Programul „Primul tractor” începe în 2-3 luni. Toţi fermierii se pot înscrie

Programul 'Primul utilaj agricol' ar putea intra în vigoare în 2-3 luni, iar acesta nu îi exclude pe micii fermieri, a afirmat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Economica.net - mar, 23 feb. 2016, 09:29
Programul

‘Colegii de la Ministerul Agriculturii analizează o plajă largă de utilaje şi nevoia pentru acestea acolo unde este mai mare. Deocamdată, punem cap la cap aceste elemente. Nu pot spune acum o sumă maximă pentru fiecare utilaj. Într-un orizont de timp de 2-3 săptămâni vom discuta şi cu băncile şi cred că, în 2-3 luni, noul program ar putea fi disponibil. Prin acest program, se poate vorbi şi despre înlocuirea unui utilaj vechi, să spunem de 10 ani, cu unul nou. Nu vorbim neapărat numai despre achiziţionarea unui prim utilaj. Micile ferme trebuie susţinute, iar programul nu le exclude pe acestea’, a precizat Dragu, într-o conferinţă de specialitate.

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat, marţi, că fermierii români, persoane fizice sau juridice, care se vor asocia, pot primi garanţii de stat cuprinse între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol, prin intermediul unui nou program guvernamental, intitulat ‘Primul utilaj agricol’, scrie Agerpres.

‘Suntem în faza în care creionăm un program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziţionarea unui utilaj agricol. Îi spunem noi ‘Primul utilaj agricol’, deci nu vorbim numai despre tractoare, pentru că dacă ne uităm pe profilul de producţie sunt anumite utilaje necesare pentru creşterea animalelor, de exemplu. Ca atare ne-am gândit să punem pe hârtie un program cu garanţii de stat pentru agricultorii care se asociază pentru îmbunătăţirea perfomanţelor agricole. Acest program se adresează celor care deţin exploataţii agricole, persoane fizice sau juridice, şi care intenţionează să adere la o entitate asociativă. În sectorul animal, ne gândim la remorci de transport al animalelor sau la maşini de transport al gunoiului furajer. Statul va acorda garanţii cuprinse între 40 şi 60% din preţul bunului achiziţionat’, a spus Dragu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...