Şeful Danske Bank demisionează de la subsidiara estoniană, în urma tranzacţiilor ilegale de 200 de miliarde de euro

Directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat miercuri, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari), transmit MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - mie, 19 sept. 2018, 09:38
Şeful Danske Bank demisionează de la subsidiara estoniană, în urma tranzacţiilor ilegale de 200 de miliarde de euro

Rezultatele investigaţiei, realizată de un cabinet de avocatură extern, indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale.

Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi totale prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 – 2015.

Banca daneză a precizat că nu poate furniza o cifră exactă a tranzacţiilor suspecte, dar a raportat autorităţilor de la Copenhaga aproape 6.200 de clienţi.

„Există suspiciuni că au existat angajaţi în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienţii. O serie de foşti şi actuali angajaţi, de la subsidiara estoniană a Danske Bank şi de la nivelul grupului bancar, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Totuşi, rezultatele investigaţiei arată că preşedintele, directorul general şi Consiliul de Administraţie nu au încălcat obligaţiile lor legale”, susţine Danske Bank.

„Este clar că banca nu a reuşit să-şi îndeplinească responsabilităţile, ceea ce este dezamăgitor şi inacceptabil şi prezint scuzele noastre tuturor acţionarilor şi, nu în ultimul rând, clienţilor, investitorilor, angajaţilor noştri şi în general societăţii”, a afirmat preşedintele Ole Andersen.

Autorităţile de reglementare şi comunitatea financiară au aşteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză şi vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalităţii financiare.

În iulie, cinci bănci scandinave au fost amendate în total cu 2,5 milioane de euro, după ce Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a descoperit că acestea au încălcat din neglijenţă regulile Uniunii Europene, furnizând ratinguri fără a avea autorizaţie.

ESMA, responsabilă cu reglementarea pieţelor financiare europene, a informat că a transmis notificări publice şi amenzi de 495.000 euro pentru fiecare din cele cinci instituţii: Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken şi Swedbank, deoarece „au emis ratinguri de credit fără a fi autorizate de Autoritatea europeană de reglementare a pieţelor financiare să facă asta”.

În perioada iunie 2011 – august 2016, cele cinci instituţii au transmis rapoarte privind calificativele de credit care au inclus aşa numitele „ratinguri din umbră”, ce sunt evaluări de credit private, neoficiale, susţine ESMA.

Instituţia admite că rapoartele îndeplinesc criteriile pentru emiterea de ratinguri de credit, deşi niciuna dintre bănci nu este înregistrată ca agenţie de de evaluare financiară conform reglementărilor UE.

Din 2011, după criza financiară, ESMA supervizează direct agenţiile de evaluare financiară şi piaţa ratingurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...