Şase companii aeriene se bat pe ruta Bucureşti-Londra. Cu ce preţuri vor să atragă pasageri

Liberalizarea pieţei muncii pentru români în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014 i-a determinat pe giganţii low-cost ai Europei să aterizeze la Bucureşti.
Andrada Ghira - sâm, 23 nov. 2013, 21:50
Şase companii aeriene se bat pe ruta Bucureşti-Londra. Cu ce preţuri vor să atragă pasageri

Patru companii low-cost şi două de linie. Wizz Air, Blue Air, easyJet, Ryanair, TAROM şi British Airlines operează zboruri de pe Aeroportul Otopeni spre Londra. Astfel, ruta Bucureşti-Londra a devenit cea mai aglomerată rută, în ceea ce priveşte numărul companiilor aeriene care oferă zboruri spre această destinaţie.

Doi noi jucători au intrat pe piaţă. Luna trecută, easyJet a aterizat la Bucureşti, iar Ryanair a anunţat recent introducerea de zboruri spre Bucureşti, de la Londra, începân cu aprilie 2014. Astfel, bătălia pentru pasageri se va da între şase companii aeriene.

În timp ce Ryanair şi easyJet promovează bilete ieftine, British Airways a renunţat la bagajul de cală, pentru a concura cu operatorii low-cost. Astfel, compania oferă un preţ standard pentru un bilet dus-întors, însă, nu este inclus şi bagajul la cală. Se acceptă un bagaj la cabină şi o geantă de laptop. Cu această politică, British Airways a reuşit să reducă din preţul biletului de avion şi să se situeze sub preţul promovat de TAROM.

ECONOMICA.NET a făcut o simulare de preţuri pe această rută la toate cele şase companii. În cazul companiilor low-cost nu au fost luate în calcul şi bagaje la cală sau alte servicii suplimentare. La momentul efectuării simulărilor de preţ, Blue Air are activă promoţia de Black Friday, valabilă trei zile, oferind o reducere de 15% la bilete. În cazul Wizz Air, acolo unde au existat mai multe zboruri pe zi, au fost luate în calcul doar cele mai mici tarife. În cazul British Airways s-a luat în considerare biletul standard, fără bagaj la cală.

Cine oferă cel mai mic preţ

Pentru perioada 1-8 aprilie 2014, cel mai mic bilet de avion pe ruta Bucureşti-Londra se regăsea la Ryanair: 84 de euro, urmat de easyJet cu 92 de euro (nr. – pentru perioada 2-9 aprilie), Blue Air cu 105 euro, British Airways cu 182 de euro şi TAROM cu 203 euro. Cel mai scump bilet a fost la Wizz Air: 214 euro.

Pentru perioada 21-27 aprilie, cel mai mic preţ l-am găsit la easyJet: 116 euro. Le locul doi se află Blue Air cu 147 euro, urmat de Ryanair şi Wizz Air cu 159 de euro şi TAROM cu 203 euro. Cel mai scump bilet este la British Airways: 300 de euro.

În perioada 5-11 mai, cel mai ieftin bilet este la easyJet: 104 euro. Pe locul doi se află Blue Air cu 105 euro, urmată de Ryanair cu 144 de euro, British Airways cu 181 euro şi Wizz Air cu 214 euro. Cel mai scump bilet este la TAROM: 243 de euro.

Pentru perioada 9 – 15 iunie, simularea arată că cel mai ieftin bilet se regăseşte la Blue Air: 84 de euro. Pe cel de-al doilea loc se află easyJet, cu 104 euro, urmată de Ryanair cu 132 euro, Wizz Air cu 171 euro şi British Airways cu 181 euro. Cel mai mare preţ se regăseşte la TAROM: 203 euro.

În lunile de vară, preţurile biletelor la companiile low-cost le depăşesc pe cele ale companiilor de linie.

În perioada 5-12 iulie, cel mai mic tarif se regăseşte la Blue Air: 90 de euro, urmat de easyJet cu 130 de euro (nr. – pentru perioada 4-11 iulie), British Airways cu 181 euro, TAROM cu 203 euro, Ryanair cu 208 euro. Cel mai scump bilet se regăseşte la Wizz Air: 214 euro.

Pentru perioada 4-10 august, cel mai ieftin bilet l-am găsit la Blue Air: 91 de euro, urmat de easyJet, cu 162 de euro, Ryanair cu 191 euro, TAROM cu 203 euro, Wizz Air cu 214 euro şi British Airways cu 300 de euro. 

Companiile low-cost vor pasageri de business, companiile de linie aplică modelul low-cost

Dacă printre companiile de linie noul trend este să ofere bilete mai ieftine, renunţând la unele servicii, care pot fi achiziţionate contra cost, operatorii low-cost vor să atragă clienţii de pe segmentul de business. Ryanair şi easyJet spun că 20% din pasagerii lor călătoresc în scop de afaceri. Iar primul pas în acest sens a fost făcut de easyJet, care a introdus bilete all-inclusive pentru pasagerii de business.

O bilă albă pentru easyJet sunt aeroporturile pe care aterizează: sunt mai aproape de oraşe decât cele pe care aterizează Ryanair. Şi atunci, în loc să concureze cu Ryanair şi să atragă pasageri care călătoresc doar pentru vacanţe, easyJet încearcă să „fure” clienţi de la companiile tradiţionale.

Dar, nici Ryanair nu stă pe loc. După ce a îmbunătăţit website-ul de unde se pot cumpăra bilete, operatorul a anunţat că de anul viitor va introduce bilete flexibile pentru pasagerii de business şi învaţă din succesul înregistrat de easyJet, care a raportat un profit în creştere cu 51%, după ce eforturile de a atrage oamenii de afaceri au dus la un total de 60 de milioane de pasageri transportaţi.

Cu o aşa concurenţă, rămâne de văzut cum se vor apăra în faţa acestor presiuni restul companiilor, şi în special compania naţională TAROM.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...