SENTIMENTUL de dimineață: „Uşor pozitiv“. Se măsoară forţa „medicamentelor“ băncilor centrale

„Astăzi şi această săptămână vor fi marcate de o aşteptare uşor optimistă. Băncile centrale vor da pieţelor ceea ce acestea au dorit atât de mult, lichiditate“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Alin Brendea, vicepreşedintele casei de brokeraj Prime Transaction. Săptămâna se va încheia în uşoară creştere, mai crede brokerul.
Adrian N. Ionescu - mar, 18 sept. 2012, 06:24
SENTIMENTUL de dimineață: „Uşor pozitiv“. Se măsoară forţa „medicamentelor“ băncilor centrale

Pe de altă parte, „medicamentul relaxărilor monetare nu este administrat pentru prima dată, ci a treia oară şi, mai ales în America, lumea nu se aşteaptă să aibă acelaşi efect ca la început“, a adăugat pentru ECONOMICA.NET, Alin Brendea, vicepreşedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

Brokerul face aluzie la faptul că Federal Reserve, banca centrală a SUA, a decis, săptămâna trecută, a treia campanie de „quantitative easing“ (QE3), prin care, de fapt, introduce în piaţă bani noi, pentru a debloca finanţarea creşterii economice şi a calma  temerile jucătorilor din piaţă.

De aceea, „pieţele vor avea tendinţa să repete comportamentul de ieri, inclusiv la noi, cu variaţii mici şi lichiditate redusă, dar pe fondul unui optimism moderat“, mai spune şeful de la Prime Transaction.

Săptămâna se va încheia în uşoară creştere, mai crede brokerul.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „s-a văzut chiar reapariţia investitorilor instituţionali, români sau străini (şi ce importanţă are dacă fondurile de pensii sunt locate în România, dacă managementul se face afară…)“.

„Tranzacţiile „deal“ (tranzacţii speciale, de valori mari, negociate, practic în prealabil, n.r.) certifică de fapt, nivelul atractiv al preţurilor. Şi asta este o veste bună“, a conchis Alin Brendea, veteranul de la Prime Transaction.

 

Repere tehnice

Cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, s-a menţinut, ieri, deasupra pragului de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte, după o creştere (+0,11%) semnificativă doar pentru că a fost singura a unui indice de la BVB, cu excepţia BET BK.

Atacul de vineri asupra rezistenței menționate tinde să capete o importanţă mai mare decât cea  a unui test oarecare.

Indicele BET Fi este susţinut de niveluri de prețuri  suport pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare celor la care SENTIMENTUL de dimineaţă l-a lăsat acum o lună. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

Estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au relut tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“,aşa cum scria Dan Rusu în cdel mai recent raport al său săptămânal de luni. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane.

Rezistenţa  de la 24.000 de puncte BET Fi, pare  un reper tehnic care pare  că nu are nimic de a face cu informațiile economice. Analiza tehnică se bizuie, însă, pe faptul că la acest nivel s-au făcut multe tranzacții importante în trecut.

Totuşi, multă lume va fi pierdut sau câştigat la acest nivel și de aceea este unul important pentru dealeri, chiar şi  în săptămâna  de după salvarea euro de către constituţionaliştii germani, și după repornirea pompei de lichidități americane“.

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, mai scria Dan Rusu în raportul BT Securities.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...