avut de suferit din cauza invaziei asiatice”, a declarat Ion Gavrilă, directorul general adjunct al Electroargeş Curtea de Argeş, pentru ECONOMICA.NET.

Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) a obţinut un profit de peste 12 milioane de lei anul trecut şi 6,67 milioane de lei pe primul semestru din 2014, în creştere cu 19% faţă de primele 6 luni din 2013.

Oficialii companiei doresc ca performanţele acesteia să depindă mult mai puţin de producţia de aspiratoare, care ocupă acum cea mai mare parte a ofertei.

Românii vânau cu orice preţ produsele electrocasnice ale Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) până la liberalizarea pieţei după 1990, care a deschis porţile inclusiv importurilor asiatice. Acestea riscă, însă, să-şi piardă din suflu, potrivit oficialului argeşean.

„Credem că este momentul ca românii să se convingă de superioritatea electrocasnicelor româneşti şi să să redevină adepţii acestora. Importurile chineze au anumite condiţii restrictive din cauza suprasolicitării producătorilor: livrări la 100 de zile, comenzi de cel puţin 350.000 de unităţi, condiţii mai dificil de îndeplinit în Europa”, consideră Ion Gavrilă.

Reorientarea către România a ELGS a avut deja loc, compania urmând să livreze, din septembrie, două tipuri de aspiratoare pentru lanţul de magazine Dedeman, care le va vinde sub brand propriu. Electroargeş produce aspiratoare şi pentru germanii de la Kaercher, cu know how – ul şi sub brandul acestora.

„Ponderea exportului în totalul vânzărilor în anul 2013 era de 97,67%, iar în semestrul 1 din 2014 s-a ajuns la 97,09%, fiind înregistrată pe relaţia Kaercher”, se spune în cel mai recent raport ELGS. Compania a avut vânzări de peste 86 de milioane de lei în primele şase luni ale anului 2014.

Electroargeş (ELGS) este una dintre puţinele glorii de altădată ale industriei româneşti care au supravieţuit după 1990, cu atât mai mult cu cât s-au aflat în pericolul preluării ostile, prin achiziţia acţiunilor salariaţilor.

Cu toate că asociaţia salariaţilor (PAS) Electroargeş s-a dizolvat, au fost destui dintre aceştia  care au rezistat tentaţiei vânzării acţiunilor, şi-au susţinut liderii şi compania este acum una dintre cele urmărite cu interes de inevstitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar dacă este relativ mică.

Capitalizarea ELGS (valoarea de piaţă) este de 53 de milioane de lei, potrivit unui preţ al acţiunii de 0,655 lei / titlu. Acţiunile ELGS s-au aflat printre cele mai performante titluri de la BVB în ultimi doi ani.

Compania se află sub controlul omului de afaceri Cătălin Chelu, unul dintre cei mai cunsocuţi şi mai controversaţi investitori la BVB. Chelu se află încă în litigiu cu un alt investitor proeminent, Dumitru Tudor, în legătură cu o majorare de capital. Autoritatea de supraveghere financiară (ASF) a blocat accesul pe piaţă a pachetului de acţiuni noi corespunzător majorării de capital, din cauza litigiului.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...