Sebastian Ghiţă: Viitorii cinci ani arată bine dacă ne uităm la indicatorii economici de astăzi

Tăcut în ultima perioadă, Sebastian Ghiţă a acceptat să dea un interviu pentru ECONOMICA.NET. În continuare, ce crede acesta despre noul Cod Fiscal, despre ce merge bine şi rău în economia României, despre cum arata sectorul IT pe care si-a cladit afacerile si despre revendicarile profesorilor si medicilor.
Economica.net - mar, 18 aug. 2015, 13:01
Sebastian Ghiţă: Viitorii cinci ani arată bine dacă ne uităm la indicatorii economici de astăzi

Economica: Ati activat foarte multi ani în mediul de afaceri, pe care banuiesc ca il urmariti si acum. Cum vede Sebastian Ghita, fostul om de afaceri, noul Cod Fiscal?

Sebastian Ghiţă.: Sunt total in favoarea adoptarii noului Cod Fiscal. Dezbaterea astazi este facuta in jurul cotei TVA. Daca sa fie 19 sau 20 sau 21. Ceea ce eu cred ca este important este sa vedem si celelalte facilitati oferite investitorilor romani sau straini. Spre exemplu, impozitul de 5% aferent dividendelor, precum si neimpozitarea profitului reinvestit sunt chestiuni la fel de importante. Si mai sunt multe masuri si clarificari care vor ajuta enorm mediul de afaceri.

E.: Probabil o intrebare cu raspuns previzibil, insa cum credeti ca a performat guvernul Ponta in zona economica 

S.G.: Am vazut toti cifrele care arata o crestere economica solida si aflam in fiecare zi vesti pozitive despre cresterea in zone precum industria, IT etc. Faptul ca bancile incep sa simta interes din partea mediului de afaceri si ca anunta ca au repornit creditarea este iar un semn bun. Viitorii cinci ani arata bine daca ne uitam la indicatorii economici de astazi.

E.: Totusi, trebuie sa existe si lucruri pe care nu le vedeti bine in economia Romaniei…

S.G.: Absorbtia fondurilor europene este un capitol unde am fi putut sa ne miscam mai bine. Cred ca vom termina anul cu 70% sau 75% absorbtie, dar se putea mai mult. Pregatirea si intelegerea programului financiar 2007 – 2014 a fost deficitara. Zone cu potential urias de absorbtie precum transporturile, energia, mediul nu au livrat proiecte si nu au contribuit asa cum trebuia la acest efort.

Avem si o problema de conceptie. Astazi este in dezvoltare Ministerul Fondurilor Europene. Dar acest minister este un administrator. Nu poate si nu va reusi sa fie un creator de proiecte si de programe.
Mediul de afaceri si ONG urile precum si ministerele de resort sunt cele chemate sa stabileasca prioritati si sa scrie programe. Astazi inca nu avem transata aceasta contrapunere. Si mecanismul nu este functional 100%. A trecut deja un an si nu am avansat prea mult.

E.: Care ar fi solutiile pe care le-ati recomanda?

S.G.: In primul rand trebuie sa intelegem ca 20 de miliarde de euro in 7 ani nu pot fi gestionate cu hartia si pixul si cu tabele. Este obligatoriu sa avem un sistem informatic integrat pentru gestionarea programelor europene si decontarea lor. Ne trebuie ca aerul un sistem informatic cu care sa permitem lansarea de apeluri, primirea de propuneri, evaluarea, contractarea si decontarea online. Trebuie sa lucram in timp real si cu viteza si acuratete. Ce a fost pana acum a fost o debandada.
Apoi ne trebuie la nivel national un sistem informatic integrat pentru gestionarea proiectelor de investitii complexe. Cele care se fac cu bani de la bugetul de stat si cu bani europeni. Ne trebuie un sistem unde sa avem integrata informatia privind cofinantarile, informatia privind aprobarile diferitelor institutii, termene de realizare, taskuri institutionale si nu in ultimul rand deadline-uri.
Termene precise pe institutii si persoane care sa poata fi urmarite public. Daca rezolvam aceste probleme rapid, Romania va putea sa ajunga la 100% absorbtie in 2020. Mai sunt multe idei care trebuie implementate.

E.: Are guvernul Ponta capacitatea sa mai faca toate acestea ?

S.G.: Cu parere de rau o spun, dar hartuiala din ultimele 6 luni de dupa alegerile prezidentiale nu a ajutat. Nu e un repros, insa principala grija a statului trebuie sa fie asigurarea unui mediu concurential companiilor de pe piata si asigurarea unui climat de corectitudine in jurul institutiilor publice. Altfel spus, suntem multi in tara cei care credem ca actele economice si sociale sunt cele care trebuie sa fie sustinute de actul de justitie. 

