Reuniune decisivă la Bruxelles a miniştrilor de finanţe privind bugetul UE

Miniştrii europeni de finanţe se reunesc marţi la Bruxelles pentru a aproba o suplimentare de 11,2 miliarde de euro pentru a acoperi plăţile restante din 2012 şi pentru a debloca negocierile privind bugetul pentru 2014-2020, însă luni nu fusese obţinut încă un acord, au precizat pentru AFP mai mulţi negociatori.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 16:09
Reuniune decisivă la Bruxelles a miniştrilor de finanţe privind bugetul UE

Preşedinţia irlandeză a Consiliului UE s-a angajat în faţa Parlamentului European să obţină aprobarea imediată a unei prime tranşe de 7,3 miliarde de euro şi angajamentul miniştrilor de a acoperi restul de 3,9 miliarde până la sfârşitul acestui an.

Pentru aprobarea sumelor va fi nevoie de un vot, însă majoritatea calificată necesară nu a fost întrunită în timpul ultimei reuniuni preparatorii de săptămâna trecută, a precizat o sursă europeană.

Mai multe state au emis rezerve privind valoarea plăţilor neachitate. Marea Britanie şi Olanda s-au arătat cele mai reticente în a băga mâna în portofel, iar obiecţiile lor sunt împărtăşite şi de Germania, Austria, Suedia, Finlanda şi Danemarca.

„Parlamentul European este dispus să-şi acorde încrederea, însă nu vrea să fie victima unei farse”, a atras luni atenţia preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa din Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, care denunţă duplicitatea guvernelor europene.

„Dacă o minoritate de blocaj se opune acestei soluţii, atunci negocierile privind bugetul multianual 2014-2020 vor fi îngheţate”, a declarat pentru AFP negociatorul Parlamentului European, conservatorul francez Alain Lamassoure.

Parlamentul European a pus condiţii pentru cele două negocieri, ceea ce statele refuză să accepte.

În ”semn de bunăvoinţă”, negociatorii Parlamentului European au acceptat să participe luni la prima reuniune a negocierilor cu statele privind bugetul multianual 2014-2020. Fiecare din cele două părţi vrea să măsoare voinţa celeilalte de a încheia un acord.

În acest caz, Franţa ar urma să adauge 1,8 miliarde de euro la contribuţia sa naţională în 2013. Factura va fi de aproape două miliarde de euro pentru Germania şi de 1,2 miliarde de euro pentru Regatul Unit. În absenţa unui acord, Parlamentul European se declară pregătit să respingă în iulie compromisul încheiat în februarie de liderii din UE privind bugetul multianual pentru 2014-2020, care prevede 960 de miliarde de euro în credite de angajament şi 913 miliarde în credite de plăţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...