Teodorovici îi răspunde lui Băsescu: România a încasat în acest an două miliarde de euro din fondurile UE

România a încasat două miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune în acest an, ceea ce înseamnă că ţinta asumată pentru 2014 a fost realizată în proporţie de 66%, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, referindu-se la declaraţiile recente ale şefului statului pe această temă.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 17:43
Teodorovici îi răspunde lui Băsescu: România a încasat în acest an două miliarde de euro din fondurile UE

‘Actuala guvernare a făcut performanţe în absorbţia fondurilor europene: numai în perioada mai 2012 – august 2014, România a încasat peste 5,5 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune. Această sumă depăşeşte cu mult valoarea totală a sumelor atrase în perioada ianuarie 2007 – mai 2012, de numai 1,43 miliarde de euro. Mai mult, anul trecut, România a devenit lider în UE din punct de vedere al creşterii înregistrate de sumele încasate de la Comisia Europeană în 2013 comparativ cu perioada 2007 – 2012’, a spus Teodorovici, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, Agerpres” rel=”nofollow” target=”_blank”>AGERPRES.

Potrivit ministrului, fostele guvernări au lăsat o rată de absorbţie de 8,53%.

‘Fostele guvernări au lăsat o situaţie dezastruoasă: rata de absorbţie extrem de scăzută: 8,53% la finalul a cinci ani şi jumătate de aşa-zisă atragere a fondurilor europene. Acum, datorită tuturor măsurilor luate de actuala guvernare, rata de absorbţie curentă a ajuns la peste 37%. Vocile fostelor guvernări, care au avut rezultate atât de slabe în absorbţia fondurilor europene, au atacat nejustificat activitatea Guvernului în privinţa absorbţiei fondurilor europene şi în privinţa pregătirii documentelor de programare pentru perioada 2014 – 2020’, a mai afirmat Teodorovici.

Potrivit acestuia, România este cel de-al 11-lea stat UE din cele 28 care a obţinut aprobarea Comisiei pentru Acordul de Parteneriat.

‘În acest an, România va solicita Comisiei Europene rambursarea a peste 3 miliarde de euro şi va încasa peste 3 miliarde de euro, depăşind astfel performanţa înregistrată anul trecut. Ţara noastră a încasat deja două miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune în acest an, ceea ce înseamnă că am realizat în proporţie de 66% ţinta asumată pentru acest an’, conchide ministrul Fondurilor Europene.

Preşedintele Traian Băsescu i-a criticat joi seară pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi pe ministrul Mediului, Rovana Plumb, pentru felul în care au reacţionat la declaraţiile sale despre faptul că Executivul nu a reuşit să cheltuiască fondurile alocate de Comisia Europeană pentru programul Locuri de muncă pentru tineret.

‘La afirmaţiile legate de locurile de muncă pentru tineret a fost o reacţie imediată şi promptă a băiatului din discotecă, ministru pentru Fondurile Europene. Şi ne informa dânsul, în replică, despre faptul că Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 tocmai a fost trimis la Bruxelles pentru aprobare. Sigur că nimeni nu te pune să vorbeşti când nu ştii’, a declarat Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...