Sondaj INSCOP: 96,5% dintre români cred în Dumnezeu

Românii sunt în majoritate religioşi, cred în Dumnezeu, sfinţi, rai, iad şi viaţă de apoi, având în general o raportare participativă la religie, conform Barometrului INSCOP-ADEVĂRUL despre România realizat de Inscop Research la comanda cotidianului 'Adevărul'.
Economica.net - mar, 28 iul. 2015, 11:38
Sondaj INSCOP: 96,5% dintre români cred în Dumnezeu

Conform cercetării transmise marţi Agerpres, 96,5% dintre români cred în Dumnezeu, 84,4% cred în sfinţi, 59,6% cred în existenţa raiului, 57,5% în cea a iadului, iar 54,4% în viaţa de apoi.

De asemenea, 83,9% dintre români se consideră persoane religioase, 10,3% – nereligioase, în timp ce 1,1% se declară atei convinşi, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, 37,8% dintre românii care se declară religioşi merg la biserică doar la marile sărbători, 25,4% o dată pe săptămână (mai ales duminica), 18,9% o dată pe lună, 10,2% o dată pe an sau mai rar, 3,4% declară că nu merg la biserică, 2,7% de câteva ori pe săptămână şi doar 0,9% spun că merg zilnic la biserică.

Sondajul mai evidenţiază faptul că 45,1% dintre românii care se declară religioşi spun că religia este foarte importantă pentru ei, iar 50,3% importantă.

Totodată, 83% dintre români spun că respectă zilele de duminică şi sărbătorile religioase, 74,6% se închină atunci când trec pe lângă o biserică, 65,6% spun că se roagă în mod regulat şi 60,2% afirmă că îşi sfinţesc obiectele personale, casa, maşina, iar 53,6% dintre români contribuie periodic cu bani la biserică (43,2% nu contribuie, nonrăspunsuri 3,2%).

Sondajul arată că 39,4% dintre români spun că apelează la preot atunci când au necazuri, 34,9% dintre ei se spovedesc periodic, iar 29,6% postesc în mod regulat.

Potrivit aceleiaşi surse, 44,8% dintre români au încredere în preoţi, 42,4% cred în miracole, 31,2% cred în deochi, 25,5% cred în blesteme, 23,8% cred în horoscop, 15,6% cred în extratereştri şi 15,3% – în vrăjitorie.

‘Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9-14 iulie 2015, pe un eşantion de 1.075 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...