Relaţiile cu Occidentul se vor îmbunătăţi atunci când interesele Rusiei vor fi respectate – Kremlin

O relansare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident va veni atunci când interesele Rusiei vor fi respectate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat CNN, citat joi de RIA Novosti.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 08:44
Relaţiile cu Occidentul se vor îmbunătăţi atunci când interesele Rusiei vor fi respectate - Kremlin

‘Singurul lucru pe care îl vrem este ca interesele noastre naţionale să fie abordate cu respectul cuvenit. De îndată ce aceasta se va întâmpla, va veni timpul pentru o nouă renaştere în relaţiile internaţionale’, a subliniat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe care CNN îl numeşte drept ‘mâna dreaptă’ a preşedintelui rus, a mai spus că ‘a curs multă apă’ de când SUA şi Rusia erau parteneri importanţi, iar astăzi ‘am devenit martorii unei uriaşe ciocniri de interese chiar în centrul Europei, în Ucraina’.

Referitor la situaţia din Ucraina, el a reiterat poziţia Kremlinului: evenimentele din februarie 2014 de la Kiev au fost o lovitură militară nelegitimă, iar poziţia Rusiei în această problemă a fost una ‘sinceră’ şi ‘fermă’.

Peskov a spus că procesul de retragere a armelor grele din estul Ucrainei este în acest moment ‘foarte firav’, dar, conform spuselor sale, rebelii din Donbas au început deja retragerea. În acelaşi timp, el şi-a exprimat regretul că OSCE a refuzat să confirme această informaţie.

Mai mult, acelaşi purtător de cuvânt a declarat că Moscova nu poate influenţa deciziile comandanţilor miliţiilor separatiste.

‘Rusia nu este o ţară care permite sau nu separatiştilor să avanseze într-un oraş sau altul’, a ţinut să sublinieze el.

Noile acorduri de la Minsk au fost convenite la 12 februarie în cadrul summitului cvadripartit (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia), la capătul a mai mult de 16 ore de discuţii aprinse, cu uşile închise. Prevederile acestui document repetă în mare memorandumul semnat în septembrie, în acelaşi format, în capitala belarusă.

Astfel, părţile s-au angajat să instituie un regim de încetare a focului în Donbas de la 15 februarie (miezul nopţii), iar peste două zile să înceapă retragerea armelor grele de pe linia frontului. Insurgenţii şi-au continuat însă ofensiva asupra Debalţevo, un nod feroviar strategic care leagă Doneţkul de Lugansk – cele două fiefuri separatiste – şi după această dată. Confruntările au început să scadă din intensitate doar după 18 februarie când trupele ucrainene, flămânde şi prost înarmate, au părăsit oraşul.

Reprezentanţi ai rebelilor insistă în ultimele două zile că au început retragerea armelor grele de la linia de contact, dar Kievul susţine că, sub masca retragerii, insurgenţii acumulează noi forţe în zona Mariupolului, pregătind o nouă ofensivă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...