Rata anuală a inflaţiei a scăzut în octombrie la 4,3%. Cartofii, carburanţii şi energia termică, cele mai mari scumpiri

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în octombrie la 4,3%, de la 5,03% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,27% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - lun, 12 nov. 2018, 07:16
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în octombrie la 4,3%. Cartofii, carburanţii şi energia termică, cele mai mari scumpiri

În septembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,03%, după ce, în august, aceasta a crescut de la 4,56% la 5,1%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%, scrie News.ro.

În octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,73%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 5,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,73%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în octombrie, la cartofi (29,11%), serviciile poştale (21,54%), alte legume şi conserve de legume (21,48%), gazele naturale (16,61%) şi transportul aerian (16,27%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în octombrie faţă de decembrie, cu 8,58%.

 Cartofii şi alte legume, combustibilii şi energia termică s-au scumpit cel mai mult în octombrie (INS)

Cartofii, legumele şi conservele de legume, energia termică şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii octombrie faţă de septembrie, înregistrând, totodată şi printre cele mai mari creşteri de preţuri raportat la decembrie 2017, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Astfel, preţul cartofilor a înregistrat o creştere cu 5,48%% în octombrie faţă de septembrie şi cu 29,11% faţă de decembrie 2017, în timp ce legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 6,87%, respectiv cu 21,48%. Ouăle s-au scumpit cu 2,7% faţă de septembrie, dar sau fost mai ieftine cu 24,19% raportat la decembrie 2017.

La polul opus, citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult în octombrie, respectiv cu 7,15% faţă de luna septembrie, în timp ce, raportat la ultima luna a anului trecut s-au scumpit cu 6,12%. Preţul fructelor proaspete a înregistrat un recul faţă de septembrie, cu 1,98% şi cu 9,42% comparativ cu decembrie 2017.

În cazul preţurilor nealimentare, cele mai importante majorări de preţuri au fost consemnate în octombrie, faţă de decembrie 2017, la gazele naturale (+16,61%), combustibili (+8,58%) şi energie termică (+3,94%). Faţă de luna septembrie creşterile de preţuri cele mai semnificative au fost înregistrate la energie termică (+1,77%), combustibili (+1,71%) şi încălţăminte din piele (+1,06%).

Conform datelor centralizate de INS, pe segmentul serviciilor, în octombrie, comparativ cu decembrie 2017, cel mai mult s-au majorat serviciile poştale, cu 21,54%, tarifele pentru transportul aerian (+16,27%) şi cele de igienă şi cosmetică (4,35%), în timp ce faţă de august 2018 creşterile sunt sub 1%.

În noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, dar a estimat un nivel de 2,9%, în creştere de la 2,7%, pentru decembrie 2019, în contextul în care condiţiile de pe piaţa muncii rămân tensionate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...