SENTIMENTUL de dimineaţă: Ce adevăr vor spune pieţele azi şi cât de puţin contează BNR

După prăpădul aparent de ieri, astăzi s-ar cuveni o corecţie pozitivă, ca să se restabilească echilibrul pe termen mediu şi lung. "Preţurile au devenit foarte interesante. După o eventuală scădere mai abruptă cumpărătorii s-ar păutea să nu mai reziste tentaţiilor", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru ECONOMICA.NET. Totuşi, "suntem încă în zona volatilităţilor extreme", a mai spus brokerul. Vom vedea şi ce zic statisticile europene programate azi, că economiile UE dau semne bune.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 feb. 2014, 07:10
SENTIMENTUL de dimineaţă: Ce adevăr vor spune pieţele azi şi cât de puţin contează BNR

Pariorii pe instriumentele derivate, care anticipează evoluţiile burselor văd pieţele europene scăzând azi pentru a patra zi consecutiv.

Chiar dacă vor încerca o reluare, ca în SUA aseară, speculatorii mizează pe o deschidere în scădere a celor mai importanţi indici bursieri ai Europei: – 0,4% (DAX  la Frankfurt), – 0,5 (FTSE la Londra), respectiv – 0,4%  (CAC 40 la Paris).

„E foarte greu de anticipat. Suntem încă în zona volatilităţilor extreme, cu variaţii de 3 – 4% între minime şi maxime” a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru ECONOMICA.NET.

Totuşi, „preţurile au devenit foarte interesante. După o eventuală scădere mai abruptă cumpărătorii s-ar putea să nu mai reziste tentaţiilor, chiar indiferent de ce se întâmplă pe pieţele externe”, a mai spus brokerul partener al „SENTIMENTULUI de dimineaţă” ECONOMICA.NET.

Mediul

„Pieţele futures şi auspiciile externe sunt defavorabile, dar există deja o tensiune pe cumpărare la noi, care ar putea opri scăderile, pentru că preţurile sunt bune, mai ales pe SIF-uri. Totuşi pe o piaţă cu o asemenea volatilitate este necesară prudenţă”, crede Simion Tihon.

Pe pieţele occidentale se profesează scepticismul în aşteptarea datelor despre evoluţia vânzărilor de retail în Zona Euro anul trecut.

Marii jucători caută încă, prudenţi, tendinţa pe termen scurt, îngrijoraţi de semnele relansării economice, considerate nu foarte convingătoare.

Imperturbabilă, Banca Naţională a României a mai tăiat 25 de sutimi din dobânda de referinţă, care ar putea rămâne multă vreme la 3,5%, după cum a lăsat să se înţeleagă guvernatorul Mugur Isărescu.

Creditul ieftin pentru investiţii la bursă rămâne încă o fantezie în România, cel puţin până la oferta publică de vânzare (IPO) a Hidroelectrica .

Reperele tehnice

Ieri, BVB a oferit spectacolul de volatilitate promis, dar nu pe toţi indicii.

Scăderile de ieri au coborât indicele BET FI la numai 10 puncte sub suportul pentru reluarea creşterii de la 30.000 şi, desigur, deasupra celui de la 29.200 de puncte, la care ne uităm ca la unul de ultimă instanţă.  

Au fost şi scăderi de 2%, ieri, dar deocamdată rămânem la interpretarea că avem de a face cu corecţii.

Indicele BET FI este cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor (vezi şi mai jos, la „DIDACTICE„).

„Cel mai important risc se refera la posibilitatea unei lichidari abrupte a poziţiilor short yen construite de către investitorii globali în ultimele luni. Daca acest risc se materializeaza, deprecierile vazute pe bursele de actiuni s-ar putea accelera pe filiera unei aprecieri importante a yenului, intr-o situatie comparabila cu cea din august 1998 care a urmat default-ului Rusiei”, scria Mihai Nichişoiu de la Tradeville  într-un comentariu recent.

„Revenirea accelerată la care am asistat spre finalul anului trecut a fost un semn de epuizare pentru indicii bursieri importanţi. De exemplu, atât indicele Dow Jones cât și indicele S&P 500, își atinseseră și depășiseră deja nivelurile de extensie Fibonacci de 127,2% ale prăbușirii din 2007-2009. Așadar, corecția se lăsase oricum de mult așteptată„, spune adaugă Mihai Nichişoiu.

„Ne aşteptam ca de la 30.000 (sau, în cel mai rau caz, de la confluenţa de suporturi 29.500 – 29.200), indicele BET-FI să înceapă recuperarea, sau măcar să se stabilizeze”, a scris Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal trimis luni la redacţia ECONOMICA.NET.

Chiar şi „în cazul extrem în care corecţia ar continua (mai jos, n.r.), acest lucru nu ar nega evoluţia de ansamblu şi nici implicatiile ei pozitive pe termen lung, dar ar implica mici ajustări”, continuă analistul clujean.

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

Arhiva

…de MEDIU

Depune mărturie mai ales despre optimismul că marile pieţe nu vor corecta atât de adânc încât să pună în pericol creşteera şi la Bucureşti

…de REPERE TEHNICE

Spune că reluarea creşterii va fi confirmată doar după stabilizarea BET FI mai întâi deasupra rezistenţei de la 32.000, apoi peste 33.500. 

De asemeni dă detalii despre ceilalţi indici.

Arhiva celei dintâi luni a acestui an este concentrată în SENTIMENTUL din 31 ianuarie:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Şi mai multe indicii încă valabile mai pot fi găsite în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parsul zilei. 

SENTIMENTUL din 29 ianuarie este un exemplu. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 

articol în curs de completare

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...