Ten Airways, insolventă în România, dar partener într-o nouă companie cu guvernul din Guinea Bissau

Avioanele deţinute de omul de afaceri Ovidiu Tender nu mai zboară în România. Compania Ten Airways, aflată în insolvenţă, a fost selectată de Guvernul din Guinea-Bissau să formeze o nouă companie naţională.
Economica.net - joi, 18 iun. 2015, 21:02
Ten Airways, insolventă în România, dar partener într-o nouă companie cu guvernul din Guinea Bissau

Guvernul Republicii Guinea Bissau a anunţat săptămâna trecută formarea unui nou operator naţional, care se va numi Air Guiné-Bissau, în urma unei licitaţii pentru care s-au purtat discuţii timp de şase luni, informează publicaţia specializată CH Aviation.

Secretarul de stat pentru comunicaţii şi transporturi, João Bernardo Vieira, a declarat săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă că, deşi au fost depuse mai multe cereri din partea unor companii din Canada şi SUA, noua companie aeriană va fi un parteneriat de 60/40 între Ten Airways, parte din Tender Group, şi guvern.

„Uşa Air Guine-Bissau este deschisă altor grupuri care vor să facă din compania noastră un nume de referinţă pe Coasta Africii de Vest”, a declarat oficialul Vieira.

Guinea Bissau nu are o companie aeriană naţională din anii ’80, iar compania lui Tender a primit anul trecut undă verde de la autorităţi pentru a efectua zboruri spre Portugalia. În prezent, compania portugheză euroAtlantic Airways este cea care face legătura dintre Bissau şi Lisabona. Portughezii au cerut timp pentru a lua în considerare „anumite puncte” ale Memorandumului care duce la crearea Air Guiné-Bissau, înainte de a se alătura acestui parteneriat.

Noua companie va începe operaţiunile cu o flotă iniţială de două avioane care vor efectua zboruri spre Dakar, Praia din Insulele Capului Verde, Paris şi Lisabona. Avioane suplimentare vor fi adăugate flotei când şi dacă cererea o va cere.

„Ambiţia noastră este de a creşte conectivitatea în regiune, în special spre Conakry şi Banjul, şi ne gândim ca după un an să putem oferi zboruri din Bissau spre Fortaleza, Brazilia”, a mai adăugat Vieira.

Guvernul din Guinea Bissau are o legătură strânsă cu Ten Airways, căreia i-au fost acordate drepturi de trafic anul trecut, pe ruta Bissau – Lisabona. Compania lui Tender deţine două avioane MD-83 şi trei avioane MD-82 cu o capacitate totală de 820 de locuri şi vechi de 30 de ani. Ten Airways nu mai deţine licenţă de operare valabilă în România din luna mai a acestui an, potrivit datelor de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Eşecul FlyRomânia

În primăvara anului trecut, compania aeriană deţinută de Ovidiu Tender lansa proiectul FlyRomânia, prin care se dorea intrarea operatorului pe piaţa zborurilor comerciale. Lipsa de marketing şi promovare a dus la un eşec răsunător: au fost vândute 9.400 de bilete şi doar 1.300 de pasageri au fost transportaţi. 

Din cauza gradului de ocupare redus, zborurile au început să fie anulate, întâi în iunie, apoi în iulie. Situaţia nu s-a îmbunătăţit, iar firma spre care erau efectuate plăţile de către pasageri, Necessair Consulting, a intrat şi ea în insolvenţă. Fără zboruri, şi după pierderea mai multor contracte, angajaţii au început să părăsească compania.

Ten Airways a intrat oficial în insolvenţă în luna martie a acestui an. Cel mai bun an pentru compania aeriană care efectua curse charter şi zbura în regim ACMI a fost 2013, când cifra de afaceri înregistrată a fost de 9,89 milioane de euro, de şapte ori mai mult decât în 2012, când cifra de afaceri a fost de 1,35 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Anul trecut, compania a trecut pe pierderi şi a avut o cifră de afaceri de 7,1 milioane de euro.

Ten Airways este o companie aeriană cu capital românesc care şi-a început activitatea în 2010 şi a operat în sistem charter şi wet lease (închirierea aeronavei cu tot cu echipaj şi serviciile aferente pentru a opera în numele altei companii). Printre clienţi se numără Blue Air, Air Moldova, Aegean Airlines, Roya Maroc, Air Mediterrannnee şi Blue Panorama. În sistem charter, Ten Airways a zburat pentru agenţiile de turism Perfect Tour şi Paralela 45.

Pe 8 iunie 2015, omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv la 12 ani şi şapte luni de închisoare cu executare în dosarul RAFO-CAROM. Implicat în acelaşi dosar, omul de afaceri Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare cu executare.

CITEŞTE ŞI Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv la 12 ani şi şapte luni de închisoare

 

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...