Rata de ocupare a hotelurilor din Bucureşti a crescut anul trecut de două ori mai mult decât în Praga sau Varşovia

Hotelurile din Bucureşti au înregistrat anul trecut un avans al ratei de ocupare de 4,7%, faţă de anul anterior, o rată de creştere de aproape două ori mai mare decât în Praga sau Varşovia, iar tariful s-a majorat cu 5,8%, în contextul în care industria hotelieră din regiune a atras investiţii importante anul trecut şi păstrează un potenţial mare de creştere, potrivit unui raport publicat luni de firma de consultanţă Cushman & Wakefield.
Economica.net - lun, 20 mart. 2017, 12:50
Rata de ocupare a hotelurilor din Bucureşti a crescut anul trecut de două ori mai mult decât în Praga sau Varşovia

Un număr mai mare de turişti a ales în 2016 destinaţii din Europa centrală şi de est, astfel că rata de ocupare a revenit sau chiar a depăşit nivelurile de dinaintea crizei, ajungând la o medie de 72%, faţă de 69% în perioada crizei. Bucureştiul a avut o rată de creştere a ratei de ocupare aproape dublă faţă de alte capitale din regiune, consideră un broker senior din cadrul Cushman & Wakefield, Marius Grigorică.

„Industria hotelieră din România beneficiază în prezent de fundamente pozitive şi de un potenţial de creştere semnificativ. Principalii indicatori din Bucureşti, nu doar că au avut o dinamică pozitivă, dar au înregistrat şi creşteri aproape duble ca procent faţă de alte capitale precum Praga şi Varşovia. Astfel, în 2016 rata de ocupare hotelieră în Bucureşti a crescut cu 4,7% faţă de anul precedent, iar tariful mediu pe cameră a înregistrat o creştere de 5,8%”, a declarat Marius Grigorică.

În Bratislava a fost înregistrat cel mai mare ritm a creşterii ratei de ocupare în 2016, de 10,2%, urmată de Sofia cu 6,3%, Bucureşti (4,7%), Varşovia (2,8%), Budapesta (2,7%), Viena (2,5%) şi Praga (2,4%).

Pe măsură ce costul călătoriilor în regiune a avansat, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost şi ele în creştere. Tariful mediu pe cameră a crescut de la 73,6 euro pe zi în 2015 la 76,6 euro în 2016.

Cea mai mare creştere a tarifelor a înregistrat-o Bratislava (9,5%), urmată de Budapesta (6,1%), Bucureşti şi Sofia (5,8%), Praga (3,4%), Varşovia (3,1%) şi Viena (minus 2,1%).

Volumul de investiţii în industria hotelieră, la nivelul Europei centrale şi de est, a crescut cu 66% în 2016, faţă de anul anterior, până la 1,2 miliarde euro, dar singura creştere a fost înregistrată în Austria. Astfel, din totalul de 1,2 miliarde euro investiţi anul trecut, Austria a avut cea mai mare parte, cu aproape 800 de milioane de euro tranzacţionaţi, reprezentând 67% din volumul total de investiţii.

În alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, volumul a fost mai scăzut decât în 2015, Polonia înregistrând cel mai mare declin, cu mai mult de jumătate din volumul de investiţii precedent.

„Republica Cehă a atras 18% din totalul investiţiilor din Europa centrală şi de est. Cele mai multe investiţii au avut loc la Praga, unde s-au realizat şapte tranzacţii, incluzând Old Town Hilton, Park Hotel şi Chopin Hotel”, se arată în raport.

Consultanţii aşteaptă în 2017 o suplimentare de 4.000 de camere în capitalele din Europa centrală şi de est. Pieţele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt considerate Varşovia şi Budapesta.

„Praga reprezintă o excepţie, având un stoc limitat de hoteluri în curs de dezvoltare, din cauza constrângerilor urbanistice şi a numărului scăzut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri”, se arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...