Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat bugetul de stat peste 254 de milioane de lei în jumătate de an

Pensiile de serviciu ale profesioniştilor din Serviciile Secrete au costat bugetul de stat peste 254 de milioane de lei în primul semestru al acestui an, au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a SRI. Mai puţin de 10.000 de pensionari din Serviciile Secrete încasează pensie de serviciu. Aceste pensii sunt plătite doar din bugetul de stat.
Cristina Şomănescu - joi, 03 aug. 2017, 21:05
Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat bugetul de stat peste 254 de milioane de lei în jumătate de an

Pensiile militarilor care au lucrat în Serviciile Secrete sunt administrate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI.

Aproape 9.200 de pensionari au încasat pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii a SRI în luna iunie a anului 2017.

Numărul acestora a crescut constant, dar nesemnificativ, din ianuarie până în iunie.
Iată dinamica numărului de beneficiari de pensie de serviciu din Serviciile Secrete, în prima jumătate a anului 2017, potrivit informaţiilor pe care Casa de Pensii Sectorială a SRI le-a comunicat exclusiv pentru Economica.net:

  • 8.848 de pensionari în ianuarie;
  • 9.089 de pensionari în februarie;
  • 9.102 de persoane în martie;
  • 9.136 de persoane în aprilie;
  • 9.155 de beneficiari în luna mai;
  • 9.175 de persoane în luna iunie.

Peste 254 de milioane de lei am plătit doar din bugetul de stat pentru pensiile de serviciu  acordate profesioniştilor din Serviciile Secrete, în prima jumătate a anului 2017.

În primul semestru al anului 2017, pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat bugetul de stat 254,48 milioane de lei, arată datele pe care Casa de Pensii Sectorială a SRI le-a comunicat exclusiv pentru Economica.net.

Casa de Pensii a SRI a transmis pentru Economica.net şi sumele plătite lunar, de la bugetul de stat, pentru pensiile de serviciu din Serviciile Secrete, acordate în primul semestru din anul 2017. 

  • aproape 40,4 milioane de lei în ianuarie;
  • 42 de milioane de lei în februarie;
  • 42,45 de milioane de lei în martie;
  • 42,81 de milioane de lei în luna aprilie;
  • 43,35 de milioane de lei în mai;
  • 43,47 de milioane de lei în luna iunie.

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru militarii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie, la alegerea pensionarului. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.

În prezent, pensiile militare sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită unei prevederi de lege care spune că pensiile militare cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii acestor pensii.

‘Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate’, a explicat Olguţa Vasilescu într-o intervenţie la Antena 3, potrivit Agerpres.

Anomalia pensiilor militare: articolul nr. 60 din Legea pensiilor militare prevede creşterea pensiilor ori de câte ori se majorează salariile militarilor aflaţi în activitate.

În prezent, pensiile militare sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită prevederii articolului nr. 60 din Legea nr. 223 din 2015, care spune că pensiile militare cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale.

Citeşte şi:

Solidari la bunăstarea pensionarilor de lux: contribuabilii au plătit peste 70 de milioane de euro la pensiile de serviciu ale civililor în primul semestru

Te-ar mai putea interesa și
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO, va începe, în aprilie, lucrările de ansamblare a unei linii de......
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ...
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...