Războiul comisioanelor scindează lumea brokerilor. Cât de imparţială este conducerea bursei

Brokerii invocă posibilitatea de a face reclamaţie la Consiliul Concurenţei, în cazul „războiului comisioanelor“ bursiere. Confruntarea ascunde şi o luptă mai subtilă, dintre firmele mici de brokeraj, care nu au în spate bănci care să le suporte pierderile şi marii brokeri, de obicei bancari. Firmele mici vor fi nevoite să-şi vândă acţiunile BVB pe care le mai au şi să nu mai aibă nici un control asupra pieţei pe care funcţionează. Celelalte, mai ales băncile tind să acapareze controlul asupra Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perspectiva, aparent îndepărtată, a preluării acesteia.
Adrian N. Ionescu - mie, 28 nov. 2012, 09:54
Războiul comisioanelor scindează lumea brokerilor. Cât de imparţială este conducerea bursei

Prin propunerea conducerii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de tarifare a tranzacţiilor, „se încearcă o justificare a discounturilor ce vor fi acordate brokerilor cu rulaje mari, prin colectarea în compensaţie a unor taxe de la ceilalţi participanţi“, explică Nicolae Gherguş, directorul firmei de brokeraj Confident Invest, în răspunsul dat întrebărilor ECONOMICA.NET.

„Să vedem cum  vor explica măsura (şefii BVB, n.r.) şi, desigur, caracterul ei concurenţial, pentru că e posibil să se ajungă şi la alte instituţii competente“, avertizează Nicolae Gherguş, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Mai nou, brokerii îl cheamă pe directorul general al Bursei să discute problema la sediul asociaţiei lor, miercuri după amiază, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Brokerii se văd nevoiţi să-şi cântărească opţiunile pe care le au, în eventualitatea în care se va decide, de către acţionari, adoptarea noului sisten de tarifare. Directorul general al BVB va fi invitat, potrivit potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Invitaţia vine pe fondul răspunsului dur al Asociaţiei Brokerilor la intenţia conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de modificare a costurilor tranzacţiilor, respectiv al comisioanelor pe care brokerii le plătesc pentru a tranzacţiona.

Conducerea Bursei a răspuns cu un comunicat care invocă nevoia de modernizare a instituţiei şi faptul că doar adunarea generală a acţionarilor va decide nivelul comisioanelor.

 

Propunerea

Sub pretextul adaptării la sistemele burselor moderne, conducerea BVB a propus să se introducă un plafon minim de comisioane pe care toţi brokerii să le achite, indiferent de valoarea lunară tranzacționată.

Spre deosebire de sistemul actual, la plafonul fix viitor se va adăuga și o schemă proporţională, cu  reduceri la factura de tranzacționare, în funcție de valoarea tranzacționată.

Asociaţia Brokerilor  acuză conducerea bursei că vrea să introducă un sistem prin care reducerile de tarife de care vor beneficia brokerii mari, mai ales băncile, pentru volume mari de tranzacţii,  să fie compensate din tarifele minime plătite de brokerii mici, indiferent de volumul lor de tranzacţii.

 Propunerea conducerii administrative a BVB are multe şanse să fie adoptată de acţionari, majoritatea voturilor fiind controlată de bănci şi de aliaţii lor, ptrintre care fondurile de investiţii.

 

Jocuri de piaţă

Pe termen mai lung, noul sistem de tarifare ar schimba echilibrul de forţe în cazul unei eventuale preluări a BVB de către un operator bursier străin. Pe piaţă rezistă impresia că favorită este Bursa din Viena, de care este apropiat Erste Group.

Teoretic, conform legii, nimeni nu poate avea mai mult de  5% din acţiunile BVB. Totuşi, modificarea legii nu ar fi o problemă pentru un guvern nepăsător la soarta bursei, aşa cum de obicei sunt guvernele României, care sacrifică, de obicei, mize mari pentru a avea relaţii bune temporare cu anumite ţări, potrivit brokerilor (vezi condiţiile de vânzare ale Petrom şi cele ale contractului autostrăzii Bechtel).

De aceea, casele mici de brokeraj se tem că pentru a nu fi scoase de pe piaţă, vor fi nevoite să-şi vândă pachetele de acţiuni BVB pe care le mai au. Nu ar mai beneficia de procesul de preluare al BVB de către un operator bursier european mai mare.

Sunt forţate casele mici de brokeraj să iasă de pe piaţă, respectiv din acţionariatul BVB?

BVB este şi va fi o ţintă de preluare. Probabil la un moment vom putea vorbi despre preluare. Este greu să trasăm o graniţă privind începutul acestui proces“, răspunde, la întrebarea ECONOMICA.NET, Alin Brendea, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction.

Brokerul nu crede că se forţează ieşirea de pe piaţă a brokerilor mici, „însă evident că schimbările propuse ar fi în defavoarea caselor mici de brokeraj“, a adăugat Alin Brendea.

„Nu toate firmele mici de brokeraj vor ieşi de pe piaţă. Totuşi, administratorii BVB trebuie să fie cu băgare de seamă“, avertizează, în răspunsul dat pentru #Ecomnomica#, Nicolae Gherguş, directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest şi, totodată, vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor.

