Rectificarea bugetară: Mai mulţi bani pentru Pensii, Educaţie sau Programul Rabla. De unde vin fondurile

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi seară, că Guvernul menţine ţinta de deficit bugetar sub 3%, urmând ca aceasta să fie de 2,97% la sfârşitul anului. 
Economica.net - joi, 02 aug. 2018, 16:06
Rectificarea bugetară: Mai mulţi bani pentru Pensii, Educaţie sau Programul Rabla. De unde vin fondurile

În acest context, premierul a vorbit despre o rectificare bugetară „pozitivă”, precizând că estimarea veniturilor arată o creștere cu şase miliarde de lei față de programarea inițială.

„Avem o rectificare pozitivă, ceea ce indică o evoluţie bună a economiei. După primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială. Dacă e să facem o comparaţie cu anul trecut, observăm că la prima rectificare bugetară în acest an avem o sumă mult mai consistentă, de peste cinci ori mai mare faţă de 2017. În ceea ce priveşte evoluţia Produsului Intern Brut, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an, specialiştii apreciază că vom avea o creştere a Produsului Intern Brut în acest an, până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei faţă de cât estimam la început”, a declarat Dăncilă, la Palatul Victoria.

În urma rectificării bugetare, bani în plus vor primi:

  • Bugetul de pensii, care va fi suplimentat cu 850 milioane lei, 
  • Sănătatea, cu 891 milioane lei. Banii vor fi investiţi în echipamente pentru mame şi copii, respectiv 300 incubatoare, 300 de aparate de testare auditivă la nou-născuţi, programe de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer şi pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabile.
  • Educația, care va primi în plus 178 milioane lei. Banii vor merge către burse pentru elevi şi studenţi, investiţii la unităţile de învăţământ, granturi pentru învăţământul secundar, aulă şi sală de conferinţe la Universitatea Politehnică din Bucureşti, finalizarea Corpului C al Facultăţii de Drept şi al Facultăţii de Ştiinte Umaniste la Universitatea Valahia din Târgovişte, Finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti.
  • Agricultură şi ANSVSA vor primi încă 185 de milioane de lei, bani ce vor merge către plata motorinei pentru lucrările agricole, investiţii în 37 de staţii de pompare pentru irigaţii şi eradicarea pestei porcine.

  • Transporturile, în bugetul cărora vor merge încă 170,5 milioane lei.  Din aceşti bani vor fi finanţate următoarele: Finalizare-modernizare 90 km DN 18 Baia-Mare – Sighetul M.-Iacobeni, finalizarea reabilitării podului Agigea Constanţa, construcţie pod peste râul Vedea, începere lucrări la calea ferată Râmnicu Vâlcea-Vâlcele, achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie. 
  • Ministerul de Interne : Cu o suplimentare de 366,3 milioane de lei, bani ce vor merge către achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie şi către plata salariilor celor 7.792 de posturi pentru promoţiile de agenţi, subofiţeri, etc.
  • Programul Rabla va beneficia de o suplimentare de 230 de milioane de lei, în urma rectificării bugetare. Banii vor merge pentru încă 30.000 de autoturisme din program şi pentru înnoirea aparaturii electrocasnice.
  • ANAF: Cu o suplimentare a fondurilor de 278 de milioane de lei, care va fi investită în modernizarea sistemului informatic, echipamente pentru personalul vamal şi reabilitarea şi modernizarea punctelor vamale cu Republica Moldova, Sebia şi Ucraina.

Bani în plus vor primi din rectificare şi autoritățile locale, către care vor merge alte 1,1 miliarde lei,  în timp ce alte 1,8 miliarde lei din rectificarea bugetară vor merge către credite de angajament (Start Up, sprijinirea industriei cinematografice, construcția de locuințe de serviciu, creșe, unde statul asigura 50% din costuri, investiții în zone cu șomaj ridicat).

Mai puţini bani pentru:

În ceea ce priveşte instituţiile din bugetul cărora provin aceşti bani, premierul Dănicilă a spus că „am redus acolo unde a existat un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”. 

Instituţiile care vor pierde bani în urma rectificării bugetare, respectiv care vor avea o rectificare negativă mai mare de 10 milioane de lei, sunt Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Minsterul Tineretului şi Sportului, Ministerul Cercetării şi Inovării, Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Pază şi Protecţie.

Ordonanţa privind rectificarea bugetară va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august.  

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent......
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...