Românii pot verifica dacă sunt asiguraţi la Sănătate pe site-ul CNAS

Pacienţii pot verifica online, pe platforma Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dacă sunt asiguraţi sau nu la sistemul de asigurări sociale de sănătate. Preşedintele CNAS, Vaslile Ciurchea, recomandă românilor să verifice calitatea de asigurat pe site-ul CNAS, în loc să meargă până la sediul instituţiei ca să obţină această informaţie. Medicii sunt obligaţi prin Ordin de Preşedinte al Casei Naţionale să verifice calitatea de asigurat a pacienţilor lor, folosind aplicaţia instituţiei. 
Cristina Şomănescu - mie, 24 sept. 2014, 11:13
Românii pot verifica dacă sunt asiguraţi la Sănătate pe site-ul CNAS

Până când sistemul cardului naţional va fi funcţional, medicii sunt obligaţi prin Ordin de Preşedinte al CNAS să verifice dacă pacienţii lor sunt sau nu asiguraţi, interogând aplicaţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Furnizorii de servicii medicale vor afla calitatea de asigurat a pacienţilor care le solicită servicii decontate de Casa de Asigurări, folosind aplicaţia de pe site-ul CNAS, pe care o puteţi consulta aici, potrivit prevederilor Ordinului Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 581/08.09.2014, privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, persoanei care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale.

Pacienţii sunt încurajaţi să folosească aplicaţia CNAS ca să scutească un drum la sediul instituţiei

„Este o măsură menită să vină în sprijinul asiguraților care nu mai trebuie să facă un drum la Casa de Asigurări pentru a cere adeverința de asigurat, atât timp cât există un instrument la îndemâna tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru a verifica dacă cel care solicită serviciul este asigurat sau nu”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Dacă figuraţi ca neasigurat pe platforma CNAS, cu toate că aveţi documente care atestă că sunteţi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, atunci vă veţi prezenta cu aceste acte la Casa de Sănătate în evidenţele căreia vă aflaţi şi veţi solicita eliberarea unei adeverințe de asigurat.
La eliberarea adeverinței de către Casa de Asigurări, calitatea de asigurat va fi modificată şi validată și în sistemul informatic al CNAS (este vorba despre SIUI).

Amintim că SIUI a fost lansat în decembrie 2010 pentru a uniformiza sistemul de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, la nivel naţional.

SIUI a costat în total 123,98 de milioane de euro, fără TVA. Defalcat, 119,54 de milioane de euro, fără TVA au fost investiţi în implementarea sistemului pentru furnizorii de servicii medicale în relaţie contractuală cu o Casă judeţeană de sub cupola CNAS.

În aceşti bani intră proiectarea şi construirea SIUI, operarea SIUI, trasferul componentelor către CNAS. Cei mai mulţi bani, adică peste 97 de milioane de euro, au fost alocaţi chiar din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (alimentat cu banii din contribuţiile asiguraţilor)

Restul de 4,44 de milioane de euro (fără TVA) au fost investiţi în extinderea şi adaptarea SIUI la Casa de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, a Siguranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti care folosea alt sistem de raportare a datelor, potrivit informaţiilor comunicate de CNAS pentru ECONOMICA.NET.

Informaţii greşite referitoare la calitatea sau/şi categoria de asigurat a pacientului în SIUI au fost semnalate de medicii de familie încă de la implementarea sistemului. Unele dintre cele mai presante probleme ale SIUI au rămas nerezolvate până astăzi.

În ultimii patru ani, medicii de familie au semnalat de multe ori că SIUI nu e pe deplin funcţional, referindu-se, în principal, la faptul că informaţii despre categoria şi/sau calitatea de asigurat a unor pacienţi din listă nu sunt actualizate la zi în SIUI şi că aceste probleme au repercusiuni asupra actului medical, că împiedică medicul să-şi exercite profesia şi pacientul contributor la Sănătate să primească servicii decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. ECONOMICA.NET a scris în repetate rânduri despre situaţia absurdă în care se găsesc medicii de familie care nu pot acorda servicii medicale decontate de CNAS unor pacienţi din listă pentru că apar în sistem (SIUI) ca neasiguraţi, cu toată că lor li se achită CASS, sau pentru că figurează într-o categorie de asigurat greşită, în SIUI.

Vă amintim că în 2012 un oficial al CNAS ne explica faptul că existenţa acestor disfuncţionalităţi ale SIUI arată că sistemul funcţionează. 

CNAS a transmis o circulară către casele teritoriale de sănătate, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 581/08.09.2014.
Aceasta este o măsură provizorie și va fi înlocuită anul viitor de cardul național de sănătate care va face dovada calității de asigurat.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...