Soluţia bancherului elveţian cu afaceri agricole în România la creşterea preţului terenurilor

Un bancher  elveţian de la Credit Suisse, ajuns fermier în România, foloseşte o metodă ingenioasă pentru a-şi compacta terenul agricol, pe care l-a cumpărat pe bucaţi începând cu 2010. S-a decis să facă schimb cu ţăranii din zonă pentru a-şi minimiza costurile, având în vedere că preţurile terenurilor agricole au crescut vertiginos în ultimii ani.
Alina Stanciu - mar, 05 mai 2015, 21:04
Soluţia bancherului elveţian cu afaceri agricole în România la creşterea preţului terenurilor

Agrar Invest Romania AG, grup de firme cu activităţi în agricultură condus de Theo Hani, fost bancher elveţian, continuă investiţiile în România, după cinci ani în care a cumpărat, bucată cu bucată, aproximativ 3.200 de hectare de teren agricol în Banatul românesc. Compania va investi atât în comasarea terenurilor, pentru a ajunge la o suprafaţă mai uşor de cultivat, cât şi într-o unitate de procesare a lucernei. Până acum, investiţiile în terenurile ale grupului elveţian în ţara noastră s-au cifrat la aproximativ 9 milioane de euro.

„Acum deţinem în jur de 3.200 de hectare de teren în Buziaş (jud Timiş n.red) şi Mureş, dar vrem să ajungem la o suprafaţă compactă, pentru că avem mai multe parcele, dar am dori să le punem împreună pentru a putea opera mai efiecient. Am dori să schimbăm aproximativ 20% din suprafaţa pe care o avem”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Theo Hani, managerul Agrar Invest Romania AG. Potrivit acestuia, „este mai complicat să cumpărăm, pentru că oamenii nu mai vând teren aşa uşor”. ” Pentru noi este mai eficient să facem schimb de teren, dar nu excludem varianta de a cumpăra. (…) Majoritatea celor care acceptă să facă schimb de teren sunt ţărani din zonă”.

Produc lucernă pentru zootehnie

Mare parte din suprafaţa pe care Agrar Invest România AG o  are în România este încă plină de buruieni, dar pe aproximativ 300 de hectare cultivă deja lucernă organică pe care o comercializează în România unei ferme de bovine din Sibiu. Este vorba despre Karpaten Meat, infiinţată în Sibiu de doi fraţi din Elvetia: Samuel Widmer şi Stefan Jung, şi aflată „sub umbrela” fondului de investiţii Agroinvest Plus. „Prioritatea noastră în momentul de faţă este aceea de a curăţa terenul, pentru că nu a mai fost folosit de mult”, spus oficialii Agrar Invest România, care vor cultiva şi cereale. 

Fabrică de pelete din lucernă

Totodată, în luna august, investitorul va pune în funcţiune o unitate de producţie a peleţilor  din lucernă, în urma unei investiţii din fonduri proprii în valoare de 2 milioane de euro, la care se adaugă alte 2 milioane de euro în echipamente. Unitatea este amplasată în Cermei, judeţul Arad. 

Pământul romînesc-o investiţie bună

Theo Hani a vândut la începutul acestui an o suprafaţă de 601 de hectare de teren în judeţul Timiş, la un preţ cu 50% mai mare decât cel pentru care l-a cumpărat în 2012. Spune însă că România este încă o piaţă extrem de interesantă pentru investitorii în sectorul agricol. ” Am vândut pentru că mi s-a părut un preţ bun şi pentru că era un teren într-o zonă în care noi nu mai puteam achiziţiona mai mult pământ, pentru a realiza o exploataţie mai mare.

Dar consider că încă poate fi eficient să cumperi teren în România, în ciuda faptului că preţurile au crescut mult în ultimii 10 ani. În general, România are un teren de bună calitate comparativ cu Ungaria sau alte state spre Vest. Pământul din România este în continuare la un preţ rezonabil”, a mai declarat pentru #economia”# Hani. 

Theo Hani este un fost bancher elveţian, care a lucrat 22 de ani penru Credit Suisse. Acesta s-a mutat în România împrună cu familia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...