UniCredit: BNR ar trebui să amâne majorările dobânzii-cheie, chiar dacă ar putea îngusta coridorul

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să amâne majorările dobânzii-cheie, chiar dacă ar putea îngusta coridorul de facilitate din jurul dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, întrucât mecanismul de transmisie a politicii monetare este slăbit, în schimb fiind mai eficiente pentru temperarea creşterii creditării cerinţe prudenţiale mai stricte, consideră economiştii UniCredit Bank în raportul trimestrial, notează News.ro.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 15:08
UniCredit: BNR ar trebui să amâne majorările dobânzii-cheie, chiar dacă ar putea îngusta coridorul

BNR a revizuit în plus aşteptările de inflaţie în februarie, cu o prognoză pentru rata anuală de 3,4% la finele anului viitor, anticipând totodată o creştere a inflaţiei de bază la 4,3% până în decembrie 2017, cel mai înalt nivel din iunie 2011.

Pentru acest an, BNR se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de 1,4%, potrivit prognozei din februarie, cu 0,3 puncte procentuale peste estimarea din noiembrie 2015.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isărescu, a semnalat ca ar putea înăspri politica monetară, pe fondul unui exces de cerere şi politicii fiscale laxe.

BNR a menţinut la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie dobânda de politică monetară la 1,75% şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută.

Economiştii UniCredit Bank consideră că banca centrală ar trebui să amâne deciziile de majorare a dobânzii-cheie, în timp ce ar putea îngusta coridorul de facilitate din jurul dobânzii de politică monetară cu un punct procentual.

Aceştia spun că mecanismul de transmisie a politicii monetare este slăbit, iar introducerea unor cerinţe prudenţiale mai stricte ar fi mai eficiente în temperarea creşterii creditării.

Totodată, dobânzile mai mari vor încetini conversia creditelor din valută în lei, dar nu şi creditele noi pentru consum, care depind mai grabă de disponibilitatea creditelor şi de sentimentul consumatorilor decât de costul creditării.

„Factorii care au stimulat în trecut creşterea consumului au început să se tempereze. Creditarea nouă încetineşte şi legea Dării în Plată ar putea înăspri condiţiile financiare”, se notează în raport.

Economiştii UniCredit adaugă că ritmul creşterii salariilor va încetini în absenţa unor majorărilor repetate ale salariului minim pe economie.

Un alt motiv pentru care banca centrală ar trebui să amâne decizia ar fi că preţurile activelor româneşti ar putea deveni mai volatile.

„Diferenţialul pozitiv al dobânzilor în raport cu zona euro presupune riscul unei accelerări a intrărilor de capital pe termen scurt. Mai mult, investitorii străini ar putea vinde din titlurile de stat româneşti deţinute dacă vor anticipa o aplatizare a curbei randamentelor prin creşterea randamentelor titlurilor de stat pe termen scurt”, se mai arată în analiză.

De asemenea, inflaţia importată redusă va tempera ritmul de creştere al preţurilor de consum.

Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 31 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...