Scandalul facturilor în avans se extinde: CEZ Oltenia trebuie să aleagă între amendă sau control ANRE

Furnizorul de energie electrică din regiunea Olteniei, CEZ, trebuie să oprească facturarea în avans a clienţilor pentru consumul estimat, pe modelul din domeniul gazelor oferit deja de GDF Suez. Dacă CEZ recunoaşte că a folosit o practică abuzivă, scapă cu amendă. Dacă nu, ANRE declanşează imediat acţiune de control la furnizor, pentru a-l lua la întrebări cu privire la astfel de practici.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 21:16
Scandalul facturilor în avans se extinde: CEZ Oltenia trebuie să aleagă între amendă sau control ANRE

După ce GDF Suez Energy Romania (ENGIE) a fost amendată de către Agenţia de Reglementare în Energia pentru practica de a factura în avans consumuri estimate de gaze ale clienţilor, amendă pe care a şi achitat-o imediat, ANRE îşi întoarce acum privirile către furnizorul de energie electrică din regiunea Olteniei, CEZ. Mai mulţi clienţi ai acestuia au făcut sesizări la Autoritate pentru acelaşi tip de practici, folosite de mai mult de un an, precizează preşedintele acesteia Niculae Havrileţ, motiv pentru care ANRE a şi somat public furnizorul să înceteze de îndată cu acest mod de facturare. CEZ trebuie să răspundă acestei somaţii în termen de 30 de zile de la redactarea ei (au mai rămas 20 de zile – n. r.) şi, funcţie de poziţia lor, CEZ are în faţă două variante: „recunoaşte că a greşit, opreşte această practică, îi amendăm pentru această practică, sau nu recunoaşte, continuă cu acest mod de facturare şi atunci declanşăm control la ei. Atunci va fi foarte clar cine are dreptate şi cum stă situaţia cu adevărat”, arată preşedintele ANRE.

Amenda poate ajunge până la 250.000 de lei, plătibilă la jumătate în 48 de ore.

Potrivit acestuia, este  foarte probabil ca prima factură pentru clienţi să vină exact ca până acum iar CEZ să nu recunoască că foloseşte o practică neconformă cu reglementările în vigoare, prevalându-se de o exprimare mai generală şi vagă din Legea energiei electrice şi a gazelor, cu modificările ulterioare, care ar face facturarea pe două luni înainte legală. Caz în care rămâne varianta controlului ANRE, care va stabili exact care este realitatea de la faţa locului.
 
Câteva explicaţii: dacă în regulamentul de furnizare a gazelor către consumatorii casnici scrie negru pe alb că facturarea se face lunar, la energia electrică lucrurile stau diferit. Acest domeniu este reglementat de Ordonanța nr. 64/2014 care aprobă Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali. La capitolul VII – „Facturarea energiei electrice și încasarea contravalorii serviciului prestat“, Ordonanța nu este la fel de clară ca în cazul gazelor naturale. Iată ce spune articolul 72 despre principiile de facturare: (1) Factura pentru energia electrică furnizată se emite, de regulă, după fiecare interval de facturare, cu excepția cazului în care, prin contract, părțile implicate au convenit o altă periodicitate de emitere a facturii. (2) Intervalul de facturare este, de regulă, o lună, iar periodicitatea de emitere a facturilor, pentru cazurile de excepție prevăzute la alin. (1), nu trebuie să depășească 3 luni“.

Deci, în cazul energiei electrice apar termeni precum „de regulă“ și excepția celor trei luni care poate explica, de exemplu, de ce CEZ nu emite facturi estimate pe patru, cinci sau șase luni, ci pe trei.

Ordonanța 64 mai lămurește un alt aspect necunoscut, și anume de ce regularizarea la energia electrică se face la șase luni. Pentru că acesta este intervalul maxim permis. Alineatul trei spune următoarele: „Intervalul de citire a contoarelor în vederea emiterii facturii pentru clienții casnici și pentru locurile de consum mici poate fi mai mare de o lună, dar fără a depăși șase luni“.
Pe site-ul propriu, CEZ motivează facturarea estimată spunând că acest sistem aduce plus valoare serviciilor oferite și protejează și mediul prin economia de hârtie la facturi. În plus, spune CEZ, consumatorul scapă de disconfortul de a avea mai multe facturi și își poate planifica mai bine bugetul familiei.
 
Deşi cadrul legal poate fi interpretat în favoarea furnizorului, ANRE a precizat clar , într-o poziţie oficială, că practica CEZ de a factura în avans un consum estimat este abuzivă şi trebuie să înceteze deîndată. „Direcția generală piață de energie electrică din cadrul ANRE a luat act de aspectele semnalate privind practicile SC CEZ SA de a transmite consumatorilor facturi în care este indicată o sumă totală de plată formată din consum curent plus consum estimat pe luni înainte și a transmis companiei o notificare oficială prin care solicită acesteia să remedieze situația creată și să renunțe la acest fel de practici, care contravin reglementărilor în vigoare. În cazul în care SC CEZ SA nu se conformează, în cel mai scurt timp, solicitării transmise, Direcția generală piață de energie electrică se va adresa Direcției generale control din cadrul ANRE pentru efectuarea unei acțiuni de control în vederea verificării modului în care sunt respectate reglementările din domeniul energiei ”, se arată într-un comunicat recent al Autorităţii.

Amenda pentru acest tip de comportament pe piaţa energiei electrice poate ajunge până la 250.000 de lei, redusă la jumătate dacă se plăteşte în 48 de ore de la data emiterii.

„Odată începută acţiunea de control, vom avea rezultatele în aproximativ o lună. Aşa a fost şi în cazul GDF Suez, când, după ce am înregistrat sesizările, am pornit controlul în septembrie iar rezultatele au venit la jumătatea lui octombrie”, spune Havrileţ.

Preşedintele ANRE încurajează toţi consumatorii de energie electrică şi gaze, care se simt nedreptăţiţi de practicile abuzive ale furnizorilor, inclusiv aceasta cu facturarea în avans, să facă sesizări pe adresa ANRE. Întrebat fiind dacă a primit sesizări privind această practică şi de la clienţii E.ON, având în vedere mai multe comentarii al cititorilor ECONOMICA.NET care semnalau acest lucru, Havrileţ a precizat că până acum nu s-au primit astfel de sesizări.

ANRE a amendat, de curând, GDF Suez cu 200.000 de lei pentru practica de a factura în avans consumul estimat al clienţilor. Compania a plătit imediat amenda.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...