Concluzie oficială: Produsele făcute de aceleaşi firme pentru Europa de Est sunt mai proaste decât cele pentru Vest

Consiliul Agricultură și Pescuit din cadrul Consiliului UE a analizat studiile făcute de către mai multe state membre pe tema dublului standard de calitate între produsele din Estul şi din Vestul Europei, iar concluzia a fost că aceste discrepanţe există. În unele cazuri, până la jumătate dintre produse conțin mai puţină carne, mai multă grăsime, mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali și o greutate mai mică. În consecinţă, Consiliul a solicitat Comisiei Europene  elaborarea unor acte legislative la nivelul UE pentru a elimina aceste situaţii. 
Alina Stanciu - mie, 29 mart. 2017, 09:10
Concluzie oficială: Produsele făcute de aceleaşi firme pentru Europa de Est sunt mai proaste decât cele pentru Vest

Consiliului Agricultură și Pescuit, care reunește miniștri din toate statele membre ale UE s-au întâlnit la începutul acestei luni la Bruxelles pentru a discuta problema diferențelor în privința declarațiilor, a compoziției și a gustului produselor de pe piețele din centrul/eestul și din vestul UE. Iar concluzia la care au ajuns unele state membre este că aceste diferenţe sunt reale.

„Studiile au confirmat existența unor diferențe în ceea ce privește compoziția și calitatea produselor de aceeași marcă și cu ambalaj identic care sunt vândute pe piețele din centrul/estul UE și pe cele din vestul UE, precum și faptul că multe dintre produsele vândute în țările din centrul/estul UE conțin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe piețele din vestul UE”, se arată într-o interpelare adresată Comisie Europene elaborată urmare a dezbaterilor din Consiliul Agricultură şi Pescuit. De altfel, Consiliul a solicitat Comisiei „să aibă în vedere acțiuni adecvate, inclusiv elaborarea unor acte legislative la nivelul UE”.

Astfel, potrivit documentului citat, unele studii au relevat faptul că până la jumătate dintre produse conțin diferențe care au efecte importante asupra calității lor, printre care se numără o proporție mai scăzută de carne, o proporție mai mare de grăsimi, mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali și o greutate mai mică.

Acest lucru a fost constatat pentru o gamă largă de produse, de la produse alimentare și articole de toaletă până la detergenți și dezinfectanți, care sunt de calitate inferioară și, uneori, mai scumpe decât produsele identice vândute pe segmentul vestic al pieței UE.

„Este adevărat că întreprinderile își diferențiază produsele în funcție de piețe. Este însă inacceptabil să existe diferențe la nivelul calității ingredientului de bază, iar consumatorii să fie induși în eroare”, se mai menţionează în documentul citat.

Ministerul Agriculturii din România a anunţat că va face propria anchetă pe această temă, instituţiile implicate fiind Ministerul, care coordonează actovitatea grupului de lucru, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea pentru Protectia consumatorului (ANPC).

Până acum însă autorităţile implicate nu au dorit să facă publice informaţiile despre modul în care se desfăşoară această anchetă, ministrul Agriculturii Petre Daea menţionând în mai multe rânduri pentru ECONOMICA.NET că detaliile vor fi aflate după finalizarea anchetei.

Surse au declarat pentru ECONOMICA.NET că ancheta locală vizează produsele de bază- carne, peşte, lactate, legume şi fructe. Aceste produse sunt analizate la laborator pentru a se determina compoziţia lor (de exemplul adaosurl de grăsimim, nutrienţi, aditivi etc) sau dacă conţin reziduri de pesticide (în cazul legumelor şi fructelor). Din informaţiile ECONOMICA.NET neconfirmate oficial însă, produsele supuse analizei sunt prelevate doar de la furnizori prezenţi pe piaţa locală nu şi din magazine din vestul Europei pentru a fi astfel comparate.

pe acest subiect s-a s-a sesizat din oficiu şi Avocatul Poporului. Conform unui comunicat al instituţiei, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a două articole din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est.

Amintim că problema produselor de caliatate diferită a fost ridicată de Cehia, Ungaria, Poloniei și Slovacia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...