SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

Banca Mondială a emis pentru prima oară în trei ani o prognoză în creştere privind economia globală şi, totodată, un pretext binevenit pentru jucătorii marilor burse să nu mai mimeze pesimismul. Bucureştiului i-ar fi uşor să reia creşterile, pentru că nu a crezut în pesimismul Vestului.
Adrian N. Ionescu - mie, 15 ian. 2014, 07:23
SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

Marile pieţele europene vor relua cu aparentă timiditate creşterea, azi, după cum arată pariurile pe instrumentele derivate care anticipează evoluţia preţurilor.

Prin urmare, se va creşte cu prudenţă şi la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce ieri, s-a scăzut fără mare convingere, cât să nu se înoate împotriva curentului occidental.

Mediul

Banca Mondială a catadicsit să certifice că economia globală a ieşit, în sfârşit, cu bine din criză, după o „lungă şi leneşă recuperare”, după cum spune Reuters.

Jocul de-a baba oarba de pe bursă va mai continua vreo câteva luni, cu marii speculatori fie ovaţionând   semnele bune venite din economie, fie lamentându-se că, din cauza semnelor bune, FED ar putea opri bursc robinetul de dolari (foarte) ieftini.

Deocamdată nu sunt motive serioase să nu credem că  BVB nu-şi păstrează marşul anevoios spre maximele de odinioară (2007), dacă nu va fi scoasă de pe şine de accidente externe sau interne (electorale, constituţionale, etc). Detalii în capitolul Arhivă.

Acum, la nişte rezultate bune ale economiei SUA s-a adăugat şi raportul Băncii Mondiale.

Instituţia vede economia mondială în expansiune de 3,2 % în acest an, de la 2,4 la sută în 2013, comparativ cu o proiecție mai veche de 3 %. Prognoza pentru cele mai bogate națiuni a fost ridicată la 2,2 la sută la 2 la sută. O parte din creștere reflectă îmbunătățiri în zona euro, cu SUA înaintea partenerilor dezvoltaţi.  

Reperele tehnice

Lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) n-a fost prea modestă nici marţi, cu cele 6 milioane de euro. Piaţa s-a depreciat gospodăreşte, fără teamă, ca şi cum jucătorii ar sta la pândă şi de aceea nu s-a vândut prea mult.

Nici pe deprecierea acţiunilor Societăţilor de Investiţi Financiare (SIF) nu şi-au cheltuit forţa, jucătorii,  şi nici să le crească, ca urmare intenţiei Autorităţilor de a le permite să-şi cumpere unele altora acţiunile.

BET FI începe azi de un nivel de peste 31.890 de puncte, peste suporturile de la 31.300 sau 30.000 dar sub rezistenţa de la 32.000. (vezi mai jos, la „DIDACTICE” de ce este atât de important)

Reperele rămân aceleaşi.

Tendinţa principală, pe termen lung (lunar), este de de creştere şi vizează rezistenţa de la 33.500 de puncte, poate chiar mai devreme de jumătatea acestui an.

33.500 este ţinta următoare după cum scria, luni dimineaţa, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în primul său raport din acest an, din 12 decembrie.

„Până acolo, însă, sunt posibile reacţii negative, mai mult sau mai puţin modeste, la 32.100 – 33.000. Suportul cel mai important rămâne, deocamdată, pragul psihologic 30.000″, avertizează Dan Rusu.

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi mai jos, la „DIDACTICE„).

BET FI face media variaţiilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) care au plasamente în cele mai multe dintre cele mai valoroase companii româneşti. De aceea BET FI fi este şi cel mai „nervos”

Articolul în curs de completare.

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

ARHIVA

Mai avem de urcat mult până la 34.079 de puncte BET Fi, un maxim „local” din 2 aprilie 2010, ca să confirmăm forţa creşterii post criză.

O eventuală „corecţie în interiorul tendinţei generale ascendente ar trebui să se limiteze la zona 30.000 – 28.700″, potrivit unor estimări mai vechi ale  analistului clujean citat mai sus.
 

Şansa Bucureştiului este ca Vestul să aterizeze lin, prin corecţii farmaceutice şi, întretimp, niscaiva jucători de acolo să nu fie atât de pesimişti încât să nu se uite şi la noi în ogradă, mai ales când va veni vremea ofertei Hidroelectrica.

Ar fi bine ca măcar echivalentul a două trei sute de milioane de euro din sumele eliberate prin reducerea RMO  să vină şi în Bursă, chiar înainte de noile mari listări de stat.

Afară, ultima oară când diferenţele de câştiguri dintre piaţa bondurilor şi cea a acţiunilor a fost la fel ca acum, la fel de mică în America, a urmat o corecţie. A fost cea mai mare retragere pe o piaţă bull, între aprilie şi octombrie 2011, spune Bloomberg. 

Totuşi, tehnic, suntem la un nou maxim al ultimilor ani al indicelui BET FI, cel mai sensibil barometru al evoluţiei preţurilor la  BVB.

Altceva:

Pe de o parte, a început Goana după dividende: Cele mai mari randamente estimate la cele mai căutate acţiuni de la Bursă sunt prezentate în ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, avem în vedere prudenţa declanşată de ipoteza că marii jucători ar putea să considere exagerat optimismul cu care cotaţiile au crescut, până la noi maxime istorice pe marile pieţe, faţă de realitatea relansării economiei mondiale.

Altfel, Reuters a inventariat motivele pentru care se cuvine ca investitorii să fie prudenţi în 2014. (vezi ARHIVA, mai jos).

În fapt, la Bucureşti se pariază pe percepţia pozitivă pe care marii investitori ai lumii o au despre Bursa din Bucureşti.

Sau, mai exact, pe cât de durabilă este această percepţie, obţinută în urma marilor listări ale Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG) au dovedit potenţialul acestei pieţe.

Listările Hidroelectrica şi CE Oltenia ar urma să consolideze percepţia pozitivă, dacă sentimenul dominant pe marile pieţe va mai favoriza investiţiile pe pieţele mici şi creşterile pe cele mari nu se va dovedi bula speculativă de care se tem pesimiştii.

În ultimul raport de SENTIMENT de piaţă de astă vară,  BET FI, cel mai nervos indice al BVB, trebuia să treacă peste 25.000 de puncte ca să invalideze scenariul unor corecţii, legate mai ales de neîncrederea în seriozitatea oficialilor guvernamentali, respectiv în promisiunile listării Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG).

Între timp,  cele două companii au şi simbol bursier, SNG concurează uneori Fondul Proprietatea (FP) la lichiditate, iar pentru BET FI se pune problema să depăşească rezistenţa de la 31.300 de puncte, la care s-a oprit încă de dinainte de Sărbători.

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...