Record pe piaţa imobiliară românească: 30.000 de locuinţe vor fi finalizate în acest an – studiu

Anul 2016 este cel mai bun din istoria pieţei imobiliare rezidenţiale din România, cu un număr de aproximativ 30.000 de locuinţe care vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidenţiale, un record pentru segmentul de profil, potrivit studiului de piaţă Residential Market 2016 Overview al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 08:39
Record pe piaţa imobiliară românească: 30.000 de locuinţe vor fi finalizate în acest an - studiu

‘2016 va fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială locală, în pofida dificultăţilor înregistrate în sectorul finanţărilor după aprobarea legii dării în plată şi epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă (…) Aproximativ 30.000 de locuinţe urmează a fi finalizate până la finalul acestui an în proiecte rezidenţiale din România, cele mai mari pieţe rezidenţiale după Bucureşti fiind Cluj-Napoca, Constanţa, Sibiu şi Braşov’, menţionează un comunicat al companiei.

Numărul livrărilor de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creştere cu 20% faţă de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând şi o majorare semnificativă numărului de proiecte care ţintesc clasa de mijloc, la un procentaj de aproape 40%.

Dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale din Bucureşti au finalizat şi lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviaţiei – Barbu Văcărescu şi Grozăveşti – Politehnică, dar şi Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unităţi.

Potrivit Coldwell Banker, adoptarea legii dării în plată şi epuizarea primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

Studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbţie în acest an de peste 70% a locuinţelor finalizate în 2016 în Bucureşti, restul urmând a fi absorbit de piaţă în cea mai mare parte în următoarele şase până la nouă luni, în funcţie de strategiile de business ale dezvoltatorilor şi de condiţiile macroeconomice. Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacţii încheiate la nivel naţional în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost în 2016 Cluj – Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2.000 de unităţi estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara. Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca şi Braşov, potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.

Coldwell Banker Affiliates of România este unul din cei mai mari consultanţi imobiliari locali, după ultimele rezultate financiare oficiale, înregistrând o cifră de afaceri de 5,76 milioane de euro în 2015. Compania are cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidenţial, fiind manager şi agent exclusiv pentru peste 20 de proiecte rezidenţiale în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară.

Compania a vândut în 2016, direct de la dezvoltator, aproximativ 2.000 de locuinţe noi.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...