Program scurt şi salariu bun, cerinţele tinerilor la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”

Sute de angajatori şi-au prezentat ofertele de joburi, joi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Tinerii au fost aşteptaţi la Palatul Naţional al Copiilor începând cu ora 9.00 pentru a-şi depune CV-urile, pentru a discuta cu angajatorii şi pentru a-şi găsi cel mai bun job, însă nu prea s-au înghesuit.
Economica.net - vin, 21 oct. 2016, 04:41
Program scurt şi salariu bun, cerinţele tinerilor la

La eveniment a participat şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, care a afirmat că este îngrijorător că nu sunt prezente mai multe persoane tinere şi că temerea sa este că, probabil, tinerii sunt dezamăgiţi de oferta de locuri de muncă.

„Observăm faptul că sunt aici multe persoane trecute de prima vârstă a tinereţii. Lucrul acesta, pe de-o parte, este îngrijorător, pentru că nu vedem foarte multe persoane tinere. Şi temerea pe care aş vrea să o verbalizez e că, pe de-o parte, tinerii sunt dezamăgiţi de oferta de locuri de muncă, pentru că îşi doresc, poate, oferte care să fie mai bine salarizate, condiţii mai bune şi aşa mai departe. Pe de altă parte, mulţi dintre ei poate deja sunt cu ochii pe oferte din străinătate. Faptul că au venit persoane care sunt la mijlocul perioadei actului de muncă, mă încurajează, totuşi”, a spus Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Deşi angajatorii s-au prezentat în număr mare şi şi-au aşezat standurile şi materialele pe holul de la parter pentru a-şi întâmpina viitorii tineri angajaţi, cei mai mulţi dintre vizitatori nu s-au înghesuit să-şi depună CV-urile sau să ceară informaţii suplimentare, preferând să arunce un ochi pe pliante şi să treacă mai departe.

Fără diplomă de bacalureat şi fără vreo pregătire de specialitate, mulţi cer program scurt şi salariu bun.

„Nu am bac, l-am picat anul trecut şi nu l-am dat din nou. Dar vreau să muncesc, că trebuie să mai şi mănânc, nu? Nu aş vrea să muncesc ca la jug. Salariul… Salariul trebuie să fie mare, normal!”, spune Alexandru, care a venit la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi însoţit de un grup de prieteni.

El a terminat anul trecut un liceu cu profil tehnologic şi a lucrat, după perioada examenului de bacalaureat, la o spălătorie auto. Dar, consideră el, merita mai mult decât era plătit în comparaţie cu „orele multe de muncă”.

Alţii, absolvenţi de facultate, ştiu exact ce fel de joburi ţintesc. Precum, Victor, absolvent al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), care spune că vrea să lucreze în domeniul comunicării. Se consideră o persoană serioasă, muncitoare şi perseverentă.

„Am venit în căutarea unui job OK. Caut un job de muncă cu publicul, pentru că am experienţă. Vreau un job serios. Am terminat USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură, dar am mai lucrat în domeniul comunicării şi îmi place. Vreau să caut pe propriile mele puteri, nu să fiu angajat pe pile, ca alţii, de aceea am venit aici. Sunt serios şi muncitor şi nu renunţ uşor, asta mă recomandă”, spune Victor.

Tineri au venit în număr mic la Bursa locurilor de muncă, însă cei trecuţi de prima tinereţe au fost mai mulţi şi mai interesaţi de ofertă. Aceştia au venit ori pentru a-şi schimba locul de muncă, ori pentru a se înarma cu teancuri de flyere şi oferte pentru rude sau prieteni.

„Nu am venit pentru mine, ci pentru sora mea. Vrea neapărat să renunţe la job, pentru că lucrează la o pizzerie şi nu îi place colectivul, nu îi plac condiţiile de muncă, nu îi convine salariul”, spune o doamnă de vreo 40 de ani, frunzărind flyerele pe care tocmai le strânsese de la angajatori.

Ea povesteşte cum sora ei a avut nenumărate neînţelegeri cu actualul patron al pizzeriei din cauza orelor suplimentare neplătite. Spune că sora ei nu caută un program scurt de muncă, dar doreşte să îi fie respectate drepturile, atâta vreme cât şi ea, la rândul ei, respectă regulile şi cerinţele postului pe care îl ocupă.

„Nu mi se pare normal să lucrezi atât de mult, să faci ore suplimentare, să nu îţi fie plătite, dar nici să nu ţi se ofere, în schimb, zile libere sau altceva. Este inuman. Sora mea şi-a semnat demisia, e în preaviz şi abia aşteaptă să scape”, povesteşte femeia.

De cealaltă parte, angajatorii sunt optimişti. De la brutar şi ambalator manual, până la tehnician şi mecanic, de la joburi de promoteri in store, până la centralist, oferta lor e variată.

„Ofertele sunt entry, în primă fază, pentru tinerii absolvenţi, dar şi pentru cei care se gândesc la o schimbare a carierei. Ne dorim tineri care să se dezvolte alături de noi”, spune Daniela Florescu, specialist resurse umane.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi s-a desfăşurat în 78 de locuri din Bucureşti şi din ţară şi au participat peste 2.200 de firme. Angajatorii oferă în total peste 19.000 de locuri de muncă, dintre care aproape 18.000 se adresează absolvenţilor fără studii superioare.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...