Ruşii încep să conteze la pompă: Benzinăriile Gazprom au depăşit 1% din piaţă

Gigantul rus Gazprom începe, încet, să conteze pe piaţa carburanţilor din România, potrivit datelor financiare aferente primelor trei luni ale anului, publicate de companie. După primele trei luni ale acestui an, a depăşit pragul de 1% cotă de piaţă, cu cele 18 staţii.
Economica.net - sâm, 14 mai 2016, 15:55
Ruşii încep să conteze la pompă: Benzinăriile Gazprom au depăşit 1% din piaţă

Nis Petrol România, sucursala de pe piaţa locală a firmei sârbe NIS, deţinută la rândul ei de gigantul rus al gazelor Gazprom, a raportat o cotă de 1,1% din piaţa de retail-carburanţi vânduţi prin benzinării, din România. Raportat la nivelul întregii pieţeb (retail şi vânzări din depozite), Nis Petrol România a înregistrat o cotă de 0,7%.

Rezultatele sunt mult mai bune decât cele de anul trecut. Potrivit raportului aferent întreg anului 2015, cota de piaţă pe segmentul de retail era de 0,7%, în timp ce, la nivelul întregii pieţe româneşti a carburanţilor, cota era de 0,5%.

Sârbii de la NIS  raportează vânzări în creştere pe toate pieţele externe pe care activează. Vânzările de carburanţi au crescut cu 36% în Bosnia-Herţegovina, Bulgaria şi România, până la  55.600 de tone. Pentru motorină, creşterea a fost de 34%, iar la benzină de 57%.

În România, NIS opera, la finalul primului trimestru al acestui an, 18 staţii de distribuţie a carburanţilor, la fel ca la finalul anului trecut.

Totuşi, deşi au trecut de primul procent din piaţă, rezultatele sunt mult sub ce spuneau reprezentanţii companiei petroliere în trecut. „Ne-am propus dublarea numărului de staţii şi 10% cotă de piaţă, după 2015” spunea Sorina Bălţatu, director general adjunct al NIS România, acum doi ani.

Gazprpom a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la compania petrolieră naţională a Serbiei, NIS, în anul 2009, pentru 400 de milioane de dolari. Cu această ocazie, Gazprom a devenit proprietarul a două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad. O parte din carburanţii vânduţi în staţiile Gazprom din România provinde de la rafinăria Pancevo.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...