UE reanalizează reglementările referitoare la accesul companiilor străine pe piaţa financiară comunitară

Autorităţile de la Bruxelles reanalizează reglementările referitoare la accesul companiilor din afara Uniunii Europene pe piaţa financiară comunitară, ridicând semne de întrebare legate de utilizarea acordurilor de echivalare a legislaţiei pentru crearea unei alternative la City of London în urma Brexit, relatează Financial Times.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 12:44
UE reanalizează reglementările referitoare la accesul companiilor străine pe piaţa financiară comunitară

Comisia Europeană nu a luat nicio decizie privind regimul legislativ care conferă drepturi limitate de acces companiilor provenite din state din afara UE ale căror reguli sunt echivalente cu cele europene. Obiectivul analizei este simplificarea şi îmbunătăţirea procesului de aprobare, pentru a deveni mai riguros.

Înăsprirea regimului de acces ar semnala că Bruxelles-ul nu va face niciun cadou Marii Britanii în negocierile pentru ieşirea din UE. Ar fi o lovitură şi pentru Statele Unite şi alte 12 ţări, care sunt îngrijorate că aprobarea cererilor lor va fi îngreunată de politica faţă de Brexit.

Un oficial european de rang înalt a spus că echivalarea legislativă „nu este automată şi nu este un drept”, aceasta urmând să fie reconsiderată din cauza Brexit.

Obiectivul va fi crearea unui proces mai transparent, o recunoaştere a faptului că interacţiunea financiară profundă, cum este cea cu SUA şi Marea Britanie, necesită verificări mai profunde.

Regimul de echivalare al UE este relativ nou şi în mare parte netestat. Creat în perioada introducerii reglementărilor financiare post-criză, sub coordonarea lui Michel Barnier, aplicarea acestuia depinde de abordarea sa în calitate de negociator şef al Comisiei Europene pentru Brexit.

Chiar dacă se referă la o gamă restrânsă de activităţi financiare, unele instituţii financiare din City of London şi oficiali britanici consideră echivalarea drept o soluţie de ultimă instanţă pentru păstrarea unui acces de bază, în special pentru operaţiunile de trading, investment banking şi servicii de cliring.

În mod special băncile de investiţii se aşteaptă la pierderi provocate de pierderea drepturilor de paşaport, care permit furnizarea de servicii financiare în UE.

Drepturile transfrontaliere conferite de echivalarea legislaţiei sunt de obicei mai bune decât cele din partea autorităţilor de reglementare naţionale, dar mai slabe decât drepturile de paşaport.

Te-ar mai putea interesa și
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să strângă relația cu universitățile din România, într-un moment în care are mare nevoie de specialiști care să fie la curent......
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta opțiune de a atinge ținta de net-zero
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta ...
Directorul direcției de politici energetice din Ministrerul Energiei spune că, deși toate companiile vor fonduri nerambusrsabile ...
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un ...
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...