Care este cel mai bun afacerist debutant al României. Topul celor mai profitabile SRL-D

Doi soţi din judeţul Satu Mare au cea mai profitabilă afacere pornită cu bani de la stat. Şi-au folosit economiile şi aproape jumătate din cei 10.000 de euro puşi la bătaie de autorităţi pentru a pune pe picioare o firmă care le-a adus anul trecut un profit de aproape 220.000 de euro. 
Andrada Ghira - Dum, 10 aug. 2014, 21:02
Care este cel mai bun afacerist debutant al României. Topul celor mai profitabile SRL-D

Carmen şi Cristi Pop din judeţul Satu Mare au pus pe roate acum doi ani o afacere în mediul rural. Nu au deschis un magazin, ci s-au orientat spre nevoile locuitorilor comunei Medieşu Aurit.

Totul a pornit de la faptul că Cristi Pop nu avea un loc de muncă. „Văzând la ştiri informaţii despre program, studiind puţin pe internet ca să aflăm mai multe informaţii despre programul de finantare şi stimulare a SRL-D-urilor, am decis să înfiinţăm această societate. Domeniul de activitate a fost ales în ideea de a oferi servicii într-o zonă în care nu exista aşa ceva. În comuna Medieşu Aurit, o comună cu peste 3.000 de locuitori şi asfaltată în proporţie de 40%, nu exista o vulcanizare. Cea mai apropiată e la 10 km. Având în vedere bugetul subvenţiei, am zis că ne încadrăm, şi astfel am decis să aplicăm”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Carmen Pop, 36 ani, asociatul unic al Power Medycar.

Societetea mai are ca obiecte de activitate şi instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale, servicii de inginerie, consultanţă tehnică, adăugate pentru ca Cristi Pop să îşi poată practica meseria.

„Din cele două direcţii, am am sperat ca cel puţin una să se prindă, să facă rădăcini şi să crească. Mare parte din venitul societăţii a venit din acest segment de nişă, nu prea dezvoltat în zona noastră, de a oferi consultanţă tehnică de execuţie şi proiectare industrială, din postura de privat şi nu angajat permanent. Sperăm să menţinem această linie de lucrări şi în viitor”, mai spune Carmen Pop.

După un an complet de funcţionare, afacerea reuseşte să se susţină singură. Anul trecut, profitul realizat de societate a fost de aproape 220.000 de euro, iar cifra de afaceri s-a situat la 267.000 de euro, iar firma avea trei angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. 

Economiile pe cinci ani ani, puse la bătaie

Programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători prevede ca şi solicitantul să dispună de fonduri pentru demararea afacerii. Soţii Pop şi-au pus la bătaie economiile de câţiva ani, bani care ar fi ajuns pentru achiziţia unui apartament cu două camere în zonă: 20.000 de euro.

„Acesta a fost un moment dificil, deoarece erau economiile pe câţiva ani. Când începi ceva de la zero, rişti totul. Noi ne-am asumat acest risc, şi am zis că dacă nu merge, am pierdut munca a cinci ani din viaţă”, mai povesteşte Carmen Pop.

Pe lângă greutatea luării deciziei de a pune la bătaie economiile, al doilea cel mai greu lucru în pornirea acestei afaceri a fost birocraţia.

Statul îţi dă cu o mână, îţi ia cu alta

Acesta este cel mai profitabil SRL-D, în condiţiile în care nu a atras decât jumătate din sprijinul oferit de stat. Cei 4.500 de euro care au fost atraşi au fost folosiţi pentru deschiderea unei vulcanizări şi a unei spălătorii auto. Şi asta din cauza birocraţiei administraţiei locale.

„Faptul că nu am reuşit să atrag toată suma a fost pentru că o parte din aceasta era destinată construcţiei unui atelier în care să instalez echipamentele, dar, cum nu am reuşit să obţin autorizaţia de construcţie în timp util, nu am putut accesa diferenţa. Termenul de atragere a fost un an de la semnarea contractului de finanţare. Din cauza birocraţiei şi a altor interese ale administraţiei locale, nu am reuşit să atragem suma şi nu s-a putut să-i schimb destinaţia, chiar daca mai aveam nevoie de echipamente”, a mai povestit pentru ECONOMICA.NET Carmen Pop.

Cele mai profitabile SRL-D-uri în 2013

Topul celor mai profitabile SRL-D-uri este completat de firma Enviro Ecosmart, din Galaţi (profit 2013: 102.000 euro), Daleo Ilari din judeţul Maramureş, aflată în insolvenţă (96.000 de euro), Tawnie Spark, din judeţul Bistriţa-Năsăud (94.000 euro), Take Off Labs din judeţul Cluj (89.000 de euro), Perfect Curs, din Bucureşti (87.000 euro), Simbia Pan, din judeţul Ploieşti (83.000 de euro), Connections Suppport Consult, din Bucureşti (74.000 euro) şi Artify Media, din Judeţul Cluj (61.000 euro), potrivit datelor ONRC furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET

Au înfiinţat SRL-D-uri, dar nu au luat bani de la stat

Programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători, prin care aceşti primesc 10.000 de euro nerambursabili, a pornit în 2011, iar de atunci au fost înregistrate 14.261 de firme, din care mai funcţionează 14.014. Dar asta nu înseamnă că toate firmele SRL-D au şi accesat banii din program.

Este şi cazul firmei Naxal Trans din Târgu-Jiu, cu activităţi de închiriere şi leasing cu autovehicule rutiere grele. Firma figura ca fiind cea mai profitabilă în 2013, cu un profit de 253.000 de euro, într-un top zece furnizat de Oficiul Naţional al Comerţului la solicitarea ECONOMICA.NET.

Deşi a fost înfiinţată cu scopul de a atrage 10.000 de euro, proprietara a renunţat din cauza birocraţiei, dar şi pentru că una dintre condiţii era reinvestirea profitului.

„Este o afacere de familie, iar ideea am primit-o de la părinţi. Ideea de bază era să accesez cei 10.000 de euro, dar am renunţat să mai iau banii de la stat din cauza birocraţiei şi am preferat să merg pe leasing”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Andreea Moianu, asociatul unic al Naxal Trans.

Firma are trei autobasculante, luate în leasing, pe care le închiriază diverselor firme. Una dintre lucrări la care au fost folosite utilajele Andreei este construcţia autostrăzii Lugoj-Deva.

De la lansarea programului, cele mai multe firme au fost înfiinţate în judeţul Cluj (1.925 SRL-D), Bucureşti (1.555 de firme), Timiş (1.013), Maramureş (476), Braşov (564) şi Bihor (525). La polul opus, cele mai puţine firme au fost înfiinţate în judeţele Călăraşi (458), Vaslui (59) şi Covasna (77) , arată datele de la Registrul Comerţului.

Cele mai multe SRL-D au ca obiect de activitate domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor (640 firme), urmate de cele care se ocupă de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (558), restaurante (515) şi transporturi rutiere de mărfuri (495).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...