UB: Renunţarea la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional

Universitatea din Bucureşti şi-a exprimat, azi, dezacordul faţă de prevederea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 care permite deţinătorilor unui titlu ştiinţific să renunţe la titlul în cauză printr-o solicitare adresată Ministerului Educaţiei. Universitatea din Bucureşti menţionează că va face uz de toate pârghiile oferite de lege pentru ca articolul referitor la posibilitatea renunţării la titlurile ştiinţifice să nu îşi producă efectele.
Cristina Şomănescu - mie, 07 ian. 2015, 13:01
UB: Renunţarea la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional

ECONOMICA.NET vă prezintă, în continuare, integral şi întocmai, poziţia Universităţii din Bucureşti referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 privind posibilitatea de renunţare la titlurile ştiinţifice, semnată de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii din Bucureşti, şi de către prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor, președintele Senatului Universităţii.

Notă: sublinierile din text aparţin redacţiei.

Universitatea din Bucureşti îşi exprimă public dezacordul faţă de prevederea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 care permite deţinătorilor unui titlu ştiinţific să renunțe la titlul în cauză printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Științifice.

Posibilitatea renunţării de către deţinător la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional şi promovează un comportament iresponsabil şi lipsit de etică faţă de studiile universitare.

Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educaţia superioară prin alternativa ca deţinătorul unui titlu ştiinţific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituţional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane şi financiare.

Universitatea din Bucureşti consideră că această prevedere a ordonanţei de urgenţă creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităților, Consiliul Naţional de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea ştiinţifică.

În plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării.

La fel ca în cazul modificărilor anterioare ale Legii Educaţiei Naţionale, Universitatea din Bucureşti îşi exprimă surprinderea privind faptul că universităţile nu au fost consultate în privinţa elaborării acestei ordonanţe de urgenţă.

Pe această cale, Universitatea din Bucureşti îşi reafirmă dorinţa de a contribui, nu numai prin activitatea specifică, ci şi prin nivelul înalt de expertiză şi de calificare academică de care dispune, la conturarea unor politici publice care să servească creşterii calitative a educaţiei în România.

Considerăm nedemocratice şi dăunătoare sistemului de învăţământ modificările masive şi repetate ale Legii Educaţiei Naţionale, lege organică, prin Ordonanţe de Urgenţă, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse şi fără consultarea prealabilă a instituţiilor marcante de învăţământ, cum este Universitatea din Bucureşti.

Nu în ultimul rând, Universitatea din Bucureşti menţionează că va face uz de toate pârghiile oferite de lege pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renunţării la titlurile ştiinţifice, să nu îşi producă efectele.

În acest sens, Universitatea din Bucureşti urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atribuţiile ce îi sunt conferite, poate sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanțelor.

În mod evident, în cazul în speţă a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a ţării, care precizează fără echivoc că „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa din cuprinsul acestora”.

Cu toate acestea, crearea în mod artificial a cadrului legal care să permită deţinătorului unui titlu ştiințific să renunţe la acest titlu nu reprezintă o situaţie extraordinară, a cărei reglementare să nu poată fi amânată. Acesta este şi motivul pentru care în cuprinsul OUG 94/2014 nu se regăseşte justificarea cerută de textul constituţional.

Totodată, Universitatea din Bucureşti urmează să se adreseze Parlamentului României cu solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educaţiei naţionale prin introducerea art. 7¹.

Aceste demersuri vor fi iniţiate de Universitatea din Bucureşti cu scopul de a contribui la consolidarea şi dezvoltarea unui sistem naţional de învățământ care să promoveze formarea şi sprijinirea valorilor autentice din toate domeniile de activitate.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...