Sindicatele din sănătate solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază şi reaminteşte Guvernului că dreptul la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual, pentru lucrul în zilele libere legale, şi dreptul la sporurile pentru condiţii de muncă acordate cel puţin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaţilor, solicitându-i să asigure respectarea lor.
Economica.net - sâm, 09 feb. 2019, 07:42
Sindicatele din sănătate solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază

„În buna tradiţie a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaţilor, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ oferă Guvernului şi soluţia necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază”, se spune într-un comunicat al sindicatului.

Federaţia menţionează că Legea 153/2017 (Legea Olguţa Vasilescu) a forţat, în mod ilogic, introducerea indemnizaţiei de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăşi 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeaşi lege a încercat să anuleze garanţia pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003) o acordă salariaţilor în privinţa dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfăşurată în zilele de sărbătoare legală.

Conform sursei citate, efectele negative asupra drepturilor salariaţilor au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele (în contradicţie şi ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003).

„Efectul cumulat al acestor măsuri iraţionale îl constituie faptul că la ora actuală spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiţionările bugetare contradictorii cu drepturile salariaţilor, ajung în situaţia de reducere a unor drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Aşa se explică protestele îndreptăţite ale salariaţilor, activate în mod spontan, după Tulcea urmând acum colegii de la Spitalul Judeţean Neamţ şi în curând angajaţii din toată ţara”, se arată în comunicat.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează că, alături de seria de măsuri care afectează negativ angajaţii din sănătate, OUG 114/2018 a introdus acelaşi regim de fiscalizare pentru indemnizaţia de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din Legea
salarizării şi din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizaţiei de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială.

În acest context, organizaţia cere Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor şi a indemnizaţiilor şi introducerea lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizaţia de hrană este acordată tuturor salariaţilor în mod egal, fără nicio diferenţiere în funcţie de condiţiile de muncă sau în funcţie
de modul de organizare a muncii. Impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente indemnizaţiei de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.

„În concluzie, constatând că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizaţiei de hrană, transformând-o într-un drept salarial, şi luând act de efectele (suportate de unităţile sanitare şi angajaţii din sectorul public de sănătate) pe care le are asimilarea acesteia cu sporurile, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ solicită Guvernului scoaterea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% aferentă sporurilor şi introducerea ei în salariul de bază pentru toţi salariaţii. Aceasta este singura măsură care ar putea corecta o parte dintre erorile ce marchează Legea salarizării”, se precizează în comunicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...