Da. Avem nevoie de justitie pentru a asigura concurenta loiala reala intre companiile din piata. Dar e important ca firmele cu capital romanesc si cele cu capital strain sa fie tratate la fel. Nu cred ca ai nostri sunt hoti si evazionisti, iar ceilalti oameni de afaceri care aduc tehnologii si capital strain sunt niste ingerasi. Astazi 80% din economia Romaniei este condusa de straini. Daca evaziunea si colectarea scazuta sunt niste probleme, atunci 80% din vina nu este a romanilor.
Avem nevoie de justitie si pentru a elimina coruptia din administratie, dar iar vin si spun ca justitia este chemata nu doar sa opreasca furtul, ci si sa pesepseasca blocajul. Coruptia vine ca raspuns al mediului de afaceri la blocaje generate intentionat sau nu de administratie. Asadar eu cred ca justitia trebuie sa fie suport al actelor economice si sociale. Daca impingem societatea sa nu mai faca nimic sigur nu vom mai avea coruptie dar nici nu vom performa economic si social.

E.: Dati-mi un raspuns concret: cum credeti ca pot fi rezolvate blocajele si coruptia ?

S.G.: Reguli clare si verificarea lor. Termene pentru orice act administrativ. Pedepse pentru cei care blocheaza. Atunci va disparea si motivul pentru care apare coruptia. Haideti sa luam zona achizitiilor publice. Ne tot intrebam cum sa o abordam. Am observat ca nimeni nu vrea o abordare simpla si clara.
Scrisori de garantie de buna executie, insusirea in totalitate a proiectelor tehnice, regula cu limita de 10% supracontractare si adoptarea peste tot a criteriului : pretul cel mai mic. Asa vor disparea si interpretarile si aranjamentele si coruptia. Iar piata va cerne rapid companiile care stiu si pot sa construiasca proiecte, de companiile care nu performeaza.

E.: Afacerile pe care le-ati dezvoltat de-a lungul anilor au fost axate pe IT. Cum vedeti aceasta industrie inn Romania, azi?

S.G.: Sunt mandru, industria IT din Romania este astazi un exemplu in Europa. In telecomunicatii consider concurenta ca fiind uriasa. Actorii sunt foarte mari si Romania este astazi poate cea mai dezvoltata tara din Europa. Si cred ca va continua sa fie asa. In zona de tehnologie a informatiei lucrurile sunt mai nuantate. Firmele romanesti au dat lupte grele sa pastreze in tara programatori, analisti si ingineri romani. Ofertele firmelor straine au fost foarte generoase. Statul roman din pacate a favorizat masiv companiile straine. A acordat ajutoare de stat pentru a facilita transferul oamenilor de la companiile romanesti catre cele straine. Nu cred ca din rea vointa. Calcule gresite. 

Astazi trebuie sa incepem sa acordam fonduri pentru pastrarea locurilor de munca existente in Romania si sa stimulam doar angajarea tinerilor. Fara aceasta industrie vitala Romaniei nu vom putea vorbi de absorbtie de fonduri UE. Fie ca vorbim de agricultura sau de alte fonduri UE.
Daca firmele romanesti vor sucomba, ceea ce astazi ne costa 100 de milioane de euro pe an, ne va costa 1 miliard de euro. Asa de mari vor fi diferentele de pret pe care statul roman le va suporta. Siveco, UTI, Teamnet etc. sunt astazi varfuri tehnologice exceptionale si trebuie incurajate sa ramana asa.

E.: Ce parere aveti despre revendicarile medicilor si profesorilor ?

S.G.: Este evident ca nu vom putea sa crestem ca societate daca nu vom investi in sanatate si in educatie. Cand a ajuns la putere PSD avea in plan sa construiasca acele noi spitale regionale si sa termine de reparat si modernizat cat mai multe scoli. Nu stiu cat s-a reusit. Au existat apoi bani la POSDRU pentru formare profesionala. Nu pare ca s-au cheltuit eficient. Cred ca majoritatea banilor de la noul program de formare a resursei umane trebuie sa mearga spre medici si profesori.
Cu acesti bani ii si putem plati mai bine si le si putem asigura formarea profesionala continua.
Ma intorc iar la IT. Avem nevoie si erau gandite niste platforme informatice care sa permita medicilor si profesorilor sa se inregistreze lunar si sa participe la cursuri online. Asa puteau foarte usor sa fie verificati si platiti pentru efortul de a si ridica nivelul de cunostinte. Vom fi obligati sa investim in medici si profesori. Altfel Romania va plati foarte scump in urmatorii 30 de ani.

E.: Ce v-a facut sa acceptati acest interviu ?

S.G.: Am trait in ultimele 6 luni discutand doar despre arestari si doasare, si cumva am simtit nevoia sa evadez putin. Viata este despre crestere si dezvoltare si despre speranta. Nu vreau sa-mi dedic eforturile exclusiv chestiunilor juridice.
Sunt multe lucruri de facut in Romania si trebuie sa facem toti un efort sa ne canalizam activitatile spre educatie, sport, cultura, chestiuni creative si care tin de dezvoltarea noastra ca indivizi si societate. 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...