România a trecut pragul de 600 km de autostradă. Cât de greu am ajuns aici şi ce au făcut alţii

După inaugurarea celor 60 de km de autostradă de pe tronsonul Orăştie-Sibiu, România a depăşit pragul de 600 de kilometri de autostradă. Într-un sfert de secol, am construit aproape 500 de kilometri.
Economica.net - vin, 20 dec. 2013, 22:15
România a trecut pragul de 600 km de autostradă. Cât de greu am ajuns aici şi ce au făcut alţii

Compania de Autostrăzi a deschis traficului 60 de noi kilometri de autostradă în această săptămână. Este vorba despre trei tronsoane de pe coridorul IV paneuropean, între Sibiu şi Orăştie, ceea ce duce numărul kilometrilor de autostradă din România peste pragul de 600.

Totuşi, la aproape un sfert de secol de la căderea comunismului, Bucureştiul nu este încă legat, pe autostradă, de nici o capitală europeană. Mai mult, nici provinciile istorice ale ţării nu sunt legate între ele de o autostradă.

În 1990, România avea două tronsoane de autostradă finalizate, între Bucureşti şi Piteşti şi între Feteşti şi Cernavodă. Zece ani mai târziu, România avea aceiaşi 113 kilometri de autostradă. Peste alţi 10 ani, în anul 2010, România avea 350 de kilometri de autostradă, potrivit celor mai noi date ale Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene. La final de 2013, Români a ajuns la 600 de kilometri de autostradă.

În ce ritm s-au mişcat alţii

Ultimele date de la Eurostat, referitoare la reţeaua de autostrăzi din fiecare ţară, se opresc la anul 2012.

În zece ani, în intervalul 2001-2011, România a construit 237 de kilometri de autostradă şi a ajuns la 350 km.  Bulgaria, ţară cu o suprafaţă de peste două ori mai mică decât România, se poate lăuda cu doar 130 de kilometri în cei 10 ani, dar în 2011 ajunsese la 458 de kilometri. Ungaria, o altă ţară cu care România s-a tot comparat de-a lungul anilor, care are doar 93.000 de kilometri pătraţi, faţă de cei 237.000 ai României, a bifat însă 825 de kilometri de autostradă, în aceeaşi perioadă. 

La finalul anului 2011, Ungaria număra 1.273 de kilometri de autostradă.  În aceiaşi 10 ani, Polonia, ţară cu 312.000 de kilometri pătraţi, a construit 672 de kilometri de autostradă. Polonezii au ajuns la 1.070 de kilometri de autostradă, la finalul anului 2012.

Slovacia, ţară cu o suprafaţă de 49.000 de kilometri pătraţi, de peste patru ori mai mică decât România, a construit, în cei 10 ani de referinţă, 123 de kilometri pătraţi, ajungând la 419 kilometri de autostradă. Mai mult decât avea România în acel an, ţară de peste patru ori mai mare.

Cehia, ţară cu o suprafaţă de 78.000 de kilometri pătraţi, a construit în zece ani 216 kilometri de autostradă. În total, la finalul anului 2011, Cehia număra 734 km de autostradă.

Programul de autostrăzi din Romania, aici

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...