Salariul minim din construcţii: 2.360 de lei „în mână” din 2019. 150.000 de angajaţi din domeniu vor câştiga peste 3.200 de lei net

Salariul minim net din construcţii va fi de 2.360 de lei din 2019, stabileşte Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 2018. În jur de 150.000 de salariaţi din construcţii vor câştiga în jurul salariului minim din acest sector, a spus exclusiv pentru Economica.net Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Alţi circa 150.000 de oameni din construcţii vor încasa lunar salarii de peste 3.200 de lei "în mână", ne-a mai spus preşedintele FPSC.
Cristina Şomănescu - mie, 09 ian. 2019, 19:40
Salariul minim din construcţii: 2.360 de lei

Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 2018, publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie, aduce o schimbare paradigmatică pentru angajatorii şi salariaţii din construcţii.
Prin Ordonanţa antementenţionată, Guvernul a stabilit, în premieră pentru ţara noastră, un salariul minim exclusiv pentru angajaţii din construcţii. Concret, cel puţin 3.000 de lei brut lunar vor câştiga din 2019 angajaţii cu contracte individuale de muncă în sectorul construcţiilor, potrivit OUG nr. 114 din 2018.

OUG nr.114 din 2018 aduce şi o serie de facilităţi fiscale pentru salariile din construcţii:

  • angajaţii vor fi asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate;
  • contribuţia de asigurări sociale scade la 21,25%, de la 25% cât a fost până acum;
  • veniturile din salarii, scutite de la plata impozitului pe venit;
  • contribuţia asiguratorie pentru muncă, pe care o plăteşte angajatorul, scade la 0,3375%, de la 2,25% cât a fost până acum.

Ordonanţa de Urgenţă antemenţionată prevede însă şi sistarea contribuţiei la Pilonul II de pensii pentru angajaţii din construcţii.

Aceste schimbări vizează firmele care realizează cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, în activităţi din construcţii, ai căror salariaţi au venituri brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv şi care sunt realizate în baza contractelor individuale de muncă.
Facilităţile fiscale oferite angajaţilor şi angajatorilor din construcţii, dar şi sistarea contribuţiei la Pilonul II de pensii pentru salariaţii din construcţii sunt valabile în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, potrivit OUG nr. 114 din 2018.

Salariul minim lunar din construcţii va fi de 2.360 de lei „în mână”. 150.000 de salariaţi din construcţii vor câştiga în jurul salariul minim din acest domeniu, a declarat exclusiv pentru Economica.net Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Preşedintele FPSC a adăugat că, potrivit textului Ordonanţei nr. 114, sunt eligibili să fie plătiţi cu acest salariu toţi angajaţii firmelor cu cel puţin 80% din cifra de afaceri realizată din construcţii, inclusiv femeia de serviciu, de exemplu.

Alţi circa 150.000 de salariaţi din construcţii vor câştiga în jurul salariului mediu din acest domeniu, care va ajunge în acest an la peste 3.200 de lei „în mână”, după implementarea OUG nr. 114, a mai spus Cristian Erbaşu pentru Economica.net.

Salariul minim din construcţii e cu peste 86% mai mare decât cel pe care-l vor lua în 2019 oamenii cu studii medii din alte domenii de activitate. 

Salariul minim pe ţară, garantat în plată pentru absolvenţii de studii medii, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019, potrivit HG nr. 937/2018 privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Prin urmare, salariul minim pe economie pentru angajaţii cu studii medii ajunge la 1.263 de lei „în mână” în acest an.

Spre comparaţie, salariul minim din construcţii este de 3.000 de lei brut şi de 2.360 lei „în mână” din 2019. Acesta înseamnă o creştere cu 86% a salariului minim din construcţii faţă de cel pe care-l iau oamenii cu studii medii din alte sectoare decât construcţii.

În prezent, avem un deficit de circa 70.000 de lucrători în construcţii, care va creşte în următorul an la 100.000 de oameni, ne-a mai spus Erbaşu.

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, mai ales în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a acutizat în ultimul an.

Informaţia vine în contextul în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară s-a dovedit insuficient pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, în ciuda faptului că Guvernul a crescut din 2017 numărul de lucrători din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii din ţara noastră.

Amintim că la finalul fiecărui an, Guvernul stabileşte pentru anul următor un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră.

Executivul propune pentru anul 2019 un contingent de 13.500 de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

În 2017, majoritatea lucrătorilor străini permanenţi din ţara noastră aveau între 18 şi 34 de ani. China, Turcia, Filipine şi Vietnam sunt ţările din care au fost aduşi la muncă în ţara noastră cei mai mulţi lucrători din spaţiul extracomunitar în cursul anului 2017, arată datele pe care Inspectoratul General pentru Imigrări le-a comunicat pentru Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B....
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...