Raiffeisen va relua în următoarele zile încercările de vânzare a subsidiarei din Polonia – Reuters

Raiffeisen Bank International (RBI) va relua în următoarele zile încercările de vânzare a subsidiarei sale poloneze - Raiffeisen Polbank - au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 16:02
Raiffeisen va relua în următoarele zile încercările de vânzare a subsidiarei din Polonia - Reuters

În ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergentă anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

Dar, în iulie, grupul austriac a anunţat că planurile ar putea fi întârziate din cauza complicaţiilor legate de creditele ipotecare în franci elveţieni, pe care Guvernul polonez vrea să le convertească în zloţi, majoritatea costurilor urmând să fie suportate de sistemul bancar.

Astfel, RBI a decis să păstreze portofoliul de creditele ipotecare în franci elveţieni al Polbank şi să vândă afacerea fără acesta.

‘Ei pot spune investitorilor acum cât valorează subsidiara din Polonia şi de aceea încearcă să vândă din nou’, susţine una dintre surse. Altă sursă afirmă că banca americană de investiţii Citi va trimite RBI informaţii privind potenţialii clienţi în următoarele zile.

Raiffeisen Polbank este a noua mare bancă din Polonia după active, iar portofoliul de credite ipotecare în franci elveţieni este evaluat la 12,5 miliarde de zloţi, unul dintre cele mai ridicate din acest stat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (KNF) din Polonia a stabilit ca iunie 2016 să fie termenul limită pentru vânzarea unei participaţii în Polbank la Bursa de la Varşovia, ca parte a măsurilor de îmbunătăţire a transparenţei în industria bancară.

Printre companiile interesate de achiziţionarea subsidiarei Raiffeisen se află asiguratorul polonez PZU, susţin sursele.

În aprilie, directorul general al RBI, Karl Sevelda, anunţa că banca austriacă ar putea garanta unele împrumuturi în franci elveţieni la subsidiara sa din Polonia, pentru a sprijini vânzarea acestei afaceri.

Şeful grupului bancar austriac a reafirmat că în Polonia creditele denominate în franci au fost acordate aproape în întregime unor clienţi buni-platnici, astfel încât este puţin probabilă neachitarea acestor împrumuturi.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.

Pe lista instituţiilor cu portofolii mari de credite în franci elveţieni se numără Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum şi diviziile din Polonia ale Millennium şi Raiffeisen.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de......
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...