Tragedia Air Algerie: La investigație vor participa mai multe țări; România a făcut cerere de asistență

La investigaţia pentru elucidarea cauzelor prăbuşirii avionului companiei Air Algerie în Mali vor fi asociaţi experţi şi autorităţile aeronautice din mai multe ţări care au cetăţeni printre victimele catastrofei, relatează AFP, citându-l pe ministrul francez de externe, Laurent Fabius. De asemenea, a precizat el, mai multe ţări ai căror cetăţeni au murit în accident au făcut cerere de asistenţă, printre care şi România.
Economica.net - vin, 25 iul. 2014, 19:10
Tragedia Air Algerie: La investigație vor participa mai multe țări; România a făcut cerere de asistență

‘Ancheta va fi condusă în colaborare strânsă cu autorităţile maliene, burkinabeze, algeriene şi spaniole’, a indicat şeful diplomaţiei franceze într-o declaraţie acordată presei vineri după-amiază. ‘Libanul, Canada, Chile, Luxemburgul şi România, ai căror cetăţeni se numără printre victime, ne-au adresat cereri de asistenţă. Ele vor fi evident onorate’, a adăugat Fabius.

În cadrul aceleiaşi intervenţii în faţa presei, secretarul de stat francez pentru transporturi, Frederic Cuvillier, a precizat că reglementările internaţionale privind investigarea accidentelor aviatice permit asocierea în cadrul anchetelor şi a statelor care au cetăţeni printre victime, nu doar a celor unde a avut loc accidentul, unde era înmatriculată aeronava şi unde a fost produsă aceasta.

Reglementarea internaţională în materie de accidente aeriene ‘prevede că statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, este vorba de Mali, este însărcinat cu ancheta de securitate’, a spus la rândul său secretarul de stat francez pentru transporturi, Frédéric Cuvillier.

‘Reprezentanţii diferitelor ţări sunt de asemenea asociaţi şi participă la anchetă: statul de înmatriculare a avionului, Spania, statul companiei aeriene, Algeria, statul constructorului avionului, SUA, şi statele cu cetăţeni numeroşi printre victime, cum este cazul Franţei’, a adăugat el.

‘O echipă a BEA (Biroul de anchete şi analize care ţine de Ministerul Transporturilor), precum şi legişti din cadrul institutului de cercetare al jandarmeriei naţionale, vor pleca chiar astăzi spre Bamako. Ei vor ajunge la primele ore ale dimineţii la locul catastrofei’, a mai precizat ministrul francez de externe.

Ancheta de securitate se va derula în trei etape: recuperarea şi conservarea datelor, care durează câteva zile, examinarea şi cercetarea, a cărei durată este variabilă, în funcţie de starea cutiilor negre, şi în final faza de analiză şi concluzie.

El a explicat că ‘organizaţia de control aerian din Africa respectă reguli care sunt clasice, definite de Organizaţia internaţională a aviaţiei civile (ICAO)’.

Astfel, ‘radarele acoperă zone de trafic cele mai dense’, ca şi în Europa, în timp ce ‘pentru zonele mai puţin dense, neacoperite de aceste radare, piloţii trebuie să semnaleze oral, prin radio, trecerea prin diferite puncte geografice’, a mai spus el.

Avionul, de tipul MD-83, ce fusese închiriat de compania Air Algerie de la compania privată spaniolă Swiftair, s-a prăbuşit în noaptea de miercuri spre joi în regiunea Gao din Mali, în timp ce efectua un zbor între Ouagadougou (Bourkina Fasso) şi Alger. Toate cele 118 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa. Printre pasageri s-ar afla şi un român, conform primelor date furnizate de autorităţile algeriene, însă deocamdată informaţia nu a fost confirmată oficial.

Autorităţile de la Paris au precizat că în avion se aflau 54 de francezi, dar şi unele persoane cu dublă cetăţenie. În urma acestei catastrofe, Algeria a decretat trei zile de doliu naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Mol a înregistrat un profit brut de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%, după primul trimestru
Grupul Mol a înregistrat un profit brut de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%, după primul trimestru
Grupul Mol a înregistrat în primul trimestru un profit înainte de impozitare de 382 milioane de dolari, în scădere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat......
Legea controversată care reglementează noi infracţiuni de evaziune fiscală, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, promulgată de preşedinte
Legea controversată care reglementează noi infracţiuni de evaziune fiscală, pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, ...
Legea adoptată de Camera Deputaţilor la 19 decembrie, prin care se înaspresc pedepsele pentru evaziune fiscală, a fost ...
Tancurile israeliene au încercuit jumătatea estică a oraşului Rafah
Tancurile israeliene au încercuit jumătatea estică a oraşului Rafah
Tancuri israeliene au ocupat vineri principalul drum care desparte jumătăţile estică şi vestică ale Rafah, încercuind ...
Vânzările de automobile din China sunt în scădere, în pofida succesului maşinilor hibride plug-in
Vânzările de automobile din China sunt în scădere, în pofida succesului maşinilor hibride plug-in
Vânzările de automobile pe piaţa chineză, cea mai mare din lume, au scăzut în ritm anual cu 5,8% în aprilie, arată ...