Votul administratorilor BVB trebuie să reprezinte interesul BVB şi nu al companiilor care i-au sprijinit să ajungă acolo, la rândul lor participanţi la piaţă şi aflaţi în competiţie cu cei pe care vizează sa îi defavorizeze“, adaugă Nicolae Gherguş, făcând aluzie la reprezentanţii în Consiliul BVB ai acţionarilor bancari şi ai aliaţilor acestora.

 

Ce nu înţeleg şefii BVB?

Jocul poate deveni mai subtil. Reprezantantul brokerilor îi acuză pe şefii BVB de „neînţelegerea fenomenului bursier“, ceea ce este mai curând o mutare necesară într-o negociere, mai curând decât o convingere.

„Acţionarii BVB nu trebuie să fie surprinşi că toate aceste taxe se vor duce către clienţi în final, şi vor constata, prin valoarea dividendelor viitoare, ce înseamnă neîntelegerea fenomenului bursier, a complementarităţii dintre retail şi investitori instituţionali, şi în general diletantismul conducătorilor în instituţii complexe“, scrie vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor, în răspunsul la întrebările ECONOMICA.NET.

Altfel spus, valoarea dividendelor va fi din ce în ce mai mică, pentru că la BVB nu a fost cultivat segmentul de retail. Dar o valoare a dividendelor mai mică nu înseamnă un preţ pe acţiune BVB mai mic, deci o preluare mai ieftină?!

 

Jocul intereselor

Nivelul salariilor şi în general al cheltuielilor de brokeraj este mai mare în bănci decât în companiile de brokeraj independente. Nevoile clienţilor celor dintâi, mai sofisticaţi, pot fi mai costisitoare. Serviciile analiştilor de asemenea, iar piaţa nu le poate onora.

De aceea şi pleacă de pe piaţă marii intermediari, precum ING, UniCredit şi RBS.

Pe de altă parte, abordarea clienţilor de retail este diferită de cea a marilor clienţi.

„Capacitatea brokerilor bancari de a gestiona clienţi de retail este extrem de scazută, procesul bursier nu presupune doar statul în geam şi acordarea de credite cu buletinul“, spune Nicolae Gherguş.

Or, „la nivelul comisioanelor derizorii la care au ajuns băncile, mult sub nivelul costurilor în opinia mea, derularea de activităţi de retail va fi aproape imposibilă“, spuen Nicolae Gherguş.

Iar fără retail nu poate fi vorba de piaţă deschisă.

 

Inutil

Pe de altă parte, „discuţia despre modul de comisionare are sens la modul general, însă la momentul actual ea pare într-adevar forţată“, spune Alin Brendea.

„Nu este momentul acum pentru o polemică despre comisioane. Este irelevent subiectul  în condiţiile actuale. Acestea pot scădea oricât de mult, dar volumul tranzacţiilor şi veniturile brokerilor tot nu vor creşte. Este nevoie de marfă de vânzare, mai întâi“, a fost de acord Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, care face parte din grupul Băncii Transilvania.

Toţi brokerii merg în pierdere în prezent. „Nu poţi fi profitabil dacă intermediezi tranzacţii mai mici de 5 milioane de euro pe lună,  potrivit lui Rareş Nilaş “. Potrivit datelor BVB, doar primii 15 intermediari au reuşit să depăşească luna trecută acest prag.  

Într-o perioadă în care activitatea pe piaţă este atât de redusă, încât mai toţi brokerii lucrează în pierdere, mai necesare sunt soluţiile privind creşterea lichidităţii,potrivit declaraţiilor acestora obţinute de ECONOMICA.NET.  

Lichiditatea unei pieţe reflectă direct utilitatea acesteia. Slaba lichiditate indică o slabă utilitate a pieţei autohtone“, sună verdictul obiectiv al brokerului Alin Brendea.

Şi încă: „acest lucru nu este surprinzător, ţinând cont că, pe de o parte oferta pentru speculatori a intrat într-o concurenţă neloială cu diverse platforme externe de tranzacţionare, iar oferta pentru investitori prezintă prea puţine instrumente lichide care să ofere riscuri scăzute sau protecţie faţă de risc“, comentează dierctorul Prime Transaction.

De exemplu, dacă BVB ar avea o piaţă lichidă a certificatelor de trezoririe destinate populaţiei, „cu siguranţă am vorbi în alţi termeni despre lichiditatea bursei“, conchide Alin Brendea.

 

Alternativa

Întâmplător sau nu, în ianuarie va fi lansată o piaţă alternativă  la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat iniţiatorul şi dezvoltatorul proiectului, pentru ECONOMICA.NET, Septimiu Stoica.  Septimiu Stoica a fost preşedinte al Bursei şi spune că nu va face concurenţă BVB, dar vrând nevrând i-ar putea lua din „porţie“.

BEST – X (Bucharest Electronic Securities Trading) va fi un sistem OTC (over the counter, extrabursier) în care se vor tranzacţiona mai întâi acţiunile de la BVB, dec ătre brokerii de la BVB.

„Brokerii de toate calibrele sunt bineveniţi pe sistemul nostru alternativ. De altfel, brokerii au  fost cei care, în ciuda tuturor adversităţilor, au dus piaţa în spate, în vremuri cel puţin la fel de grele ca şi acelea de acum. De aceea consider că  este cel puţin nepotrivit şi nu este fair ca brokerii mici să fie scoşi de pe piaţă, cu sau fără argumente economice“, spune Septimiu Stoica.

De aceea, noul său sistem de tarifare al BVB ar putea servi  şi la conservarea veniturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz,......
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...